Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κίνδυνος μπλάκ άουτ στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας εξαιτίας της υψηλής ζήτησης λόγω της κακοκαιρίας

Κίνδυνος μπλάκ άουτ στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας εξαιτίας της υψηλής ζήτησης λόγω της κακοκαιρίας
Στελέχη της αγοράς  θεωρούν ότι πολύ εύκολα το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας μπορεί να φθάσει στα όρια του
Στα όρια του είναι πιθανόν να φθάσει το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας εξαιτίας της πτώσης της θερμοκρασίας καθώς εκατομμύρια καταναλωτές θα αναζητήσουν λίγη ζεστασιά βάζοντας στην πρίζα ηλεκτρικά σώματα και καλοριφέρ για να διατηρήσουν τη θερμοκρασία των σπιτιών τους σε ανεκτά επίπεδα για την εποχή.
Βέβαια οι καταναλωτές θα χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρικό ρεύμα για να ζεσταθούν διότι δεν μπορούν να αγοράσουν  πετρέλαιο θέρμανσης στα 0,98 ευρώ το λίτρο, το οποίο να σημειωθεί έχει καλύτερη απόδοση σε σχέση με τα ηλεκτρικά σώματα αλλά πρέπει να το προπληρώσεις ενώ το τιμολόγιο του ρεύματος θα πληρωθεί μετά  από τέσσερις  μήνες.  
Αυτό όμως που δεν ξέρει ο καταναλωτής είναι ότι η χρήση ενός ηλεκτρικού σώματος είναι πιο οικονομική λύση σε σχέση με οτιδήποτε άλλο στην περίπτωση που το θερμαντικό σώμα έχει καλή απόδοση.
Παράδειγμα ένα ηλεκτρικό σώμα με ονομαστική κατανάλωση 2.500 watt καταναλώνει σε μία  ώρα 2,5 Kwh.
Σε μία ώρα το κόστος προκύπτει πολλαπλασιάζοντας την τιμή της Kwh που κατά  μέσο όρο διαμορφώνεται στα 0,080 ευρώ.
Έτσι το κόστος διαμορφώνεται στα 20 λεπτά του ευρώ.  
Στην περίπτωση που το θερμαντικό σώμα λειτουργήσει 10 ώρες θα έχει  καταναλώσει 25 Kwh, το κόστος ανέρχεται στα 2 ευρώ για τις δέκα ώρες.
Στην περίπτωση που ο καταναλωτής θέτει σε  λειτουργία σε καθημερινή βάση επι 10 ώρες στο σύνολο του μήνα θα καταναλώσει 750 Kwh και το κόστος διαμορφώνεται στα 60 ευρώ.
Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν λόγω του Χειμώνα, ο καταναλωτής θα αναζητήσει το κόστος της Kwh που πληρώνει στον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ΔΕΗ έχει το υψηλότερο τιμολόγιο καθώς  διαμορφώνεται στα 0,094 ευρώ και μειώνεται κατά 15% για τους συνεπείς πελάτες.
Οι ιδιώτες εναλλακτικοί πάροχοι δίνουν πακέτα σύνδεσης με κόστος νυκτερινού τιμολογίου που διαμορφώνεται στα 0,066 ευρώ.
Πολύ γρήγορα οι καταναλωτές θα καταλάβουν ότι διαθέτουν μια πιο φθηνή λύση στο σπίτι τους και θα επιδιώξουν να την αξιοποιήσουν.
Η υψηλή  φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης, έχει οδηγήσει την τιμή του κοντά στο 1 ευρώ και καθιστά απαγορευτική τη χρήση του.
Επίσης το κόστος ανά Kwh στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι 0,11 ευρώ με μέση τιμή  0,98 ευρώ  το λίτρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζήτηση σε φορτία αυξάνεται αλματωδώς από τη μία ημέρα στην άλλη λόγω της χρήσης των ηλεκτρικών σωμάτων.  
Στελέχη της αγοράς  θεωρούν ότι πολύ εύκολα το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας μπορεί να φθάσει στα όρια του. Στέλεχος της ΔΕΗ θεωρεί ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός λόγω της  αύξησης  της ζήτησης και επιπλέον η Κομισιόν μείωσε τις ώρες λειτουργίας στις 17.500 ώρες για δύο μονάδες παραγωγής όπως είναι του Αμυνταίου και της  Καρδιάς.  
Το αρχικό αίτημα της ΔΕΗ ήταν οι ώρες λειτουργίας να φθάνουν στις 32.500 ώρες το οποίο όμως δεν έγινε αποδεκτό.
Το Ιανουάριο του 2017 η μέγιστη ωριαία  ζήτηση του συστήματος έφθασε σε 9.199 MW προκαλώντας αναστάτωση στο διαχειριστή.
Τον περασμένο Οκτώβριο η μέγιστη ωριαία ζήτηση του συστήματος ήταν 6.519 MW.
Πάντως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει λάβει τα μέτρα της έτσι ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος ενός μπλάκ άουτ στη ΔΕΗ ζητώντας την λειτουργία όλων των μονάδων παραγωγής και ζήτησε την αύξηση ποσοτήτων φυσικού αέριου ώστε να δουλέψουν οι μονάδες παραγωγής με περισσότερη ασφάλεια.   

Νίκος  Θεοδωρόπουλος  
ntheo@bankingnews.gr  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης