Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κλιμακωτή και δικαιότερη η χρέωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας – Ποιοι ωφελούνται

Κλιμακωτή και δικαιότερη η χρέωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας – Ποιοι ωφελούνται
Εντός της εβδομάδας κατατίθεται η σχετική τροπολογία, η οποία θα οδηγήσει σε σημαντική ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), καθώς η σχετική τροπολογία θα κατατεθεί από το ΥΠΕΝ στη Βουλή μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.
Βασικό στοιχείο της τροπολογίας θα είναι η άρση του «στρεβλού τρόπου» χρέωσης των ΥΚΩ που ισχύει σήμερα, όπως τον έχει χαρακτηρίσει ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Μπουλαξής.
Κάτι που θα επιφέρει ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος για την πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών, ιδιαίτερα μάλιστα σε περιόδους υψηλής κατανάλωσης.
Στο πλαίσιο του υφιστάμενου τρόπου υπολογισμού των ΥΚΩ, η χρέωση είναι ενιαία.
Αυτό σημαίνει πως, όταν ένας οικιακός πελάτης ξεπεράσει κάποια κλίμακα χρέωσης, επιβαρύνεται με την υψηλότερη τιμή για το 100% της κατανάλωσής του.
Αντίθετα, με την τροπολογία θα εισαχθεί η κλιμακωτή χρέωση, έτσι ώστε να χρεώνεται με την υψηλότερη τιμή μόνον για όσες κιλοβατώρες υπερβαίνουν τη συγκεκριμένη κλίμακα.
Έτσι, για παράδειγμα, αν σήμερα ένας καταναλωτής «κάψει» 1.610 κιλοβατώρες σε ένα τετράμηνο, τότε θα επιβαρυνθεί με την υψηλότερη χρέωση της δεύτερης κλίμακας (που ξεκινά από τις 1.601 κιλοβατώρες) και για τις 1.610 kWh.
Αντίθετα, με τον νέο τρόπο υπολογισμού, η υψηλότερη χρέωση θα επιβαρύνει μόνο την υπερβάλλουσα κατανάλωσή του από την πρώτη κλίμακα, δηλαδή τις 10 κιλοβατώρες.

Όφελος για τους πολλούς

Ο ισχύον τρόπος χρέωσης οδηγεί σε σημαντικές αυξήσεις των λογαριασμών ρεύματος ιδιαίτερα τις περιόδους υψηλής κατανάλωσης, όπως για παράδειγμα συνέβη πέρυσι τον χειμώνα, στα νοικοκυριά που χρησιμοποίησαν κάποιο ηλεκτρικό μέσο θέρμανσης.
Με τον εξορθολογισμό του, όφελος θα έχουν οι οικιακοί πελάτες με τετραμηνιαία κατανάλωση ανάμεσα σε 1.600 - 2.000 κιλοβατώρες ή λίγο πάνω από τις 2.000 κιλοβατώρες, δηλαδή η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών.
Πέρα από την αλλαγή υπολογισμού, η τροπολογία αναμένεται να φέρει και μικρές διαφοροποιήσεις στις κλίμακες των ΥΚΩ, όπως και στη χρέωση που θα ισχύει για καθεμία.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των κλιμάκων θα μειωθεί σε τρεις, με την πρώτη να καλύπτει τις καταναλώσεις από 0 έως 1.600 κιλοβατώρες, τη δεύτερη από 1.601 έως 2.400, και την τρίτη για όσες κιλοβατώρες ξεπερνούν το όριο των 2.401.
Όσον αφορά τις χρεώσεις, στις δύο πρώτες κλίμακες αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με τα ισχύοντα, με αυξημένη τη χρέωση της τρίτης κλίμακας.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης