Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan, Nomura: Η ΕΚΤ θα αναγκαστεί τα αποσύρει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας το 2018

JP Morgan, Nomura: Η ΕΚΤ θα αναγκαστεί τα αποσύρει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας το 2018
H πολιτική αστάθεια μπορεί να αποδειχθεί αρνητική για την οικονομία της ευρωζώνης
Η ευρωζώνη απολαμβάνει μία από τις καλύτερες στιγμές της από τη χρηματοπιστωτική κρίση με ρυθμούς ανάπτυξης τα ποσοστά των οποίων υπερβαίνουν αυτά των ΗΠΑ.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το τρίτο τρίμηνο του 2017, η ευρωζώνη παρουσίασε ανάπτυξη της τάξης του 0,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 2,5% σε ετήσια βάση, ενώ οι ΗΠΑ αναπτύχθηκαν κατά 2,3% από τις αρχές του έτους.
«Η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύσσεται σε όλους τους τομείς», δήλωσε στο CNBC ο Nick Gartside της JP Morgan Asset Management και πρoσθέτει «δεδομένου αυτού του πολύ ισχυρού ρυθμού ανάπτυξης, ο κίνδυνος είναι ότι η αγορά αρχίζει να προεξοφλεί μια πολύ γρήγορη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ».
Επί του παρόντος, οι αγορές δεν αναμένουν αυξήσεις επιτοκίων το 2018 και η ΕΚΤ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενίσχυσης των μέτρων τόνωσης της οικονομίας εάν χρειαστεί.
Ο Andy Cates από τη Nomura πιστεύει ότι ο βασικός πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος το 2018 σε σύγκριση με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας.
Σε αυτή την περίπτωση, η τράπεζα θα αναγκαστεί να αποσύρει τα μέτρα.
Ωστόσο, ο Cates προειδοποίησε ότι η πολιτική αστάθεια μπορεί να αποδειχθεί αρνητική για την οικονομία.
Οι επερχόμενες εκλογές στην Ιταλία, που αναμένονται κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, θεωρούνται πιθανός κίνδυνος λόγω της αυξανόμενης παρουσίας λαϊκιστικών κομμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης