Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Πώς θα κινηθούν οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία κατά το 2018

CNBC: Πώς θα κινηθούν οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία κατά το 2018
Οι αναλυτές του CNBC προβλέπουν τις πολιτικές που θα ακολουθήσουν οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ, Ευρωζώνη, Μεγάλη Βρετανία και Ιαπωνία
Καθώς πλησιάζει το 2018, το CNBC ρίχνει μία ματιά στη νομισματική πολιτική που ενδέχεται να ακολουθήσουν οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ, Ευρωζώνη, Μεγάλη Βρετανία και Ιαπωνία κατά το ερχόμενο έτος.
Ειδικότερα, στις ΗΠΑ, η Federal Reserve αναμένεται να πραγματοποιήσει τουλάχιστον τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2018, δεδομένων των ισχυρών επιδόσεων που κατέγραψε η αμερικανική οικονομία το 2017.
«Η Fed θα μπορούσε να προχωρήσει σε περισσόερες αυξήσεις εάν οι εταιρείες αρχίσουν να επενδύουν περισσότερο, δεδομένου ότι τα εταιρικά κεφάλαια παραμένουν ενισχυμένα», τονίζει ο οικονομολόγος της Nomura, Andy Cates, ενώ ο αναλυτής της JP Morgan, Nick Cates, εκτιμά ότι τα θεμελιώδη στις ΗΠΑ εξακολουθούν να δείχνουν ισχυρά.
«Οι δείκτες PMI παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη εξακολουθεί να αυξάνεται και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας συνεχίζουν να παρουσιάζουν βελτίωση», σχολίασε ο Cates.
Στην Ευρωζώνη, η οικονομία βιώνει μία από τις καλύτερες περιόδους της στην μετά-κρίσης εποχή, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να ξεπερνούν τους αντίστοιχους των ΗΠΑ, καταγράφοντας ετήσια άνοδο της τάξεως του 2,5% το τρίτο τρίμηνο του 2017.
«Η οικονομία της ζώνης του ευρώ καταγράφει ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, γεγονός που ίσως οδηγήσει την αγορά στο να αναμένει αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ νωρίτερα», τονίζει ο Gartside.
Επί του παρόντος, οι αγορές δεν αναμένουν αύξηση των επιτοκίων το 2018, ενώ η ΕΚΤ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διατηρήσει την τρέχουσα πολιτική της εάν το κλίμα της οικονομίας αντιστραφεί ξανά.
Εφόσον ο πληθωρισμός το 2018 αποδειχθεί υψηλότερος από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αυτό αναμένεται να ασκήσει πιέσεις ώστε η ΕΚΤ να άρει τα μέτρα της ακόμα περισσότερο.
Ωστόσο, ο Cates προειδοποίησε ότι η πολιτική αστάθεια μπορεί να αποδειχθεί αρνητική για την οικονοιμία, με τις επερχόμενες εκλογές στην Ιταλία να θεωρούνται πιθανός κίνδυνος, λόγω της αυξανόμενης παρουσίας λαϊκιστικών κομμάτων.
Σε ότι αφορά τη Μεγάλη Βρετανία, η Τράπεζα της Αγγλίας, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2018, κυρίως λόγω των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων και του χαμηλού ποσοστού ανεργίας.
Ένας καθοριστικός παράγοντας για αυτή την απόφαση αναμένεται να είναι οι συνομιλίες για το Brexit, οι οποίες εφόσον συνεχιστούν καθόλη τη διάρκεια του 2018 θα αναγκάσουν την BoE να μην προχωρήσει σε κάποια κίνηση, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ώστε να μην προκαλέσει κάποια οικονομική αβεβαιότητα στη χώρα.
Στην Ιαπωνία, η Bank of Japan δε βιάζεται να αυξήσει τα επιτόκιά της, λόγω των χαμηλών πληθωριστικών πιέσεων, με το το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο να βρίσκεται στο -0,1%.
«Εφόσον το τρέχον περιβάλλον πληθωρισμού παραμένει σε ισχύ, δεν αναμένουμε η BoJ να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές, καθώς προσπαθεί να αποφύγει την υπερτίμηση του γεν Ιαπωνίας», τόνισε ο Gartside, ενώ ο Cates σχολίασε ότι η Bank of Japan είναι «η ευκολότερη κεντρική τράπεζα αναφορικά με τις προβλέψεις για τις κινήσεις της το 2018».
Σημειώνεται ότι οι βασικές τιμές καταναλωτή στην Ιαπωνία αναμένεται να αυξηθούν με ρυθμό 0,8% κατά το ερχόμενο έτος, έναντι αρχικών εκτιμήσεων στο 1,1%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης