Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι 8 κρίσιμες ημερομηνίες για οικονομία και τράπεζες μέχρι το Φεβρουάριο του 2018 - Τι να προσέξουν οι επενδυτές

Οι 8 κρίσιμες ημερομηνίες για οικονομία και τράπεζες μέχρι το Φεβρουάριο του 2018 - Τι να προσέξουν οι επενδυτές
Επίκειται αναβάθμιση της Ελλάδος κατά 2 κλίμακες σε Β+ στις 19/1/2018 από Standard and Poor’s και 16/2 από Fitch
Τα 8 κρίσιμα γεγονότα που θα λάβουν χώρα μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2018 θα πρέπει να λάβουν υπόψιν με προσοχή οι επενδυτές, καθώς αναμένεται να επηρεάσουν την οικονομία, την αγορά ομολόγων και το χρηματιστήριο.
Η ψήφιση των προαπαιτούμενων, η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standars & Poor's, ο καθορισμός των όρων του βασικού και του δυσμενούς σεναρίου των stress test των ελληνικών τραπεζών καθώς και έκδoση 7ετούς ομολόγου θα επηρεάσουν καίρια τα ομόλογα και το χρηματιστήριο.

Αναλυτικά, τα 8 κρίσιμα γεγονότα που θα επιδράσουν στην αγορά αν και τα περιθώρια βελτίωσης είναι μικρά

1)Έως 12 Ιανουαρίου 2018 ψηφίζονται από την Βουλή όλα τα προαπαιτούμενα
2)Στις 16 ή 23 Ιανουαρίου 2018 το ελληνικό δημόσιο θα προχωρήσει στην έκδοση 7ετούς ομολόγου με στόχο να αντλήσει 3 δισεκ. με επιτόκιο 3,7%.
3)Στις 19 Ιανουαρίου 2018 είναι πιθανό η Ελλάδα να αναβαθμιστεί κατά 2 κλίμακες από την Standard and Poor’s σε Β+ από Β-.
Εάν υπάρξει αναβάθμιση 2 βαθμίδων και όχι 1 βαθμίδα θα υπάρξει εκ νέου κίνηση στα ομόλογα.
4)Στις 22 Ιανουαρίου 2018 το Eurogroup δίνει το πράσινο φως για την θετική ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης και καθορίζεται η δόση μάλλον στα 7 ή 8 δισεκ. που θα εκταμιευθεί προς το τέλος Φεβρουαρίου 2018.
5)Τέλη Ιανουαρίου 2018 η EBA η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή ανακοινώνει τους όρους του βασικού και δυσμενούς σεναρίου στα stress tests.
Οι όροι αυτοί θα σταθμιστούν με πολύ μεγάλη προσοχή από τους επενδυτές τους χρηματιστηρίου.
6)Αρχές Φεβρουαρίου ξεκινάει και επίσημα το stress tests για τις ελληνικές τράπεζες.
7)Έως στις 16 Φεβρουαρίου 2018 οι τράπεζες υποχρεούνται να ενημερώσουν τον SSM την Μόνιμη Εποπτική Αρχή των τραπεζών για την κεφαλαιακή επίδραση από το IFRs 9 που εκτιμάται για τον κλάδο στα 5,3 με 5,7 δισεκ. ευρώ με δυνατότητα 5ετούς απόσβεσης.
8)Στις 16 Φεβρουαρίου θα αξιολογηθεί η ελληνική οικονομία από την Fitch με πιθανότητα αναβάθμισης.

Στο μεταξύ, στο χρηματιστήριο η δυναμική έχει ξεθωριάσει, ενώ το πιο εντυπωσιακό είναι ότι όλες οι short θέσεις διατηρούνται αμετάβλητες ή αυξάνονται όπως σε Alpha bank και ΔΕΗ.
Η γενική αίσθηση είναι ότι τα ομόλογα σημείωσαν ένα βιαστικό ράλι σχεδόν μηδενίζοντας τα περιθώρια βελτίωσης ενώ στο χρηματιστήριο είναι προφανές ότι η επιμονή των short πρέπει να προβληματίσει.
Το βιαστικό ράλι στα ομόλογα μπορεί με όρους επικοινωνιακούς να δίνει τροφή στα πολιτικά επιχειρήματα αλλά ο τρόπος με τον οποίο αναπροσαρμόστηκε… χαμηλότερα ο κρατικός κίνδυνος ήταν επιπόλαιος.
Επιπόλαια έφθασε η αγορά ομολόγων σε αποδόσεις 2006, επιπόλαια έκλεισε η διαφορά – spread μεταξύ ελληνικών και Πορτογαλικών ομολόγων στις 210 μονάδες βάσης παρ΄ ότι είναι χαοτική η διαφορά πιστοληπτικής ικανότητας 7 βαθμίδες.
Παρ΄ ότι λοιπόν δραστικά μειώθηκε το προεξοφλητικό επιτόκιο – που ορίζεται με βάση το 10ετές κρατικό ομόλογο – δεν καταγράφεται ακόμη αντιστοιχία βελτίωσης μεταξύ ομολόγων και μετοχών.
Οι μετοχές έχουν καλύψει το 48% της βελτίωσης των ομολόγων.
Η αγορά ομολόγων λόγω του QE – της ποσοτικής χαλάρωσης – είναι στρεβλωμένη.
Στην πραγματικότητα το QE διαμόρφωσε τις αποδόσεις δηλαδή το κόστος δανεισμού των ευρωπαϊκών κρατών σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα που ωστόσο είναι πλασματική βελτίωση.
Η Πορτογαλία καταγράφει ιστορικό χαμηλό στο 1,74% και η Ελλάδα που πριν λίγο καιρό κινδύνευε με Grexit βρίσκεται στην 10ετία στο 4,12%.
Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει εκτός QE αλλά το swap βοήθησε να αναπτυχθεί η κερδοσκοπία.
Δίνοντας βάθος στην αγορά ομολόγων – 5 εκδόσεις με αξία 25,5 δισεκ – επέτρεψε τις ακραίες στρεβλώσεις και τις ακρότητες σε hedge funds.
Το ράλι στα ομόλογα είναι ένα κατασκευασμένο ράλι κερδοσκοπίας και για τον λόγο αυτό ενώ ήταν εντυπωσιακό… δεν ενθουσίασε το χρηματιστήριο, περισσότερο προβλημάτισε παρά ενθουσίασε.
Το χρηματιστήριο έχει φθάσει στις 800 μονάδες έναντι μέσου όρου 750 μονάδων ή χαμηλό πέριξ των 700 μονάδων.
Και το χρηματιστήριο έχει βελτιωθεί αλλά το πιο σημαντικό νέο στο χρηματιστήριο δεν είναι η άνοδος +35% στις τράπεζες και +9% σε Γενικό Δείκτη αλλά το γεγονός ότι οι short επιμένουν.
Π.χ. το Lansdowne αυξάνει τις short θέσεις στην ΔΕΗ.
Το Marshall αυξάνει τις short θέσεις στην Alpha bank
Το Oceanwood διατηρεί τις short θέσεις στην Εθνική τράπεζα.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Γιατί πιστεύουν ότι τέλη Ιανουαρίου 2018 που θα ανακοινωθούν οι όροι του βασικού και δυσμενούς σεναρίου δεν θα αποκτήσει η αγορά ορατότητα για τις κεφαλαιακές ανάγκες στα stress tests.
Έχει επισημανθεί ότι οι κεφαλαιακές ζημίες από stress tests, IFRs 9 και TAR θα είναι 8,5 με 10 δισεκ. ευρώ μηδενίζοντας το capital buffer.

Επίκειται αναβάθμιση της Ελλάδος κατά 2 κλίμακες σε Β+ στις 19/1/2018 από Standard and Poor’s και 16/2 από Fitch

Στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά 2 κλίμακες σε Β+ θα προχωρήσουν σύμφωνα με ορισμένες πηγές οι οίκοι αξιολόγησης Standard and Poor’s και Fitch.
Συγκεκριμένα στις 19 Ιανουαρίου 2018 ημέρα Παρασκευή περί τις 23:30 το βράδυ η Standard and Poor’s θα αναβαθμίσει την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος στην κλίμακα Β+ από Β- δηλαδή κατά 2 κλίμακες.
Συνήθως η Standard and Poor’s αναβαθμίζει την Ελλάδα συντηρητικά κατά 1 κλίμακα όταν επέρχεται το πλήρωμα του χρόνου και τεκμηριώνεται η αναβάθμιση.
Ωστόσο με βάση ορισμένες πηγές η Standard and Poor’s θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα Β+ για τους εξής λόγους
1)Την έγκαιρη ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης
2)Της διάθεσης συνεργασίας που δείχνει η ελληνική κυβέρνηση
3)Των επιτυχημένων εκδόσεων ομολόγων από το ελληνικό δημόσιο
4)Το ράλι που σημειώθηκε στα ομόλογα έδειξε ότι η αγορά δεν ανησυχεί τόσο για τον ελληνικό κίνδυνο και έτσι εξηγείται η μείωση του spread στις 200-210 μονάδες βάσης έναντι της Πορτογαλίας.
5)Δεν διαφαίνεται πολιτική αποσταθεροποίηση
6)Θα διατυπωθεί ωστόσο προβληματισμός για δύο ζητήματα για την βιωσιμότητα του χρέους και για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει επί μακρόν πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5%.
Μετά από την Standard and Poor’s θα ακολουθήσει η Fitch στις 16 Φεβρουαρίου του 2018, η οποία επίσης βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα Β-.
Το βασικό πρόβλημα με την Fitch δεν είναι τόσο η βαθμολογία της ελληνικής οικονομίας….όσο η ακραία στρέβλωση να βαθμολογεί τις ελληνικές τράπεζες ακόμη και σήμερα σε επιλεκτική χρεοκοπία.
Αυτό πρέπει να αλλάξει δεν μπορεί να υπάρχουν σχετικά θετικά σχόλια για την ελληνική οικονομία και οι τράπεζες να βαθμολογούνται ως επιλεκτική χρεοκοπία.
Με βάση ενδείξεις και η Fitch θα αναβαθμίσει το ελληνικό δημόσιο χρέος στην κλίμακα Β+ ώστε να μειωθεί η διαφορά στις 5 βαθμίδες από την Πορτογαλία έναντι 7 βαθμίδων της τρέχουσας περιόδου.
Μόνο η Moody’s έχει μείνει πολύ πίσω στην βαθμολογία της Ελλάδος καθώς την κατατάσσει στην κλίμακα Caa2 και ήδη απέχει 2 κλίμακες από τους άλλους οίκους πιστοληπτικής διαβάθμισης.
Να σημειωθεί ότι στις εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης, θα εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις ελληνικές τράπεζες.

Τι σημαίνει η νέα αναβάθμιση που επίκειται;

Η νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος από τους οίκους αξιολόγησης θα δώσει μια ακόμη ώθηση στα ελληνικά ομόλογα όμως το κυριότερο θα συντηρήσει στα υψηλά 10ετίας τις τιμές των ελληνικών ομολόγων.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν οι τιμές διατηρηθούν στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα ή και υψηλότερα όπως είναι η τάση και αντίστοιχα χαμηλότερα οι αποδόσεις αυτό σημαίνει… ότι κάποια στιγμή θα ακολουθήσει και το χρηματιστήριο.
To χρηματιστήριο τελεί υπό μια ομηρία η οποία θα δούμε τι τροπή θα πάρει τέλη Ιανουαρίου 2018 οπότε και θα ανακοινωθούν οι όροι του βασικού και δυσμενούς σεναρίου στα stress tests των τραπεζών.
Με βάση την μεθοδολογία θα δούμε δυνητικά ποιες θα είναι οι κεφαλαιακές ζημίες στις τράπεζες.
Το bankingnews έχει αναφέρει ότι stress tests, IFRs9 και TAR θα αναδείξουν σε παρούσες τιμές μια κεφαλαιακή ζημία 8,5 με 10,5 δισεκ. ευρώ ουσιαστικά μηδενίζοντας το capital buffer.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης