Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση 0,4% για τον χρυσό, κοντά σε χαμηλό 5 μηνών - Στα 1.241,70 δολ. ανά ουγγιά

Πτώση 0,4% για τον χρυσό, κοντά σε χαμηλό 5 μηνών - Στα 1.241,70 δολ. ανά ουγγιά
Με πτώση 0,4% έκλεισε ο χρυσός, κοντά σε χαμηλό 5 μηνών 
Με απώλειες έκλεισε σήμερα (12/12/2017) ο χρυσός, υποχωρώντας κοντά σε χαμηλό 5 μηνών, με τους επενδυτές να αναμένουν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Η Fed ξεκίνησε σήμερα τη διήμερη συνεδρίασή της, ενώ αύριο (13/12) αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις της.
Η κεντρική τράπεζα εκτιμάται ευρέως ότι θα ανακοινώσει μια νέα αύξηση των επιτοκίων - την τρίτη και τελευταία του 2017.
Σημειώνεται ότι οι πιθανότητες για μια νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης - από το τρέχον εύρος 1 - 1,25% - διαμορφώνονται στο 87%, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group.
Όσον αφορά στο 2018, η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια τρεις φορές, αλλά η πολυαναμενόμενη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος των ΗΠΑ ίσως οδηγήσει την κεντρική τράπεζα σε μια αύξηση των προβλέψεών της για την αμερικανική οικονομία και τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Σημειώνεται ότι ο χρυσός αντιδρά αρνητικά στην αύξηση των επιτοκίων, καθώς ενισχύει το δολάριο, με το πολύτιμο μέταλλο να είθισται να κινείται αντιστρόφως ανάλογα του αμερικανικού νομίσματος.
Έτσι, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού, παραδόσεως Φεβρουαρίου έκλεισε με απώλειες 0,4% ή 5,20 δολ., στα 1.241,70 δολ. ανά ουγγιά - το χαμηλότερο επίπεδο από τις 17 Ιουλίου 2017, σύμφωνα με δεδομένα της FactSet.
Εν τω μεταξύ, τα «βλέμματα» των επενδυτών είναι στραμμένα και στις συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) και της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας, χωρίς ωστόσο να αναμένεται κάποια αλλαγή στη νομισματική τους πολιτική.
Την ίδια ώρα, περαιτέρω πιέσεις στον χρυσό άσκησε και η άνοδος του δολαρίου έναντι του ευρώ, στον απόηχο των ισχυρών στοιχείων που ανακοινώθηκαν για τις τιμές παραγωγού των ΗΠΑ.
Οι τιμές παραγωγού των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 3,1% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο του 2017 - η μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιανουάριο 2012, έναντι αύξησης 2,8% του Οκτωβρίου - καθώς οι τιμές της βενζίνης «εκτοξεύτηκαν» κατά 15,8%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Αύγουστο του 2009.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση των τιμών κατά 2,9%.
Περί τις 21:00, το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,3% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία ανάμεσα στα δύο νομίσματα να διαμορφώνεται στο 1,1730 δολ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης