Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Οι εντάσεις στη Μ. Ανατολή θα οδηγήσουν το πετρέλαιο στα 80 δολ. ανά βαρέλι το 2018

Nomura: Οι εντάσεις στη Μ. Ανατολή θα οδηγήσουν το πετρέλαιο στα 80 δολ. ανά βαρέλι το 2018
Οι αναλυτές τις ιαπωνικής τράπεζας εκτιμούν ότι οι αυξημένες εντάσεις τη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά τον πληθωρισμό
Οι αυξημένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή κατά το 2018 θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές του πετρελαίου παγκοσμίως, καθώς και να επηρεάσουν σημαντικά τον πληθωρισμό, σύμφωνα με νέα ανάλυση της Nomura που δημοσιεύθηκε στις 26/12/2017.
Ειδικότερα, η πιθανότητα ενός πολέμου στη Μέση Ανατολή αποτελεί σύμφωνα με τη Nomura έναν από τους δέκα πιθανούς κινδύνους που μπορεί να επηρεάσουν τις αγορές μέσα στο 2018, πέραν των περισσότερο αναμενόμενων κινδύνων όπως είναι οι εκλογές στην Ιταλία και τα πολιτικά τεκτενόμενα στις ΗΠΑ.
Οι πρόσφατες εντάσεις στη Μέση Ανατολή «έτειναν να ξεκινούν με εκρηκτικό τόνο, αλλά εν συνεχεία οι εντάσεις υποχωρούσαν, χωρίς να κατακλύζουν ολόκληρη της περιοχή, όπως συνέβη με την Υεμένη και το Κατά», αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζα, προσθέτοντας ότι παρόλο που «αυτή η πατέντα θα διατηρηθεί το 2018, οι έντονες εντάσεις θα μπορούσαν να απειλήσουν την περιφερειακή σταθερότητα και να αυξήσουν τις τιμές του πετρελαίου».
Κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο, η Υεμένη βιώνει μία σύγκρουση στην οποία περισσότεροι από 60 χιλ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν τραυματιστεί, και η οποία έχει προκαλέσει επιδημία χολέρας και πείνα.
Παράλληλα, το Κατάρ βιώνει έναν αποκλεισμό που του έχουν επιβάλλει από τον Ιούνιο η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος.
Οι αυξημένες εντάσεις στην περιοχή πιθανόν να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών πετρελαίου παγκοσμίως και να επηρεάσουν τον παγκόσμιο πληθωρισμό, ανέφεραν οι αναλυτές.
Σύμφωνα με ένα σενάριο προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων στο οποίο το πετρέλαιο αυξάνεται στα 80 δολ. ανά βαρέλι το 2018, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά 0,4% στις ΗΠΑ και κατά 0,9% στην Ευρωζώνη, ενώ ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία θα μπορούσε να σκαρφαλώσει στο 1,5%.
Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι από ένα τέτοιο «σοκ» στις τιμές του πετρελαίου (εξαιρουμένων αυτών που θα επηρεάζοντας άμεσα από τις περιφερειακές εντάσεις) θα ήταν η Ρωσία, η Κολομβία, η Μαλαισία και η Βραζιλία, ενώ ανάμεσα στους μεγάλου χαμένος θα ήταν η Κίνα, η Ινδία, η Ταϋλάνδη, η Νότα Αφρική και η Τουρκία.
Ο κίνδυνος για άμεσση κλιμάκωση της έντασης είναι μεγαλύτερος σε δύο περιοχές, στην Υεμένη και τον Λίβανο.
Αρχικά, στην Υεμένη, οι αντάρτες Χούτι έχουν ήδη δείξει ότι είναι ικανοί να εκτοξεύσουν πυραύλους κατά της Σαουδικής Αραβίας, γεγονός που αν συνεχιστεί, θα μπορούσε να αυξήσει την στρατιωτική ανάμειξη της Σαουδικής Αραβίας στη χώρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο άμεσης σύγκρουσης με τον Ιράν.
Στον Λίβανο, παρά το γεγονός ότι η χώρα βρέθηκε στα πρόθυρα πολέμου μετά την απροσδόκητη παραίτηση του πρωθυπουργού Saad Hariri, αυτός ο κίνδυνος φαίνεται να απομακρύνεται.
Ωστόσο, η απόφαση του Trump να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ ίσως αυξήσει ξανά τους κινδύνους, καθώς η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, μαζί με την Χαμάς της Παλαιστίνης, έχουν ζητήσει την έναρξη μίας νέας Ιντιφάντα, μέσω βίαιων εξεγέρσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης