Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Η λιτότητα στην Ελλάδα πλήττει τα έσοδα της άμεσης φορολογίας

Capital Economics: Η λιτότητα στην Ελλάδα πλήττει τα έσοδα της άμεσης φορολογίας
Η συγκράτηση των δαπανών επέτρεψε στην Ελλάδα να ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς της στόχους στο 11μηνο του 2017
Το πρόβλημα των εσόδων του προϋπολογισμού της Ελλάδας θίγει στη μηνιαία ανάλυσή της για τα δημοσιονομικά της Ευρωζώνης η Capital Economics, τονίζοντας ότι αν και τα συνολικά έσοδα ήταν χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό για το 2018, η συγκράτηση των δαπανών επέτρεψε στην Ελλάδα να ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς της στόχους.
Σύμφωνα με την Capital Economics, στην Ελλάδα, η πτώση των εσόδων οφείλεται κυρίως στη μείωση των κεφαλαίων που εισπράχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για δημόσιες επενδύσεις.
Οι εκθέσεις δείχνουν ότι αυτό οφειλόταν σε καθυστερήσεις στα έργα.
Και ενώ τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους αυξήθηκαν, οι άμεσες φορολογικές εισπράξεις μειώθηκαν, καθώς η λιτότητα επηρεάζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών και απαιτεί από την κυβέρνηση να αυξήσει τους φόρους.



Όπως αποκάλυψαν τα πρόσφατα δημοσιονομικά στοιχεία από τις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης κατά 11μηνο έως το Νοέμβριο, ενώ η Ιρλανδία και η Πορτογαλία βρίσκονται σε πορεία να ξεπεράσουν τους στόχους τους για το 2017, η Ισπανία και η Ιταλία πιθανόν να υστερήσουν.
Κατά τους πρώτους 11 μήνες του περασμένου έτους, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία σημείωσαν βελτιώσεις στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.



Για την Πορτογαλία και την Ισπανία, αυτό αντανακλούσε τις αυξήσεις στα έσοδα καθώς και τις περικοπές στις δαπάνες.
Η αύξηση των δαπανών της ιρλανδικής οικονομίας υπερέβη την υγιή άνοδο των εσόδων.
Αντίθετα, η Ελλάδα, μετά το πλεόνασμα του 2016, υπήρξε ένα μικρό έλλειμμα, καθώς τα έσοδα μειώθηκαν περισσότερο από τις δαπάνες.



Και στην Ιταλία, για την οποία τα στοιχεία είναι διαθέσιμα μόνο έως τον Οκτώβριο, το έλλειμμα διευρύνθηκε καθώς η άνοδος των εσόδων αντισταθμίστηκε από τη σημαντική αύξηση των δαπανών.
Στην Ιταλία, η άνοδος των εσόδων του προϋπολογισμού σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των εισπράξεων από τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που αντανακλούν τις καλύτερες επιδόσεις της οικονομίας.
Ωστόσο, η οικονομική στήριξη που χορηγήθηκε για τη διασφάλιση του τραπεζικού συστήματος της χώρας εξακολουθεί να βαρύνει τα δημόσια οικονομικά.
Ως αποτέλεσμα, δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί ότι η Ιταλία θα μπορέσει να επιτύχει τον στόχο για το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το 2017.
Η πρόοδος της Πορτογαλίας ήταν πιο θετική.
Στους 11 μήνες έως τον Νοέμβριο, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 3,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αντανακλώντας ιδίως υψηλότερα έσοδα ΦΠΑ και εισοδήματα εταιρειών.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση έχει περιορίσει τις τρέχουσες δαπάνες.
Δεδομένου ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού τείνει να μειωθεί το Δεκέμβριο, φαίνεται πιθανό ότι η Πορτογαλία θα επιτύχει τον στόχο του για το 2017.
Η Ισπανία σημείωσε επίσης αύξηση του ΦΠΑ και των εταιρικών εσόδων κατά τους 11 μήνες έως το Νοέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Ωστόσο, η Ισπανία θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει σημαντική μείωση του ελλείμματος το Δεκέμβριο, εάν θέλει να επιτύχει τον στόχο της για το 2017, δηλαδή 1,1%.
Τον Δεκέμβριο, το έλλειμμα τυπικά αυξάνεται.
Περαιτέρω βελτιώσεις το 2018 μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθούν.
Ο προϋπολογισμός του 2018 επηρεάστηκε από την κρίση στην Καταλονία και οι βασκικοί πολιτικοί αρνούνται να παράσχουν τη στήριξη που χρειάζεται η κυβέρνηση της Ισπανίας.
Τέλος, η Ιρλανδία αναμένεται να ολοκληρώσει το έτος με υψηλό πλεόνασμα.
Είναι αλήθεια ότι το αυξημένο πλεόνασμα του έτους μέχρι τον Νοέμβριο αντανακλά την πώληση, κατά το τρέχον έτος, μέρους του μεριδίου του κράτους στην Allied Irish Bank.
Ωστόσο, εξαιρουμένων των εφάπαξ ποσών, η δημοσιονομική κατάσταση της Ιρλανδίας βελτιώθηκε ακόμη περισσότερο, αντανακλώντας τα αυξημένα φορολογικά έσοδα και τις μειωμένες δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους.
Ο Νοέμβριος είναι ένας βασικός μήνας για τα φορολογικά έσοδα και σημείωσαν υγιή άνοδο σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Η Ιρλανδία βρίσκεται στην πορεία να καταγράψει το πρώτο πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού από το 2006.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης