Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να διατηρήσει τη νομισματική πολιτική της

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να διατηρήσει τη νομισματική πολιτική της
Η BOJ αναμένεται να διατηρήσει το βραχυπρόθεσμο στόχο επιτοκίων στο -0,1% και το στόχο αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων γύρω στο 0%
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ), αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα διατηρήσει σταθερή την νομισματική πολιτική της την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου και να καθησυχάσει έτσι τις αγορές ότι θα αλλάξει πολιτική, όταν ο πληθωρισμός κατευθυνθεί πιο αποφασιστικά προς το στόχο του 2%.
Αλλά ο κυβερνήτης της BOJ Haruhiko Kuroda μπορεί επίσης να αναγγείλει, ότι η επόμενη κατεύθυνση της κεντρικής τράπεζας, θα ήταν να μειώσει το μαζικό της στήριγμα, υπογραμμίζοντας την επιδείνωση που έχει προκαλέσει η παρατεταμένη χαλάρωση στο τραπεζικό σύστημα της Ιαπωνίας.
Η BOJ αναμένεται να διατηρήσει το βραχυπρόθεσμο στόχο επιτοκίων στο -0,1% και το στόχο αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων γύρω στο 0%, ολοκληρώνοντας ένα έτος κατά το οποίο η κεντρική τράπεζα δεν θα αλλάξει πολιτική.
Το εννεαμελές συμβούλιο μπορεί να συζητήσει, εάν η BOJ πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των στόχων απόδοσης ή να επιβραδύνει τις αγορές επικίνδυνων περιουσιακών στοιχείων το επόμενο έτος, λένε οι αναλυτές, καθώς ορισμένα μέλη εξέφρασαν πρόσφατα τις ανησυχίες τους για τα μειονεκτήματα της χαλάρωσης.
Οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια θα έρθει μόνο όταν ο πληθωρισμός υπερβεί το 1% ,αρκετό για να πείσει το κοινό ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται, λένε πηγές.
Ο Hiroshi Ugai, πρώην αξιωματούχος του BOJ, ο οποίος είναι σήμερα επικεφαλής οικονομολόγος της JPMorgan Securities, αναμένει από την κεντρική τράπεζα, να αυξήσει τον στόχο απόδοσης των 10 ετών τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο 2018.
"Η BOJ θα χαρακτηρίσει τις κινήσεις της ως εξομάλυνση, όχι αυστηρότερη, της νομισματικής πολιτικής.
Θα πει ότι προσαρμόζει αυτό που θεωρεί ως υπερβολική χαλάρωση, δεδομένου του υψηλότερου πληθωρισμού", τόνισε.
Οι αγορές επικεντρώνονται στην ενημέρωση του Kuroda, σχετικά με το πόσο γρήγορα θα ακολουθήσει η BOJ τα Κεντρικών Τραπεζών των ΗΠΑ και της Ευρώπης, που σταδιακά αποσύρουν τη χαλαρή νομισματική πολιτική τους.
Μετά από τρία χρόνια μεγάλης εκτύπωσης χρημάτων που απέτυχε να ανεβάσει τον πληθωρισμό, η BOJ αναθεώρησε το πλαίσιο πολιτικής της το 2016, για να επιδιώξει την αύξηση των επιτοκίων για το ρυθμό, με τον οποίο αγόρασε τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία.
Από τότε, η BOJ έχει μειώσει ήσυχα την τεράστια αγορά ενεργητικού της.
Αν και εξακολουθεί να διατηρεί μια χαλαρή δέσμευση να αυξήσει τις συμμετοχές σε ομόλογα 708 δισ. δολαρίων ετησίως, η αγορά ομολόγων της πρόσφατα επιβραδύνθηκε στο μισό.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι η αγορά ομολόγων της BOJ θα επιβραδυνθεί περαιτέρω, η κεντρική τράπεζα θα ελέγχειήδη το 40% της αγοράς, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει να εκδώσει μικρότερο χρέος το επόμενο έτος.
Η οικονομία της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 2,5% ετησίως τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο, σημειώνοντας ένα έβδομο τρίμηνο ευθείας ανάπτυξης σε ισχυρές εξαγωγές και κεφαλαιουχικές δαπάνες.
Ωστόσο, ο βασικός καταναλωτικός πληθωρισμός παραμένει σταθερός στο 0,8% και οι εταιρείες που ερωτήθηκαν από την BOJ, δεν αναμένουν σημαντική αύξηση της αύξησης των τιμών τα επόμενα χρόνια.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η επόμενη κίνηση της BOJ θα είναι η απόσυρση των κινήτρων, αν και δεν αναμένουν να γίνει ένα τέτοιο βήμα μέχρι τα τέλη του 2018 ή και μετά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης