Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Δέκα νεκροί σε διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης σε όλη τη χώρα

Ιράν: Δέκα νεκροί σε διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης σε όλη τη χώρα
Οι διαδηλωτές απαίτησαν από τον ηγέτη Ayatollah Ali Khamenei
Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Ιράν την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017, όπως αναφέρει η κρατική τηλεόραση τη Δευτέρα 1η Ιανουαρίου 2017.
Οι διαμαρτυρίες σε εθνικό επίπεδο, έφεραν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους και αντιπροσωπεύουν την πιο τολμηρή πρόκληση για την ηγεσία του Ιράν από το 2009.
Εκκλήσεις για περισσότερες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας αυξάνουν την πιθανότητα παρατεταμένης αστάθειας.
"Στα γεγονότα της χθεσινής νύχτας, δυστυχώς, συνολικά περίπου 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αρκετές πόλεις", δήλωσε η κρατική τηλεόραση, παρουσιάζοντας στιγμιότυπα καταστροφών από τις διαδηλώσεις, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες για τους θανάτους.
Οι μη υπογεγραμμένες δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης προέτρεπαν τους Ιρανούς να διαδηλώσουν στην πρωτεύουσα της Τεχεράνης και σε άλλα 50 αστικά κέντρα.
Το Ιράν είναι σημαντικός παραγωγός πετρελαίου μέλος του ΟΠΕΚ και περιφερειακή δύναμη, όμως οι διαμαρτυρίες έχουν αυξηθεί στο εσωτερικό, ενώ η χώρα εμπλέκεται στη Συρία και το Ιράκ, ως μέρος μίας μάχης επιρροής με την αντίπαλη Σαουδική Αραβία.
Αυτές οι ξένες παρεμβάσεις τροφοδοτούν επίσης την οργή στην Ισλαμική Δημοκρατία, επειδή οι Ιρανοί θέλουν οι ηγέτες τους να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, αντί να ασχολούνται με δαπανηρούς πολέμους επιβολής εξουσίας.
Οι αναταραχές εξερράγησαν στη δεύτερη πόλη του Μασάντ ενάντια στις αυξήσεις των τιμών, αλλά γρήγορα εξαπλώθηκαν και μετατράπηκαν σε πολιτικές συγκεντρώσεις.
Οι διαδηλωτές απαίτησαν από τον ηγέτη Ayatollah Ali Khamenei να παραιτηθεί και φώναζαν συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης της οποίας τα μέλη τα χαρακτηρίζουν ως κλέφτες, ενώ είναι εξαγριωμένοι από τη διαφθορά και τις οικονομικές ανισότητες, σε μια χώρα όπου η ανεργία των νέων έφθασε το 28,8% το 2017.
Οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, παρόλο που ο πρόεδρος Hassan Rouhani έκανε έκκληση για να ηρεμίσει η κατάσταση.
Σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση, είπε ότι οι Ιρανοί έχουν το δικαίωμα να επικρίνουν τις αρχές, αλλά επίσης προειδοποίησε για καταστολή των επεισοδίων.
"Η κυβέρνηση δεν θα δείξει ανοχή σε όσους βλάπτουν τη δημόσια περιουσία, παραβιάζουν τη δημόσια τάξη και δημιουργούν αναταραχές στην κοινωνία", δήλωσε ο Rouhani.
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν σε μεγάλο βαθμό δείξει συγκράτηση.
Οι ηγέτες του Ιράν πιστεύουν ότι μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξη πολλών από τη γενιά που συμμετείχε στην επανάσταση του 1979, λόγω της ιδεολογικής τους δέσμευσης και των οικονομικών κερδών που αποκόμισαν υπό αυτή την κυβέρνηση, αναφέρουν αναλυτές.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης