Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε υψηλά 6 μηνών ο κλάδος λιανικών πωλήσεων τον Δεκέμβριο 2017 - Στις 53 μονάδες ο PMI

Ευρωζώνη: Σε υψηλά 6 μηνών ο κλάδος λιανικών πωλήσεων τον Δεκέμβριο 2017 - Στις 53 μονάδες ο PMI
Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι λιανικές πωλήσεις παρέμειναν οριακά αμετάβλητες
Περαιτέρω άνοδο κατέγραψε τον Δεκέμβριο του 2017 ο κλάδος λιανικών πωλήσεων στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα σημερινά (5/1) στοιχεία της Markit, σημειώνοντας ανάπτυξη για ένατο συνεχόμενο μήνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 53 μονάδες, έναντι 52,4 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, σκαρφαλώνοντας στα ψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι λιανικές πωλήσεις παρέμειναν οριακά αμετάβλητες.
Το μέσο κόστος εισροών που αντιμετωπίζουν οι έμποροι λιανικής πώλησης στην Ευρωζώνη αυξήθηκε με βραδύτερους ρυθμούς τον Δεκέμβριο, όντας μειωμένο και στις τρεις μεγάλες οικονομίες της ενιαίας νομσιματικής ένωσης.
Παράλληλα, η ισχυρή ζήτηση των καταναλωτών οδήγησε στην περαιτέρω στελέχωση του κλάδου για 26ο συνεχόμενο μήνα, ενώ ο ρυθμός αύξησης νέων θέσεων εργασίας ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων έξι μήνών.
Μεταξύ των τριών σημαντικότερων οικονομιών της Ευρωζώνης, η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφηκε στη Γερμανία, με τον δείκτης να σκαρφαλώνει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών, και συγκεκριμένα στις 55,1 μονάδες.
Σε ότι αφορά τη Γαλλία, ο δείκτης βρέθηκε σε υψηλά τριών μηνών, και συγκεκριμένα στα 53 μονάδες, ενώ ο δείκτης στην Ιταλία περιόρισε τη συρρίκνωση των προηγούμενων μηνών, σκαρφαλώνοντας στις 49,5 μονάδες.
«Ο κλάδος λιανικών πωλήσεων της Ευρωζώνης ολοκλήρωσε διανθισμένος το έτος, με την αύξηση των πωλήσεων να σκαρφαλώνει σε υψηλά έξι μηνών, γεγονός που ενθάρρυνε τις επιχειρήσεις να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό», σχολίασε ο οικονομολόγος της Markit, Alex Gill.
Ωστόσο, όπως τόνισε και ο ίδιος «τα δεδομένα συνέχισαν να διαμορφώνουν μία διφορούμενη εικόνα σε επίπεδα χωρών, με τις αυξήσεις σε Γερμανία και Γαλλία να έρχονται σε αντίθεση με την πτώση στην Ιταλία».



www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης