Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ο Powell της Fed έρχεται αντιμέτωπος με το πρώτο τεστ της νομισματικής πολιτικής του

Reuters: Ο Powell της Fed έρχεται αντιμέτωπος με το πρώτο τεστ της νομισματικής πολιτικής του
Ο νέος πρόεδρος της Federal Reserve αντιμετωπίζει πρόωρο τεστ καθώς οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις στις ΗΠΑ πλησιάζουν προς έγκριση
Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Jerome Powell, ο οποίος επιλέχθηκε από τον αμερικανό πρόεδρο Donald Trump να συνεχίσει τη διαδικασία ανάκαμψης, φαίνεται να επιτρέπει επί θητείας του την έκγριση των φορολογικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα, εν μέσω περιορισμένης αύξησης των μισθών και του πληθωρισμούς.
Σε δηλώσεις του καθόλη τη διάρκεια του έτους, ο Powell είχε καταστήσει σαφές ότι θεωρεί πως οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι αρκετά περιορισμένοι ώστε να οδηγήσουν την Fed στο να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο απ' ότι ανεμένεται, ενώ εκτιμά ότι η περιορισμένη άνοδος των μισθών αποτελεί δείγμα ότι ότι οι εργαζόμενοι εξαλολουθούν να έλκονται σε νέες θέσεις εργασίας.
Τα δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας επιβεβαίωσαν αυτή την οπτική, καθώς η απασχόληση στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο 2017 αυξήθηκε με ταχύτερους ρυθμούς, ενώ η ανάπτυξης των μισθών παρέμεινε υποτονική, την ίδια στιγμή που το ποσοστό απασχόλησης ανά ηλικία παρέμεινε για ακόμα ένα μήνα σταθερό.
Ακόμα και με το ποσοστό της ανεργίας να βρίσκεται σε χαμηλά 17 ετών, και συγκεκριμένα στο 4,1%, «δεν υπάρχει λόγος οικονομικής υπερθέρμανσης ή ιδιαίτερης στενότητας στην αγορά εργασίας», σύμφωνα με τον Powell, ο οποίος τόνισε ότι η Fed θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκιά της με σταδιακό ρυθμό.
Εν τω μεταξύ, οι συνάδελφοι του Powell, κατά τη διάρκεια συζητήσεών τους, έχουν επισημάνει και άλλους κινδύνους που θα προκύψουν εάν η Fed επιταχύνει το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.
Ορισμένοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη υποτιμήσει την αξιοπιστία της αυξάνοντας τα επιτόκια, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει τόσο αδύναμος, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι εάν η Fed εξακαλουθεί να αυξάνει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, ενώ τα μακροπρόθεσμα παραμένουν στάσιμο, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει ένδειξη ύφεσης.
«Εάν η Fed λάβει λανθασμένο παράδειγμα και εκτιμήσει ότι ο πληθωρισμός εν τέλει δε θα αυξηθεί, αυξάνοντας παράλληλα τα επιτόκια σε μεγάλο βαθμό, αυτό θα δυσαρεστήσει τις αγορές», δημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nothern Trust Chicago, Carl Tannenbaum.
Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει πιθανή στροφή σε μία πιο μετριοπαθή πολιτική της Fed καθώς ο Powell αναλάβει καθήκοντα τον Φεβρουάριο του 2018, οι φορολικές μεταρρυθμίσεις τεθούν σε εφαρμογή και τα τεκτενόμενα της Αμερικανικής Τράπεζας βρεθούν στην άκρη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης