Διεθνή

Ιράν: Θα επανεξετάσει τη συμφωνία για τα πυρηνικά, αν οι ΗΠΑ δεν τηρήσουν τη δέσμευσή τους

Ιράν: Θα επανεξετάσει τη συμφωνία για τα πυρηνικά, αν οι ΗΠΑ δεν τηρήσουν τη δέσμευσή τους
Εάν οι ΗΠΑ δεν εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους στη JCPOA, το Ιράν θα λάβει αποφάσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σημερινή συνεργασία της
Το Ιράν προτίθεται να επανεξετάσει τη συνεργασία του με τον παρατηρητή του ΟΗΕ για το πυρηνικό του πρόγραμμα, εάν οι ΗΠΑ δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις του για την πυρηνική συμφωνία που σύναψε η Τεχεράνη με τις παγκόσμιες δυνάμεις το 2015.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump πρέπει να αποφασίσει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, εάν θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις κυρώσεις των ΗΠΑ στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν.
Τον Οκτώβριο, ο Trump αρνήθηκε να πιστοποιήσει ότι το Ιράν συμμορφώνεται με τη συμφωνία, γνωστή και ως JCPOA, παρότι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) δήλωσε το αντίθετο.
"Εάν οι ΗΠΑ δεν εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους στη JCPOA, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα λάβει αποφάσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σημερινή συνεργασία της, με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας", δήλωσε ο επικεφαλής της πυρηνικής υπηρεσίας του Ιράν Ali Akbar Salehi, σε τηλεφωνική κλήση στον Γενικό Διευθυντή του ΔΟΑΕ Yukiya Amano.
Ο ΔΟΑΕ είναι ένας διεθνής οργανισμός που επιδιώκει να προωθήσει την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας και εξετάζει λεπτομερώς τη συμμόρφωση του Ιράν με τη συμφωνία.
Οι υποστηρικτές της συμφωνίας επιμένουν ότι η ισχυρή διεθνής παρακολούθηση, θα εμποδίσει το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικές βόμβες.
Ο εκπρόσωπος του Ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Bahram Qasemi, δήλωσε τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2017 ότι η Τεχεράνη "δεν προδικάζει την απόφαση που θα πάρει η Αμερική στις 13 Ιανουαρίου", αλλά υποστήριξε ότι είναι έτοιμη για όλα τα πιθανά αποτελέσματα και ότι "όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι".
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Abbas Araghchi δήλωσε, ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις πρέπει να είναι έτοιμες για πιθανή απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία.
"Η διεθνής κοινότητα μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από την JCPOA τις επόμενες ημέρες", ανέφερε ο Araghchi, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
"Η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι έτοιμη για αυτή την εξέλιξη", πρόσθεσε ο Araghchi, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια απόφαση θα επηρεάσει τη σταθερότητα στην περιοχή.
Ο Trump εξετάζει αν το σύμφωνο εξυπηρετεί τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ, ενώ οι άλλες δυνάμεις που το διαπραγματεύθηκαν - η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ρωσία και η Κίνα - το υποστηρίζουν ακόμη έντονα.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Jim Mattis δήλωσε τον Σεπτέμβριο 2017, ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να παραμείνουν στη συμφωνία του Ιράν, εκτός εάν αποδεικνύεται ότι η Τεχεράνη δεν τήρησε τη συμφωνία ή ότι δεν ήταν προς το συμφέρον των ΗΠΑ για να το πράξει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης