Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Χυδαία κινδυνολογία με τους πλειστηριασμούς – Ανοησίες ότι κινδυνεύουν οι τράπεζες και η κυβέρνηση…ως εδώ οι μπαρούφες

Χυδαία κινδυνολογία με τους πλειστηριασμούς – Ανοησίες ότι κινδυνεύουν οι τράπεζες και η κυβέρνηση…ως εδώ οι μπαρούφες
Όσοι κινδυνολογούν χρησιμοποιώντας τους πλειστηριασμούς ως το μέσο για να διασωθούν οι τράπεζες και η κυβέρνηση είναι επικίνδυνοι για την οικονομία του τρόπου.
Με χυδαία κινδυνολογία για τους πλειστηριασμούς επιχειρείται μια άνευ προηγουμένου τρομοκράτηση που είναι τουλάχιστον ανυπόστατη ελλείψει σοβαρών επιχειρημάτων.
Ο υπουργός οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος τρομοκρατεί το κόμμα του τον ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιώντας ότι εάν δεν προχωρήσει η τροπολογία – που στην κυριολεξία είναι ντροπολογία – να διώκονται ποινικά όσοι φέρουν αντίσταση στις διαδικασίες των πλειστηριασμών…θα πέσει η κυβέρνηση.
Ο Λιαργκόβας ο επικεφαλής του Γραφείου του Προϋπολογισμού της Βουλής κινδυνολογώντας σε ένα άλλο επίπεδο τόνισε ότι εάν δεν προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί οι τράπεζες κινδυνεύουν, όπως και οι καταθέσεις των πολιτών.
Στο ίδιο μήκος κύματος έχουν κινηθεί κατά καιρούς και άλλοι παράγοντες δηλώνοντας ότι οι τράπεζες εάν δεν προχωρήσουν με τους πλειστηριασμούς θα αποτύχουν στα stress tests…μεταξύ άλλων και ο Τσακαλώτος έχει επικαλεστεί το επιχείρημα αυτό.
Πρωτίστως να τονιστεί ότι όλα αυτά είναι χυδαίες κινδυνολογίες, ανοησίες και μπαρούφες που έχουν ένα στόχο να δημιουργήσουν ένα κλίμα φόβου, τρόμου και απειλής.
Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους πλειστηριασμούς – φέροντας μια ντροπολογία – θέλοντας να συμμαζέψει τους βουλευτές που αντιδρούν.
Η κυβέρνηση έχει αποδειχθεί πλήρως δέσμια των δανειστών και είναι αδύναμη να εμφανίσει ένα σοβαρό λόγο και να προβάλλει ένα ισχυρό επιχείρημα έναντι των επιβαλλόμενων μέτρων.
Η κυβέρνηση προφανώς και έχει εκτεθεί καθώς αποδομείται πλήρως το φιλολαϊκό προφίλ της.
Πρόκειται για μια απαράδεκτη κινδυνολογία με στόχο την υφαρπαγή της αποδοχής ενός παράλογου μέσου.
Η τροπολογία που επιβάλλει κυρώσεις σε όσους μπλοκάρουν τους πλειστηριασμούς είναι ηθικά ανεπίτρεπτη και προσβλητική.
Η κυβέρνηση έχει απολέσει κάθε ίχνος ηθικής νομιμότητας όταν καθίσταται υπέρμαχη των πλειστηριασμών.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβιώσει και χρησιμοποιεί ακραία, χυδαία κινδυνολογία.
Όμως την μεγαλύτερη ζημία προκαλούν αναφορές ότι εάν δεν γίνουν οι πλειστηριασμοί οι καταθέτες κινδυνεύουν με κούρεμα, οι τράπεζες θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση και το bail in θα αποδειχθεί μονόδρομος.

Ποια είναι η αλήθεια;

Όσοι κινδυνολογούν χρησιμοποιώντας τους πλειστηριασμούς ως το μέσο για να διασωθούν οι τράπεζες και η κυβέρνηση είναι επικίνδυνοι για την οικονομία του τρόπου.
Εάν η τύχη των τραπεζών κρίνεται και δοκιμάζεται από τους πλειστηριασμούς τότε έχουμε αδύναμες τράπεζες, επικίνδυνα αδύναμες τράπεζες και θα πρέπει όλοι να πάρουμε μέτρα.
Όταν εμφανίζεται το τραπεζικό σύστημα αδύναμο, εύθραυστο και εξαρτώμενο από τους πλειστηριασμούς…η άποψη που περνάει στην κοινωνία είναι ότι έχουμε αδύναμες τράπεζες.
Πόσο όμως οι πλειστηριασμοί μπορούν να βοηθήσουν τις τράπεζες;
Ας υποθέσουμε ότι κάθε χρόνια θα πωλούνται 20.000 ακίνητα των 150 χιλιάδων ευρώ αυτό σημαίνει 3 δισεκ. ευρώ.
Από τα 3 δισεκ. ευρώ θα πρέπει να αφαιρεθούν τουλάχιστον τα 2,5 δισεκ. που είναι τιμές κτήσεις.
Άρα τον χρόνο το όφελος είναι 500 εκατ σε σύνολο 100 δισεκ. προβληματικών δανείων.
Κάποια στιγμή θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι το τραπεζικό σύστημα χρειάζεται ριζικά μέτρα αναδιάρθρωσης και το ριζικότερο είναι νέες αυξήσεις κεφαλαίου το 2019.
Το να καλλιεργείται μια προσβλητική κινδυνολογία μόνο και μόνο για να περάσουν μέτρα που αφορούν τους πλειστηριασμούς ζημιώνοντας τις τράπεζες λέγοντας ότι εάν αυτό δεν συμβεί οι καταθέτες και οι τράπεζες θα καταρρεύσουν….μόνο ζημία στην εθνική οικονομία προκαλείται.
Οι πλειστηριασμοί είναι μια δευτερεύουσα δράση και όχι το μέσο διάσωσης των τραπεζών.
Οι τράπεζες χρειάζονται ισχυρά κεφάλαια για να μπορούν να πουλάνε και με ζημίες προβληματικά δάνεια.
Αυτή είναι η ουσία.
Χρειάζονται ισχυρά κεφάλαια για να μπορούν να προχωρούν σε σοβαρές κινήσεις αναδιάρθρωσης,
Αυτή είναι η ουσία.
Χρειάζονται ριζικές λύσεις για τα 100 δισεκ. προβληματικά δάνεια… ριζική θεραπεία για τον καρκίνο… οι πλειστηριασμοί είναι απλά ένα παυσίπονο.
Κάποια στιγμή σε αυτή την χώρα πρέπει να επικρατήσει η σοβαρότητα και η ωριμότητα.
Όχι άλλες μπαρούφες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης