Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλά 4 μηνών ο χρυσός, στα 1.334,90 δολ. ανά ουγγιά - Εβδομαδιαία άνοδος 1%

Σε υψηλά 4 μηνών ο χρυσός, στα 1.334,90 δολ. ανά ουγγιά - Εβδομαδιαία άνοδος 1%
Σε νέα υψηλά τεσσάρων μηνών ανήλθε ο χρυσός, ενώ στο σύνολο της εβδομάδας σημείωσε άνοδο 1%
Σε νέα υψηλά τεσσάρων μηνών ανήλθε σήμερα (12/01/2018) ο χρυσός, βρίσκοντας στήριξη στην περαιτέρω αποδυνάμωση του δολαρίου, που κατήλθε σε χαμηλά τριών ετών έναντι του ευρώ.
Το ευρώ «εκτοξεύτηκε» σήμερα μετά την είδηση ότι έκλεισε η συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης «Μεγάλου Συνασπισμού» στη Γερμανία.
Οι εξελίξεις στη Γερμανία ενισχύουν το momentum για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, το οποίο έχει «κτιστεί» από τη νομισματική πολιτική που εφαρμόζει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Από τα πρακτικά της ΕΚΤ τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες (11/1), προκύπτει ότι η κεντρική τράπεζα θα επανεξετάσει τη μελλοντική κατεύθυνση της πολιτικής της (forward guidance), κάτι που ερμηνεύτηκε από πολλούς ως μια ένδειξη ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε σύντομα να αρχίσουν να αποσύρουν τα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης.
Το ευρώ ξεπέρασε χθες το ψυχολογικό όριο του 1,20 δολ. μετά τη δημοσίευση των πρακτικών, από 1,1949 δολ. αργά την Τετάρτη (10/01).
Σημειώνεται ότι η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 25 Ιανουαρίου 2018.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού, παραδόσεως Φεβρουαρίου έκλεισε σήμερα με κέρδη 0,9% ή 12,40 δολ., στα 1.334,90 δολ. ανά ουγγιά - το υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Σεπτεμβρίου 2017, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.
Την ίδια ώρα, το ευρώ ενισχυόταν κατά 1,1% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία ανάμεσα στα δύο νομίσματα να διαμορφώνεται στο 1,216 δολ.
Το δολάριο υποχωρεί σε σχέση και με άλλα νομίσματα, κατερχόμενο κατά 0,2% έναντι του γιεν, στα 111 γιεν, λόγω απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων που δημοσιεύθηκαν χθες για τις ΗΠΑ.
Μάλιστα ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ, ο οποίος παρακολουθεί το δολάριο έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων, κατήλθε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών.
Σημειώνεται ότι το αποδυναμωμένο δολάριο τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθίσταται φθηνότερη η αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Το δολάριο δεν βοήθησαν ούτε τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό και τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ.
Οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 0,4%, εμφανίζοντας ανοδική πορεία για τέταρτο διαδοχικό μήνα, αλλά ήταν ελαφρώς χαμηλότερες των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι είχαν προβλέψει ότι θα σημείωναν άνοδο 0,5%.
Κατά τον ίδιο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή εμφάνισε άνοδο 0,1%, κυρίως εξαιτίας της σημαντικής ενίσχυσης στο κόστος κατασκευής κατοικιών.
Στο σύνολο της εβδομάδας, ο χρυσός κατέγραψε ισχυρά κέρδη 1%, σημειώνοντας άνοδο για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης