Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurasia Group: Πέντε γεωπολιτικοί κίνδυνοι που μπορούν να διαλύσουν την παγκόσμια οικονομία

tags :
Eurasia Group: Πέντε γεωπολιτικοί κίνδυνοι που μπορούν να διαλύσουν την παγκόσμια οικονομία
Από την επιθετικότητα της κυβέρνησης Trump έως τη Νότια Κορέα και τη Μέση Ανατολή, οι κίνδυνοι για μία γεωπολιτική κρίση ευρείας κλίμακας συνεχώς αυξάνουν
Ιδιαίτερα απαισιόδοξη για τις προοπτικές του 2018 εμφανίζεται η Eurasia Group σε report της, τονίζοντας ότι το νέο έτος θα φέρει μία γεωπολιτική κρίση, τα αποτελέσματα της οποίας θα είναι τα ίδια ή και ακόμη χειρότερα με αυτά της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του think tank, Ian Bremmer και τον πρόεδρό του Cliff Kupchan, ο κόσμος «κινείται προς μία κρίση και βρίσκεται σε κατάσταση γεωπολιτικής κατάθλιψης», καθώς η προεδρία του Donald Trump ενισχύει τον διαχωρισμό των πολιτών και εκτροχιάζει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
Όπως αναφέρουν οι φιλελεύθερες δημοκρατίες πάσχουν από το μεγαλύτερο έλλειμμα αξιοπιστίας που έχει ποτέ καταγραφεί από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έως και σήμερα και οι ηγέτες της υφηλίου έχουν εγκαταλείψεις την κοινωνία αλλά και τις κοινές αξίες που υπήρχαν στο παρελθόν.
Αυτή η καταστροφή της ομαλότητας «ανοίγει τον δρόμο σε ένα κοσμοϊστορικό γεγονός που θα μπορούσε να ταράξει παγκόσμια οικονομία και αγορές».
«Από τότε που ξεκίνησε να λειτουργεί η Eurasia Group, πριν από 20 χρόνια, το διεθνές περιβάλλον είχε και καλές και κακές εποχές.
Αλλά εάν μας καλείτε να επιλέξουμε ένα έτος κατά τη διάρκεια του οποίου θα μπορούσε να συμβεί μία αναπάντεχη κρίση – μία γεωπολιτική κρίση αντίστοιχη με τη χρηματοοικονομική του 2018 – τότε αυτό είναι το 2018», υποστηρίζουν οι Bremmer και Kupchan.
Αυτό που πραγματικά λείπει από την παγκόσμια πολιτική σκηνή είναι ένας ικανός ηγέτης, ενώ την ίδια ώρα η παγκόσμια δύναμη που λέγεται ΗΠΑ βρίσκεται σε μία «στάσιμη κατάσταση», με την πολιτική Trump να προκαλεί σύγχυση τόσο στους συμμάχους όσο και σε αντιπάλους.
Οι πέντε μεγαλύτεροι κίνδυνοι που μπορούν να προκαλέσουν την καταστροφική γεωπολιτική κρίση είναι οι ακόλουθοι:

Η Κίνα καλύπτει το κενό που αφήνουν οι ΗΠΑ

Με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ έχουν χάσει τον ηγετικό τους ρόλο στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με λιγότερες αντιστάσεις στο να επιβάλλει τα διεθνή standards σε επενδύσεις και εμπόριο, τεχνολογική ανάπτυξη αλλά και στην αξία της μη παρέμβασης στα εσωτερικά άλλων χωρών.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει τις επιχειρήσεις στο να υιοθετήσουν μία νέα σειρά κανόνων και να αυξήσει την ένταση με πιο δημοκρατικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή Ασίας – Ειρηνικού.



Λάθος εκτιμήσεις που οδηγούν σε σύγκρουση

Ο κόσμος είναι ένα πολύ πιο επικίνδυνο μέρος, καθώς δεν υπάρχει μία παγκόσμια δύναμη που να εγγυάται την ασφάλεια και αρκετοί μη κρατικοί παίκτες μπορούν να επιδοθούν σε πράξεις αποσταθεροποίησης.
Κυβερνοεπιθέσεις και τρομοκρατία είναι οι δύο κορυφαίοι κίνδυνοι, αλλά υπάρχει και ο κίνδυνος της μη ορθής «μέτρησης» κάποιων γεγονότων.
Μία τέτοια μη ορθή «μέτρηση» μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο καθώς η Β. Κορέα συνεχίζει να πραγματοποιεί εκτοξεύσεις βαλιστικών πυραύλων σε μία περιοχή γεμάτη με συμμάχους των ΗΠΑ.
Ένας ακόμη κίνδυνος προέρχεται από το γεγονός ότι ΗΠΑ και Ρωσία υποστηρίζουν διαφορετικές παρατάξεις στη Συρία.



«Ψυχρός Πόλεμος» στην τεχνολογία

ΗΠΑ και Κίνα μάχονται για να καταστούν οι κυρίαρχοι σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το supercomputing, ενώ βρίσκονται σε «σύγκρουση» για το ποια θα επικρατήσει ως πάροχος άλλων χωρών σε κοινωνικές υποδομές, καταναλωτικά αγαθά αλλά και εξοπλισμό ασφαλείας.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μίας φράξιας όπου θα ανήκει η Κίνα και οι χώρες που βρίσκονται υπό την επιρροή της, προκειμένου να ελέγξουν τη ροή της πληροφόρησης αλλά και σε νέα περιοριστικά μέτρα από τις ΗΠΑ προκειμένου να αποτρέψουν ξένες επενδύσεις σε αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες.



Δύσκολη χρονιά για το Μεξικό

Η οικονομία του Μεξικού αλλά και όσοι επενδύουν σε αυτό σαφώς θα υποφέρουν περισσότερο εάν οι νέες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου NAFTA δεν είναι επιτυχημένες.
Η προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία του Μεξικού η οποία ξεκινά τον Μάρτιο θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη την όλη υπόθεση για τους υποψήφιους, οι οποίοι θα πρέπει να αποδεχθούν σκληρούς συμβιβασμούς καθώς η κυβέρνηση Trump γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική.




Περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης ΗΠΑ – Ιράν

Η κυβέρνηση Trump ανακοίνωσε μία πιο επιθετική στρατηγική αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Αυτή η στροφή δημιουργεί μία σειρά κινδύνων, μεταξύ των οποίων το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω ένταση που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και σε πόλεμο στον Περσικό Κόλπο.
Οι ΗΠΑ μπορούν να δώσουν το πράσινο φως στη Σ. Αραβία, κάτι που θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της έντασης.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης