Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Θετική η μείωση των NPLs στις κυπριακές τράπεζες κατά 23% από τα υψηλά του 2015

DBRS: Θετική η μείωση των NPLs στις κυπριακές τράπεζες κατά 23% από τα υψηλά του 2015
H DBRS αναφέρει ότι μετά τα υψηλά στις αρχές του 2015, τα αποθέματα των NPLs μειώνονται, κάτι που αποδίδεται κυρίως στις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις
Θετική χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης DBRS τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs)  στις κυπριακές τράπεζες, η οποία  προκύπτει κυρίως από τις επιχειρήσεις, ενώ αναμένει περαιτέρω πρόοδο το επόμενο διάστημα.
Σε σημερινή του ανάλυση (13/12), ο οίκος αναφέρει ότι μετά τα υψηλά στις αρχές του 2015, τα αποθέματα των NPLs μειώνονται, κάτι που αποδίδεται κυρίως στις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για τους μη χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς μειώθηκαν κατά 29% μεταξύ Φεβρουαρίου 2015 και Αυγούστου 2017, κυρίως λόγω της αναδιάρθρωσης των δανείων από μεγάλες επιχειρήσεις ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για τα νοικοκυριά μειώθηκαν κατά 12%.
Συνολικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά 23% από τον Φεβρουάριο του 2015.
Ωστόσο, τονίζεται ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει υψηλός καθώς τα συνολικά δάνεια συνεχίζουν να μειώνονται λόγω της απομόχλευσης της κυπριακής οικονομίας.


Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δάνειων για το τραπεζικό σύστημα ήταν 43,8% του συνόλου των δανείων τον Αύγουστο του 2017, έναντι 49% τον Μάιο του 2016.
Ο δείκτης των δανείων με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών μειώθηκε στο 33,8% από 37,5% .
Ο δείκτης κάλυψης των NPLs αυξήθηκε στο 47,3% τον Ιούλιο του 2017 από 38,6% τον Ιούλιο του 2016 και ευθυγραμμίζεται με τον μέσο όρο στην ΕΕ αν και αυτό επηρέασε την κερδοφορία των τραπεζών.
Όπως αναφέρεται, η αγορά κατοικίας ανακάμπτει σταδιακά σημειώνοντας ότι η ανάκαμψη του κλάδου είναι το κλειδί για την απόδοση του τραπεζικού τομέα, καθώς σημαντικό μέρος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών προέρχεται από τους κατασκευαστές ακινήτων.
Μετά από μια σημαντική διόρθωση μεταξύ 2009 και 2016, οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται.
Ο δείκτης τιμών ακινήτων βάσει συναλλαγών αυξάνεται από το τέταρτο τρίμηνο του 2016 και ανήλθε σε 3,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2017.
Ο δείκτης που βασίζεται στην εκτίμηση άρχισε επίσης να ανακάμπτει, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 1,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2017 μετά τη σταθεροποίηση το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Οι πωλήσεις ακινήτων αυξάνονται επίσης, λόγω της αυξημένης ζήτησης τόσο από κατοίκους Κύπρου όσο και από ξένους και υποστηρίζεται από χαμηλά επιτόκια.
Ο οίκος σημειώνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προσπάθειες για την επιτάχυνση της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένοντας περαιτέρω πρόοδο.
Στο σημείωμα αναφέρεται ότι υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας για την πώληση δανείων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης