Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Η πορεία του δείκτη VIX «δείχνει» πιθανότητα απόλυτης κατάρρευσης των αγορών

Goldman Sachs: Η πορεία του δείκτη VIX «δείχνει» πιθανότητα απόλυτης κατάρρευσης των αγορών
Οι τακτικές που ακολουθούν ιδιώτες επενδυτές και hedge funds σορτάροντας τον VIX, μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνες για το σύνολο της αγοράς
Η πορεία του δείκτη μεταβλητότητας VIX έχει προβληματίσει το σύνολο των αναλυτών, καθώς ξεκίνησε να «βυθίζεται» σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα από το γ’ τρίμηνο του 2017 και παραμένει σε αυτή την πορεία ακόμη και σήμερα.
Αυτό, όμως, που παρακολουθούν περισσότερο οι τεχνικοί αναλυτές, όπως Rocky Fishman της Goldman Sachs είναι η αύξηση στις short θέσεις των επενδυτών στα «αντίστροφα» επενδυτικά προϊόντα του VIX (Invesrse VIX Exchange Trading Products).



Όπως σημειώνει ο Fishman «αυτό είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει στην ιστορία των τελευταίων οκτώ ετών του VIX» και ίσως οι επενδυτές θα έπρεπε να αρχίσουν να ανησυχούν ιδιαίτερα.
Για ποιο λόγο;



Οι αναλυτές, τόσο της Goldman όσο και άλλων χρηματοπιστωτικών ομίλων, φοβούνται ότι η αύξηση των παραπάνω θέσεων μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις κινήσεις που θα πραγματοποιήσει τόσο ο ίδιος ο VIΧ όσο και τα προθεσμιακά του συμβόλαια.
Ταυτόχρονα ο Fishman τονίζει ότι στις short θέσεις στα ETPs του VIX κατά τη διάρκεια του 2017 υπήρξαν ουσιαστικά εκροές κεφαλαίων, παρά τις υψηλές αποδόσεις που προσέφεραν, καθώς οι επενδυτές φρόντισαν να προχωρήσουν σε κατοχύρωση κερδών.



Αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει – με όσο το δυνατόν πιο απλά λόγια- είναι ότι όλο το «φάσμα» των επενδυτών, τόσο οι ιδιώτες επενδυτές όσο και τα hedge funds έχουν αυξήσει να σορτάρουν (είτε άμεσα, είτε έμμεσα) τον δείκτη μεταβλητότητας VIX και μάλιστα με διαθέσεις που δεν έχουν καταγραφεί στο παρελθόν.
Οποιαδήποτε αντιστροφή των τάσεων στις αγορές και εξαιτίας της παραπάνω επενδυτικής τακτικής μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε καταστροφή, τονίζουν όχι μόνο ο Fishman αλλά και πολλοί ακόμη αναλυτές.
Σύμφωνα με τον Marko Kolanovic της JPMorgan σε περίπτωση που η απόλυτη τιμή του VIΧ αυξηθεί έστω και πέντε μονάδες, αυτό θα οδηγήσει σε καταστροφικές απώλειες όσους έχουν επιλέξει να σορτάρουν τον δείκτη.



Ο Fisherman προχωρά ακόμη παραπέρα και εξηγεί ότι μία αύξηση έστω και κατά τρεις μονάδες του VIX θα αναγκάσουν αρκετούς επενδυτές να καλύψουν συμβόλαια 110 εκατ. δολαρίων.
Μία τέτοια κίνηση θα είναι κολοσσιαία και θα επηρεάσει και την απόλυτη τιμή του δείκτη αλλά και το σύνολο της αγοράς.
«Καθώς οι επενδυτές θα προσπαθήσουν να ισορροπήσουν τις θέσεις τους, σε μία συνεδρίαση οι κινήσεις στα VIX ETP, μπορούν να οδηγήσουν σε sell off τον δείκτη S&P 500.



Μία ακόμη επιπλοκή από την πτωτική πορεία του VIX έγκειται στο γεγονός ότι όσο η μεταβλητότητα υποχωρεί τόσο οι επενδυτές προχωρούν σε πωλήσεις προκειμένου να διατηρήσουν τα κέρδη τους.
Οι πωλήσεις οδηγούν τον δείκτη ακόμη χαμηλότερα, δημιουργώντας παράλληλα την ψευδαίσθηση ότι δεν υπάρχει υψηλό ρίσκο στις αγορές αυτή την στιγμή.
Όμως αυτό στο οποίο δεν μπορούν να απαντήσουν οι αναλυτές είναι ποιος θα μπορούσε να είναι ο καταλύτης ο οποίος μπορεί να αντιστρέψει τις τάσεις στον VIX, ο δείκτης να προχωρήσει σε τροχιά ανάκαμψης και φυσικά η υπόλοιπη αγορά να καταρρεύσει.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης