Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Στροφή στη λιανική τραπεζική αγορά για τις γερμανικές Deutsche Bank και Commerzbank

FT: Στροφή στη λιανική τραπεζική αγορά για τις γερμανικές Deutsche Bank και Commerzbank
Μέχρι πρότινος οι μικρές τράπεζες αποταμιεύσεων και οι συνεταιρισμοί κυριαρχούσαν για δεκαετίες στην γερμανική τραπεζική αγορά, ελέγχοντας τα δύο τρίτα της 
Στροφή στις υπηρεσίες λιανικής τραπεζικής κάνουν πλέον οι μεγάλες γερμανικές τράπεζες μετά τη συρρίκνωση των μικρών περιφερειακών τραπεζών και συνεταιρισμών που για δεκαετίες έλεγχαν τον τραπεζικό αυτό τομέα.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, οι μικρές τράπεζες αποταμιεύσεων και οι συνεταιρισμοί κυριαρχούσαν εδώ και δεκαετίες στην γερμανική τραπεζική αγορά, ελέγχοντας τα δύο τρίτα της που βασιζόταν στις καταθέσεις. Η μη κερδοσκοπική τους νοοτροπία τις είχε κάνει πραγματικά ανταγωνιστικές απέναντι στις ιδιωτικές τράπεζες.
Όμως τα τελευταία χρόνια η εικόνα αυτή στη Γερμανία έχει αλλάξει δραματικά καθώς πολλές μικρές τράπεζες ή υποκαταστήματα πολυεθνικών όπως της Sparkasse έχουν κλείσει εξαιτίας των χαμηλών επιτοκίων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι μεγάλες γερμανικές τράπεζες έχουν πλέον στραφεί σε μεγάλο βαθμό στις επενδύσεις σε υπηρεσίες έξυπνων τηλεφώνων και το κόστος ρυθμίσεων οι οποίες επιφέρουν μεγαλύτερο κέρδος.
Αυτό έχει οδηγήσει τις περιφερειακές τράπεζες να κλείνουν τα υποκαταστήματα τους και να μειώνουν τις θέσεις εργασίας τους με αποτέλεσμα να χάνουν το μεγαλύτερο τους πλεονέκτημα έναντι των πολυεθνικών γερμανικών τραπεζών. Την αμεσότητα με τους πελάτες τους και την εμπιστοσύνη που είχαν στις τράπεζες.




Αυτό έδωσε μια μοναδική ευκαιρία στις δύο μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες τη Deutsche Bank και την Commerzbank, να αυξήσουν σημαντικά την κερδοφορία τους επενδύοντας στον τομέα της λιανικής τραπεζικής και να αλλάξουν ριζικά την πολιτική που εφάρμοζαν μέχρι πρότινος.
Στο πρόσφατο παρελθόν οι μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες αντιμετώπιζαν τη λιανική τραπεζική ως μια λιγότερο ελκυστική και κερδοφόρα τραπεζική δραστηριότητα δείχνοντας προτίμηση στην εταιρική δανειοδότηση και την επενδυτική τραπεζική. Όμως τώρα η Commerzbank επιδιώκει να αυξήσει κατά 2 εκατομμύρια το πελατολόγιο της μέχρι το 2020 ενώ η Deutsche Bank επενδύει 1,9 δις ευρώ στο σκοπό αυτό για τα επόμενα πέντε χρόνια.



Σύμφωνα με τον Andreas Thomae, της Deka investments, με έδρα τη Φρανκφούρτη, «η γερμανική τραπεζική αγορά αλλάζει ριζικά πλέον μετά την απόφαση των τραπεζών να διαχωρίσουν την λιανικές από τις επενδυτικές τους υπηρεσίες και να ενισχύσουν σημαντικά την λιανική τραπεζική».
«Αυτό είναι μια τεράστια ευκαιρία για εμάς» δηλώνει ο εκτελεστικός διευθυντής της Postbank, Frank Strauss.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης