Διεθνή

Οριακά κέρδη για τον χρυσό, στον απόηχο της φορολογικής μεταρρύθμισης - Στα 1.270,60 δολ. ανά ουγγιά

Οριακά κέρδη για τον χρυσό, στον απόηχο της φορολογικής μεταρρύθμισης - Στα 1.270,60 δολ. ανά ουγγιά
Με οριακά κέρδη έκλεισε ο χρυσός, στα 1.270,60 δολ. ανά ουγγιά
Με οριακά κέρδη έκλεισε σήμερα (21/12/2017) ο χρυσός, σε μια «αθόρυβη» αντίδραση στη χθεσινή ψήφιση του νομοσχεδίου για τη φορολογική μεταρρύθμιση, με το πολύτιμο μέταλλο να ευνοείται από τους αυξημένους κινδύνους για τον πληθωρισμό.
H Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ πέρασε χθες (20/12) το νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση, «στέλνοντάς» το για υπογραφή στον αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναθεώρηση του φορολογικού κώδικα των ΗΠΑ σε διάστημα μεγαλύτερο των τριών δεκαετιών, που, μεταξύ άλλων, μειώνει τον φορολογικό συντελεστή για τις εταιρείες στο 21% από το τρέχον 35%.
Η φορολογική μεταρρύθμιση αποτελούσε μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Trump, έχοντας προσφέρει σημαντική στήριξη στις αμερικανικές μετοχές.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού, παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε με κέρδη 1 δολ., στα 1.270,60 δολ. ανά ουγγιά.
Στήριξη στον χρυσό προσέφεραν ορισμένα απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ, που ενίσχυσαν την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου ως ασφαλούς καταφυγίου.
Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου υποβάθμισε την προηγούμενη εκτίμησή του για την ανάπτυξη του γ’ τριμήνου του 2017, στο 3,2% από 3,3% προηγουμένως.
Πάντως και πάλι πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, καθώς η αμερικανική οικονομία στηρίχθηκε στην ισχυρή αύξηση των επιχειρηματικών δαπανών.
Ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα τη μεγαλύτερη αύξηση από τις αρχές του Σεπτεμβρίου του 2017.
Ειδικότερα, οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 20.000, στις 245.000, την εβδομάδα έως τις 16 Δεκεμβρίου 2017, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια μικρότερη αύξηση των αιτήσεων, στις 230.000.
Σημειώνεται ότι ο χρυσός αντιδρά θετικά σε αρνητικά στοιχεία για την οικονομία, καθώς μειώνονται οι προσδοκίες για αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), που είθισται να ασκούν έμμεσες πιέσεις στο πολύτιμο μέταλλο μέσω της ώθησης στο δολάριο.
Δολάριο και χρυσός συνήθως κινούνται αντιστρόφως ανάλογα, καθώς το ενισχυμένο δολάριο καθιστά ακριβότερη την αγορά του πολύτιμου μετάλλου από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Περί τις 21:00, το ευρώ υποχωρούσε μόλις κατά 0,1% έναντι του δολαρίου, στο 1,187 δολ., ενώ το αμερικανικό νόμισμα ενισχυόταν οριακά έναντι του γιεν, στα 113,4.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης