Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και Trump μπορούν να οδηγήσουν το πετρέλαιο στα 80 δολάρια

Citigroup: Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και Trump μπορούν να οδηγήσουν το πετρέλαιο στα 80 δολάρια
Επιβολή εμπάργκο από τις ΗΠΑ στην Τεχεράνη θα οδηγούσε σε αύξηση κατά πέντε δολ. της τιμής πετρελαίου
Έντονη δραστηριότητα στην αγορά πετρελαίου αναμένουν οι αναλυτές της Citigroup για το 2018, καθώς διάφορες «αρνητικές ειδήσεις» μπορούν να οδηγήσουν την τιμή του μαύρου χρυσού έως και τα 80 δολάρια το βαρέλι.
Σύμφωνα με τη Citi μεταξύ των παραγόντων που μπορούν να στηρίξουν ένα τέτοιο ράλι είναι η ένταση που συνεχίζει να υπάρχει στη Μέση Ανατολή, αλλά και η συνεχιζόμενη κόντρα μεταξύ του Donald Trump και του Kim Jong Un.
Επιπρόσθετα ο Trump με τη νέα κόντρα που ξεκίνησε με το Ιράν, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην παραγωγή πετρελαίου της Τεχεράνης και φυσικά αυτό θα έχει επίπτωση στον όγκο των προμηθειών που κατευθύνεται στις αγορές.
«Αρκετές από αυτές τις αβεβαιότητες επιδρούν στις αγορές εμπορευμάτων», τονίζει ο Ed Morse, αναλυτής της Citigroup.



Κλιμάκωση της έντασης ΗΠΑ – Ιράν και επιβολή νέου εμπάργκο από την Ουάσιγκτον στην Τεχεράνη μπορεί, σύμφωνα πάντα με τη Citi, να «αφαιρέσει» περί των 500.000 βαρελιών από την ημερήσια παραγωγή του Ιράν.
Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε «αυτόματη» αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού κατά πέντε δολάρια το βαρέλι.
Επιπρόσθετα προβλήματα σε Ιράν αλλά και έστω και σποραδικές διακοπές στην παραγωγή των Ιράκ, Λιβύης, Νιγηρίας και Βενεζουέλας έχουν την δυνατότητα να μειώσουν άνω των τριών εκατ. βαρελιών πετρελαίου από την ημερήσια προμήθεια των αγορών, άλλος ένας παράγοντας περαιτέρω στήριξης της τιμής του μαύρου χρυσού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης