Τελευταία Νέα
Οικονομία

Costello (Κομισιόν): Για να έχει βιώσιμη ανάπτυξη, η Ελλάδα χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις επί χρόνια

Costello (Κομισιόν): Για να έχει βιώσιμη ανάπτυξη, η Ελλάδα χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις επί χρόνια
Ο Declan Costello, εκπρόσωπος της Κομισιόν στους Θεσμούς, τόνισε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα η Ελλάδα δεν αναμένεται να χρειαστεί περαιτέρω χρηματοδότηση μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος
Σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα και τις κυβερνήσεις έστειλε ο Declan Costello, εκπρόσωπος της Κομισιόν στους Θεσμούς, τονίζοντας ότι η υλοποίηση διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομικής ανάπτυξης.
Ειδικότερα, μιλώντας στην ειδική εκδήλωση της Capital Link για τις επενδύσεις στην Ελλάδα, τόνισε ότι «ενώ η Ελλάδα έχει εξαλείψει πολλές οικονομικές ανισορροπίες και έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη νομοθέτηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, είναι προφανές ότι για μια βιώσιμη ανάκαμψη θα απαιτηθεί η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων επί χρόνια.
Αυτό περιλαμβάνει την ανάγκη να διατηρηθούν οι μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως το φορολογικό σύστημα, στα μέτρα που καθιστούν την Ελλάδα έναν πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και στις ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και του δικαστικού συστήματος».
Όσον αφορά στην τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η SLA επιτεύχθηκε εγκαίρως για πρώτη φορά κατά τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων 3 - 4 ετών.
Παράλληλα τόνισε ότι η υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων θα ανοίξει τον δρόμο για τη συζήτηση της ελάφρυνσης του χρέους.
«Αυτές (οι μεταρρυθμίσεις) πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τη συνάντηση των υπουργών οικονομικών στο Eurogroup της 22 Ιανουαρίου, οι οποίοι ελπίζω ότι τότε θα ενεργοποιήσουν τις συζητήσεις για την εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους» είπε χαρακτηριστικά.
Πάντως, τόνισε ότι «το ερώτημα τώρα είναι αν η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω χρηματοδότηση μετά την λήξη του προγράμματος» ενώ πρόσθεσε ότι με τα σημερινά δεδομένα αυτό δεν φαίνεται πιθανό διότι η «τροχιά είναι σωστή».

Giammarioli (ESM): Σε μείωση του χρέους κατά 25% έως το 2060 θα οδηγήσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα

Την εκτίμηση ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα το μειώσουν κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060 εξέφρασε ο Nicola Giammarioli, εκπρόσωπος του ESM στους Θεσμούς.
Ειδικότερα, μιλώντας στην ειδική εκδήλωση για την Ελλάδα που διοργανώνει η Capital Link, ο Giammarioli φέρεται να τόνισε: «το συνολικό πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα μειώσουν τον δείκτη χρέος/ΑΕΠ της Ελλάδας κατά περίπου 25 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060, ενώ ο δείκτης των χρηματοδοτικών αναγκών προς το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά περίπου 6 ποσοστιαίες μονάδες».
Μάλιστα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μια τέτοια μείωση θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και ότι η συνεργασία της Ελλάδας με τον θα συνεχίσει για πολλά ακόμα χρόνια.
Ο ίδιος αν και απέφυγε να μιλήσει άμεσα για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, προσπάθησε να προωθήσει το αφήγημα του οργανισμού που θέλει τις ήδη υπάρχουσες ρυθμίσεις καθώς και τους ευνοϊκούς όρους δανεισμού να επαρκούν για να αποκαταστήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους.
Μια θέση, όμως, που επανειλημμένα και με επιμονή αντικρούει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Με δάνεια προς την Ελλάδα που λήγουν σε πάνω από 40 χρόνια, η δέσμευση μας προς την Ελλάδα και τα οφέλη από τους προνομιακούς όρους δανεισμού θα ξεπεράσουν χρονικά το πρόγραμμα.
Ο ESM είναι ένας μακροπρόθεσμος εταίρος για την Ελλάδα» επεσήμανε επίσης.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Στο συνέδριο της Capital Link στις ΗΠΑ, βρίσκονται σήμερα 11 Νοεμβρίου κορυφαίοι παράγοντες της οικονομικής ζωής της Ελλάδος.
Οι υπουργοί Οικονομικών και οικονομίας Τσακαλώτος και Παπαδημητρίου.
Εκπρόσωποι ελεγκτικών οίκων και θεσμών, όπως της Fitch, Moody’s, καθώς και οι Costello από πλευράς θεσμών της ΕΕ και ESM ο Giammarioli.
Στα πάνελ των ομιλητών συμμετέχουν επίσης ο Ψάλτης από την Alpha bank, ο Νίκος Καραμούζης από την Eurobank και ως Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο Χρήστος Μεγάλου ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, ο Φραγκιαδάκης ο CEO της Εθνικής τράπεζας.
Συμμετέχουν επίσης στελέχη της Goldman Sachs, BNP Paribas, Deutsche bank, UBS, Credit Suisse και Citigroup.
Συμμετέχουν εκπρόσωποι του real estate όπως Grivalia, Lamda και Πανγαία.
Ενδιαφέρον θα έχει και η συμμετοχή του Κουδούνη που εκπροσωπεί την Calamos Invesment καθώς θα αναφερθεί και στα προβλήματα που έχουν υπάρξει με την Εθνική Ασφαλιστική και θα δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα επίλυσης του προβλήματος.
Από τον κλάδο της ενέργειας συμμετέχουν ο Στεργιούλης των ΕΛΠΕ, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Παναγιωτάκης και εκπρόσωπος της Noble Energy.
Για την διαχείριση των προβληματικών δανείων θα μιλήσουν εκπρόσωποι από Alpha bank και Πειραιώς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης