Διεθνή

Wiwo: Θα κατορθώσει η Ελλάδα να γίνει ξανά μία… κανονική χώρα χωρίς εποπτεία των δανειστών;

Wiwo: Θα κατορθώσει η Ελλάδα να γίνει ξανά μία… κανονική χώρα χωρίς εποπτεία των δανειστών;
Ως έτος – σταθμό για την Ελλάδα χαρακτηρίζει το 2018 το γερμανικό περιοδικό Wirtschafts Woche
Το 2018 θα είναι ένα έτος – σταθμός για την Ελλάδα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschafts Woche, καθώς η χώρα επιθυμεί να εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης και να σταθεί εκ νέου, μόνη, στα πόδια της.
«Άραγε θα τα καταφέρει;», αναρωτιέται το Wiwo και καταγράφει μία σειρά γεγονότων τα οποία είτε συνέβησαν πρόσφατα είτε η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα πραγματοποιηθούν.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στη χθεσινή (19/12) δήλωση του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2018 ότι «δεν θα είμαστε πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Περάσαμε μία πολύ επώδυνη περίοδο».
Το Wiwo υποστηρίζει ότι η εικόνα για την ελληνική οικονομία έχει βελτιωθεί σημαντικά, με την Κομισιόν να εκτιμά ότι θα υπάρξει για φέτος ανάπτυξη για πρώτη φορά της τάξης του 1,6%, ενώ για το 2018 και 2019 εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 2,5% και για τα δύο έτη.
Ταυτόχρονα στις Βρυξέλλες είναι πραγματικά εντυπωσιασμένοι από το γεγονός ότι μία αξιολόγηση έχει ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα.
«Η διάθεση είναι ιδιαίτερα θετική», τονίζει ένας Έλληνας διπλωμάτης.
Αυτό που ακόμη δεν μπορεί να επιτύχει η Ελλάδα είναι μία καλή συμφωνία για το ζήτημα του χρέους, από τη στιγμή που δεν υπάρχει κυβέρνηση στη Γερμανία.
Όμως δεν υπάρχουν κάποιες μεγάλες πληρωμές που θα πρέπει να κάνει η χώρα το 2018, ως εκ τούτου υπάρχει κάποια χαλαρότητα.
Τι αναμένεται να συμβεί μετά τον Αύγουστο του 2018;
«Η χώρα θα ανακτήσει την κυριαρχία της», υποστηρίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και προσθέτει «η εποπτεία και τα μνημόνια θα τελειώσουν».
Όμως οι δανειστές δεν έχουν την ίδια άποψη, τονίζει το γερμανικό περιοδικό, καθώς υπάρχουν σκέψεις για παράταση της εποπτείας και μετά το τέλος του προγράμματος.
Αιτία το γεγονός ότι κάποιοι εκ των δανειστών φοβούνται ότι ο Τσίπρας θα ξεκινήσει εκ νέου να δαπανά περισσότερα χρήματα.
«Θα διατηρήσει ο Τσίπρας τα ηνία όταν χαλαρώσει η εποπτεία;
Αυτό είναι το βασικό ερώτημα», τονίζει στέλεχος του Eurogroup.
Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κατηγορήσει τον Τσίπρα για χρήση «των χειρότερων πελατειακών μεθόδων του παρελθόντος».
Πάντως και κάποιοι Έλληνες οικονομολόγοι δεν εμφανίζονται και τόσο αισιόδοξοι.
Σε πρόσφατη έκθεσή τους οι οικονομολόγοι Άγγελος Κότιος, Γιώργος Γαλανός και Μανώλης Κουτουλάκης υποστηρίζουν ότι αυτά που εξακολουθούν να ταλαιπωρούν την ελληνική οικονομία είναι «οι πελατειακές σχέσεις, η διαφθορά, η γραφειοκρατία, η υπερβολική εποπτεία, προβλήματα στις αγορές, χαμηλή ανταγωνιστικότητα, αβεβαιότητα στον νομικό τομέα και ένα ασταθές και εξαιρετικά πολύπλοκο φορολογικό σύστημα.
Αρκετές από τις δομικές αδυναμίες που ήταν οι ρίζες της κρίσης παραμένουν, εμποδίζοντας τη χώρα να εισέλθει σε μία νέα εποχή και να δημιουργήσει μοντέρνους θεσμούς και μία ανταγωνιστική οικονομία».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης