Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Ελληνική Βουλή εγκρίνει τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό

Reuters: Η Ελληνική Βουλή εγκρίνει τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό
Για πρώτη φορά, γνωρίζουμε με σιγουριά ότι αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός
Οι Έλληνες βουλευτές την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017, ενέκριναν με πλειοψηφία τον προϋπολογισμό της χώρας για το 2018, τον οποίο η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα είναι ο τελευταίος υπό όρους διάσωσης που κράτησαν τη χώρα στη λιτότητα για οκτώ χρόνια, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.
"Αφήνουμε πίσω μια περίοδο που κανένας δεν θέλει να θυμάται", δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους βουλευτές, μετά από διήμερη συζήτηση στην οποία το κόμμα του δέχθηκε διαμαρτυρίες από την αντιπολίτευση για την φορολόγηση στους πολίτες.
"Για πρώτη φορά, γνωρίζουμε με σιγουριά ότι αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός", πρόσθεσε.
Η Ελλάδα έχει στηριχθεί στη χρηματοδότηση από τους πιστωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το 2010.
Το τρίτο της πρόγραμμα διάσωσης λήγει τον Αύγουστο του 2018, οπότε αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές.
Η οικονομία της έχασε περίπου το ένα τρίτο της παραγωγής της σε διάστημα επτά ετών, αλλά σταδιακά επιστρέφει στην ανάπτυξη.
Ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση της παραγωγής κατά 2,5% το 2018, σε σύγκριση με το προβλεπόμενο 1,6% το 2017.
Αναμένεται να δημιουργήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα, 3,82% του ΑΕΠ, υψηλότερο από αυτό που καθορίζουν οι δανειστές.
Οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας έχουν εγκριθεί από τους δανειστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση, η κυβέρνηση συμφώνησε να μειώσει περαιτέρω τις δαπάνες, να μειώσει τις συντάξεις, να ολοκληρώσει την αξιολόγηση των ικανοτήτων και των προσόντων του προσωπικού του δημόσιου τομέα και να πουλήσει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.
Θα αλλάξει τους κανόνες για τις απεργιακές κινητοποιήσεις.
"Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα σε πρόγραμμα διάσωσης και έχει τη χαμηλότερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη, οι άνθρωποι επιθυμούν αυτός ο προϋπολογισμός να είναι ο τελευταίος της κυβέρνησής σας", δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης της Νέας Δημοκρατίας.
Στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της λιτότητας, το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε την Τρίτη ότι ο ΗΠΑ δεν θα αυξηθεί σε πέντε νησιά που έλαβαν χιλιάδες μετανάστες αιτούντες άσυλο από την έκρηξη της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη το 2015.
Ο Τσίπρας ανέβηκε στην εξουσία το 2015 με την υπόσχεσή να βάλει τέλος στη λιτότητα, αλλά αργότερα υπέγραψε ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ που λήγει τον Αύγουστο του 2018.
Η θητεία του λήγει το 2019 και το συμβαλλόμενο μέρος της Syriza περνάει στις δημοσκοπήσεις.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης