Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Συστημική τράπεζα θα ανακοινώσει άμεσα την πώληση ενήμερων επιχειρηματικών δανείων

Συστημική τράπεζα θα ανακοινώσει άμεσα την πώληση ενήμερων επιχειρηματικών δανείων
Πολύ κοντά σε deal συστημική τράπεζα
Πολύ κοντά σε συμφωνία για την πώληση επιχειρηματικών δανείων βρίσκεται συστημική τράπεζα.
Πρόκειται για πολύ σημαντικό deal και οι διαπραγματεύσεις χαρακτηρίστηκαν πολύ σκληρές καθώς οι απαιτήσεις της τράπεζας όπως και των αγοραστών για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν αγεφύρωτες.
Πιο συγκεκριμένα τρία fund με έδρα το Λονδίνο ήταν σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τα στελέχη εγχώριας τράπεζας από το περασμένο καλοκαίρι.
Το «μενού» της διαπραγμάτευσης περιελάμβανε ενήμερα επιχειρηματικά δάνεια και η «μάχη» που δόθηκε μεταξύ των δύο πλευρών ήταν εστιασμένη στο τίμημα που θα κατέβαλλαν οι αγοραστές.
Η ομάδα που είχε αναλάβει τη διαπραγμάτευση από την πλευρά της τράπεζας πέτυχε το στόχο της.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς πρέπει να οριστικοποιηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες.
Πρόκειται για συμφωνία «πιλότο» για την εγχώρια τραπεζική αγορά, καθώς το επόμενο deal πώλησης ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, είναι βέβαιο ότι θα συγκριθεί με την επικείμενη συμφωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες το τίμημα ανέρχεται στο 70% της αξίας του χαρτοφυλακίου ή με ονομαστική αξία 100 ευρώ, τα Fund θα πληρώσουν70 ευρώ για την απόκτησή του.
Οι συμμετέχοντες στο deal μιλούν για συμφωνία win win.
Η πλευρά των στελεχών της τράπεζας υποστηρίζει ότι η συμφωνία είναι επικερδής, γιατί πρόκειται για δάνεια που είχαν ωριμάσει δηλαδή ο κύριος όγκος των τόκων είχε αποδοθεί στην τράπεζα.
Επιπλέον η τράπεζα θα κερδίσει χρόνο που μεταφράζεται σε χρήμα, καθώς θα πάρει χρήμα που θα τις δώσει χρόνο για να αξιοποιήσει στο μέλλον το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η ενίσχυση της ρευστότητας για την τράπεζα θα είναι άμεση, καθώς το deal θα συμβάλει άμεσα στη βελτίωση της σχέσης δανείων προς καταθέσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το «κυνήγι» της εφορίας και του ΕΦΚΑ στις καταθέσεις των οφειλετών, αποτρέπουν την εισροή των δισεκατομμυρίων ευρώ που υπάρχουν ακόμη στο «στρώμα», με αποτέλεσμα οι τράπεζες να προσπαθούν να βελτιώσουν τη σχέση δανείων προς καταθέσεις με άλλους τρόπους.
Στην πράξη το κράτος είναι ο πιο ισχυρός αντίπαλος της οικονομίας με τη βαριά φορολογία που έχει επιβάλλει και για το τραπεζικό σύστημα ως «κυνηγός» των καταθέσεων.
Στο αντίξοοο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, οι διοικήσεις των τραπεζών αναζητούν τις καλύτερες δυνατές λύσεις.
Πάντως η πλευρά των αγοραστών ισχυρίζεται ότι πρόκειται για ένα καλό deal για το οποίο δόθηκε υψηλό τίμημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης