Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τράπεζες, χρέος και Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ οδηγούν σε κόντρα την κυβέρνηση με ΕΚΤ και ΔΝΤ

Τράπεζες, χρέος και Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ οδηγούν σε κόντρα την κυβέρνηση με ΕΚΤ και ΔΝΤ
«Έξαλλος» ο Draghi με τη δικαστική δίωξη Γεωργίου – Το χρέος παραμένει αγκάθι για το ΔΝΤ
Σε μία περίοδο που όλα μοιάζουν να είναι ιδιαίτερα ήρεμα, πιθανώς και λόγω του εορταστικού πνεύματος… αγάπης των Χριστουγέννων, για την ελληνική οικονομία, αρκούν δύο συνεντεύξεις Τύπου για να «διαγράψουν» ή έστω να «σκοτεινιάσουν» την παραπάνω εικόνα.
Οι σημερινές (14/12) συνεντεύξεις Τύπου τόσο του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi, όσο και του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του ΔΝΤ, William Murray, έδειξαν ότι δεν είναι όλα ρόδινα.

Σταματήστε τη δίωξη Γεωργίου το μήνυμα Draghi

Ο κ. Draghi εμφανίστηκε περισσότερο επιθετικός με την ελληνική κυβέρνηση, εκφράζοντας την απόλυτη αντίθεσή του με τη δικαστική δίωξη ενάντια τόσο στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου όσο και των ξένων πρώην στελεχών της διοίκησης του ΔΝΤ.
Όπως υπογράμμισε οι στατιστικές αρχές σε κάθε κράτος – μέλος της Ευρωζώνης και φυσικά και την Ελλάδα θα πρέπει όχι μόνο να φαίνονται αλλά να είναι πραγματικά ανεξάρτητες.
Άλλωστε, συμπλήρωσε ο κ. Draghi, βάσει των στοιχείων που αυτές δημοσιοποιούν η ΕΚΤ καθορίζει τη νομισματική της πολιτική.
Όσον αφορά τη δίωξη σε βάρος του Ανδρέα Γεωργίου, ο κ. Draghi σημείωσε πως «έχουμε τονίσει αρκετές φορές τις απόψεις μας για τη δίωξη του κ. Γεωργίου.
Η ανεξαρτησία των στατιστικών υπηρεσιών και των ανθρώπων τους είναι μία βασική προϋπόθεση για να υπάρχει αξιοπιστία.
Όλη αυτή η διαδικασία πλήττει την αξιοπιστία
Με όλον τον σεβασμό στην ανεξαρτησία των δικαστικών αρχών κάθε χώρας, διαφωνούμε και το έχουμε τονίσει με τις δικαστικές διώξεις στελεχών των στατιστικών αρχών.
Το έχουμε τονίσει πάρα πολλές φορές στα Eurogroup
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα στατιστικά στοιχεία είναι αυτά στα οποία βασίζεται η ΕΚΤ προκειμένου να καθορίσει τη νομισματική της πολιτική».
Εκτίμησε ακόμη ότι το εάν θα χρειαστεί ή όχι τέταρτο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα είναι κάτι το οποίο θα το αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία γνωρίζει και την πορεία της οικονομίας καλύτερα από τον καθένα.
Αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες και τη ρευστότητά τους, υποστήριξε ότι αυτή εξαρτάται πάντα από την οικονομική πολιτική που ασκείται.

ΔΝΤ: Χωρίς λύση στο χρέος δεν θα υπάρξει πρόγραμμα

Τη σκυτάλη ανέλαβε λίγη ώρα αργότερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, William Murray.
Το Ταμείο εμφανίστηκε απόλυτα σταθερό στις απόψεις του, τονίζοντας ότι χωρίς να υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα το οποίο έχει κατ’ αρχήν εγκριθεί τον Ιούλιο του 2017.
Παραδέχθηκε ότι έχει υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αλλά φρόντισε να προσθέσει ότι υπάρχουν ακόμη κάποιες διαφορές που πρέπει να λυθούν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτές οι διαφορές δεν είναι και τόσο αμελητέες.
Ο κ. Murray δεν εμφανίστηκε πρόθυμος να σχολιάσει τα τεκταινόμενα στην ελληνική οικονομία ούτε να απαντήσει σε ερωτήσεις αναφορικά με τις τυχόν ευθύνες του ΔΝΤ για τη φτωχοποίηση των Ελλήνων και για το ποιος ευθύνεται για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης που δεν έχει ακόμη εξέλθει των μνημονίων.

Ο διακριτικός συμβιβασμός για τις τράπεζες

Την ίδια ώρα ΔΝΤ και ΕΚΤ φροντίζουν να τηρήσουν σιγή ιχθύος αναφορικά με την παλαιότερη κόντρα τους για τις ελληνικές τράπεζες.
Το Ταμείο εμφανίζεται, τουλάχιστον προς το παρόν, ικανοποιημένο από την απόφαση της ΕΚΤ να επισπεύσει τα stress tests των ελληνικών τραπεζών, ώστε τα αποτελέσματά τους να έχουν δημοσιοποιηθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου 2018, δηλαδή πριν ολοκληρωθεί το τρέχον, τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.
Με δεδομένη την προηγούμενη επιθετικότητα του ΔΝΤ για την ανάγκη να υπάρξουν AQRs των ελληνικών τραπεζών αλλά και πληθώρα εκθέσεων και δηλώσεων ότι το τραπεζικό σύστημα έχει ένα «κενό» 10 δις. δολαρίων, έχει καταστεί φανερό ότι η τρέχουσα σιωπή του Ταμείου είναι αποτέλεσμα τακτικού συμβιβασμού.
Πιθανώς το ΔΝΤ να μην επιθυμεί να έχει ανοικτά δύο μέτωπα με τους Ευρωπαίους.
Από τη μία πλευρά το χρέος και από την άλλη οι ελληνικές τράπεζες και να θεωρεί πιο σημαντικό ή πιο εύκολο προκειμένου να αποχωρήσει πλήρως από το ελληνικό πρόγραμμα να χρησιμοποιήσει το θέμα της μη αναδιάρθρωσης του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης