Τελευταία Νέα
Διεθνή

FAZ: Στην Ελλάδα δεν αρέσει η αλήθεια - Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να θέσει υπό τον έλεγχό του τη Δικαιοσύνη

FAZ: Στην Ελλάδα δεν αρέσει η αλήθεια - Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να θέσει υπό τον έλεγχό του τη Δικαιοσύνη
FAZ: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να θέσει υπό τον έλεγχό του τη Δικαιοσύνη
Στην εκστρατεία συλλογής υπογραφών που ξεκίνησε η Αμερικανική Στατιστική Ένωση (ASA) υπέρ του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου αναφέρεται η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το φθινόπωρο του 2010, ο Α. Γεωργίου επανυπολογίζει και διορθώνει τα λανθασμένα στατιστικά στοιχεία με υπερβολικά χαμηλή πληροφόρηση σχετικά με το έλλειμμα που υπήρχαν από τους προκατόχους του.
Από τότε έχει κατηγορηθεί σε αρκετές δικαστικές υποθέσεις και του επιβλήθηκαν ασυνήθιστα σοβαρές ποινές.
Το καλοκαίρι του 2017 καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή για παράβαση καθήκοντος.
Τον Νοέμβριο, ένα αστικό δικαστήριο τον καταδίκασε για «δυσφήμηση» και επιδίκασε αποζημίωση 10.000 ευρώ σε πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.
Η αθηναϊκή εφημερίδα «Καθημερινή» επέκρινε το «κυνήγι μαγισσών» εναντίον του Γεωργίου.
Τώρα η Αμερικανική Στατιστική Ένωση (ASA) έχει ξεκινήσει μια συλλογή υπογραφών.
Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης παραθέτει απόσπασμα σχετικής έκκλησης της ASA, όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η συνεχιζόμενη δίωξη του Δρ. Γεωργίου για την εργασία του, αν και έχει ήδη αποδειχθεί πολλάκις η αθωότητά του, είναι διπλά ή και τριπλά επικίνδυνη και είναι ανησυχητική σε πολλά επίπεδα». Σύμφωνα με την ASA, η δίωξη του Ανδρέα Γεωργίου από την ελληνική δικαιοσύνη ζημιώνει τα σημερινά ελληνικά στατιστικά στοιχεία και μαζί με αυτά τις προσπάθειες της Ελλάδας να υπερβεί την οικονομική της κρίση και να προσελκύσει επενδυτές. Κατά την ASA «η δίωξη πλήττει και την επιστημονική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα του Δρ. Γεωργίου και των συναδέλφων του.
Ο γεννημένος στην Ελλάδα Γεωργίου δούλεψε για περισσότερο από δύο δεκαετίες ως στατιστικολόγος για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και είχε καλή φήμη.
Όταν ξέσπασε η κρίση στη χώρα του το 2010, κλήθηκε από την τότε κυβέρνηση να διορθώσει τα λανθασμένα στατιστικά στοιχεία. Μετά το τέλος της θητείας του το 2015, επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο 57χρονος διδάσκει ως επισκέπτης καθηγητής στο Amherst College.
Λόγω των υψηλών δικαστικών εξόδων, έχει αντιμετωπίσει οικονομικές δυσκολίες.
Η γενική εισαγγελέας Ξένια Δημητρίου, που διορίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, απαιτεί ακόμη και ποινή ισόβιας κάθειρξης γι 'αυτόν σε άλλη περίπτωση λόγω φερομένης ζημίας που προκάλεσε στην Ελλάδα ο στατιστικολόγος.
Ο Γενικός Εισαγγελέας δεν ήταν ικανοποιημένος με δύο αθωώσεις του εφετείου και ζήτησε νέα δίκη, το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε αυτό το αίτημα.
Σύμφωνα με παρατηρητές, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχό του την ελληνική δικαιοσύνη.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης