Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Την ανησυχία του για τον αριθμό των θυμάτων στις διαδηλώσεις μετέφερε ο E. Macron

Ιράν: Την ανησυχία του για τον αριθμό των θυμάτων στις διαδηλώσεις μετέφερε ο E. Macron
Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η χρηματοδότησή της συζητήθηκαν επίσης, από τους δύο ηγέτες
Την ανησυχία του για τον αριθμό των θυμάτων στις διαδηλώσεις στο Ιράν, εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron στον Ιρανό ομόλογό του Hassan Rouhani, σε τηλεφωνική επικοινωνία, που ήταν προγραμματισμένη πριν τα επεισόδια των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής Προεδρίας.
Ο Emmanuel Macron στον Ιρανό πρόεδρο και κάλεσε για «συγκρατημένη και κατευναστική αντιμετώπιση».
Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, «οι θεμελιώδεις ελευθερίες, κυρίως της έκφρασης και των διαδηλώσεων πρέπει να γίνονται σεβαστές».
Επίσης αναφέρεται ότι οι δύο πρόεδροι συζήτησαν για τη συμφωνία πυρηνικής ενέργειας του 2015, της οποίας την αυστηρή εφαρμογή υπό διεθνή εποπτεία, υποστηρίζει η Γαλλία, με τον πρόεδρο Rouhani να ζητά τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας για να υπερασπιστεί αυτή τη συμφωνία και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Στη ανακοίνωση της γαλλικής Προεδρίας σημειώνεται ότι η τηλεφωνική συνομιλία αποσκοπούσε επίσης, στο να συζητηθεί η ασφάλεια στη Μέση Ανατολή.
«Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε την υποστήριξή του για την ιρακινή κυριαρχία και τη σημασία της διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών την Άνοιξη, στο Ιράκ.
Υπογράμμισε την ανάγκη να εργαστούν ειδικότερα για μια συνεκτική και βιώσιμη λύση στη Συρία και για ένα ενισχυμένο διάλογο για τον έλεγχο των εξοπλισμών, συμπεριλαμβανομένων των βαλλιστικών πυραύλων, στην περιοχή.
Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η χρηματοδότησή της συζητήθηκαν επίσης, από τους δύο ηγέτες».
Σ΄ αυτό το πλαίσιο οι δύο ηγέτες, αποφάσισαν την αναβολή της επίσκεψης του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian στην Τεχεράνη, που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας, και η νέα θα καθοριστεί δια της διπλωματικής οδού.
Τέλος, επισημαίνεται ότι οι συζητήσεις μεταξύ Παρισιού - Τεχεράνης θα συνεχιστούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

www.bannkingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης