Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Πολιτική και όχι οικονομική η απόφαση εξόδου της Ελλάδας από τα προγράμματα διάσωσης

Citigroup: Πολιτική και όχι οικονομική η απόφαση εξόδου της Ελλάδας από τα προγράμματα διάσωσης
Μειώνονται οι πιθανότητες 4ο μνημονίου για την Ελλάδα
Υπάρχουν αυξανόμενες πιθανότητες η Ελλάδα να μη χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης μετά το καλοκαίρι του 2018.
Αυτό αναφέρει η αναλύτρια της Citigroup, Giada Giani, διαπιστώνοντας ότι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος ήταν εξαιρετικά σύντομη σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες.
Αναμένεται μάλιστα στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, να εγκριθεί η δόση των 5 δισ. ευρώ από τον ESM.
Οι προοπτικές για την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά παραμένουν ασθενέστερες από ό, τι σε άλλες χώρες που έχουν φτάσει στο τελευταίο δεκάμηνο των προγραμμάτων διασώσεώς τους και πριν από τις αντίστοιχες εξόδους τους.
Επίσης, η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας είναι πολύ χαμηλότερη.
Σύμφωνα με την Giani, η οικονομική κατάσταση παραμένει εύθραυστη.
Η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της Ελλάδας δεν έχει δείξει ακόμη σημαντικές βελτιώσεις, παρά τη μεγάλη εσωτερική υποτίμηση (μεγαλύτερη από εκείνη των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που έχουν διασωθεί).
Το τραπεζικό σύστημα επιβαρύνεται από υψηλούς δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων (~ 40% το τρίτο τρίμηνο του 2017), πολύ περιορισμένες εισροές καταθέσεων και μειωμένο όγκο δανεισμού, δημιουργώντας καθοδικούς κινδύνους για τα δημόσια οικονομικά και το ΑΕΠ.
Η δημοσιονομική κατάσταση εξακολουθεί να βελτιώνεται (το πρωτογενές πλεόνασμα του δημοσίου ενδέχεται να φτάσει το στόχο του 2,4% του ΑΕΠ το 2017), αλλά αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη λιτότητα (διεύρυνση και το 2018-19) από τις κυκλικές βελτιώσεις ή / και τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης.
Το πιο σημαντικό είναι ότι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους παραμένει ένα ανεπίλυτο ζήτημα χωρίς πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους.
Ωστόσο, η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση που οδηγείται περισσότερο από την πολιτική παρά από την οικονομία, τονίζει η αναλύτρια της Citigroup.
Μάλιστα, η ίδια εκτιμά ότι η πολιτική βούληση να απογαλακτιστεί η Ελλάδα από τα επίσημα δάνεια αυξάνεται τόσο στην Αθήνα όσο και στην Ευρώπη, αυξάνοντας την πιθανότητα κάποιων ελάχιστων συμφωνιών για την ελάφρυνση του χρέους και την έξοδο από τη διάσωση.
Το δημόσιο χρέος είναι πολύ υψηλό, αλλά το ποσοστό που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές είναι πολύ χαμηλό - λίγο πάνω από το 15% του χρέους ή το 30% του ΑΕΠ.
Μετά τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους στην ιστορία το 2012, οι πιθανότητες μιας άλλης αναδιάρθρωσης του χρέους που επηρεάζει το ιδιωτικό ελληνικό χρέος στο προσεχές μέλλον είναι μάλλον περιορισμένες, κατά την άποψή της.
Επιπλέον, θα μπορούσαν να διατεθούν αρκετοί πόροι εντός του πακέτου διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ, ενδεχομένως ως αποθέματα για τη διευκόλυνση της μετάβασης στην πλήρη χρηματοδότηση της αγοράς.
Εν κατακλείδι, με το τέλος της διάσωσης, οι κίνδυνοι αντιστροφής της πολιτικής και / ή πρόωρες εκλογές μειώνονται.
Οι πολιτικές εκπλήξεις δεν μπορούν ποτέ να αποκλειστούν στην Ελλάδα, αλλά φαίνεται ότι οι πιθανότητες διακοπής της επίσημης χρηματοδότησης (αν και η επίσημη εποπτεία θα συνεχιστεί σε μεγάλο βαθμό) δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλές τα τελευταία 8 χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης