Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε ποια τράπεζα διεξάγεται κεκαλυμμένο AQRs; - Ελέγχονται 1000 φάκελοι NPEs, έναντι 300 στις άλλες τράπεζες

Σε ποια τράπεζα διεξάγεται κεκαλυμμένο AQRs; - Ελέγχονται 1000 φάκελοι NPEs, έναντι 300 στις άλλες τράπεζες
Στην εν λόγω τράπεζα έχει ζητηθεί να ελεγχθούν 1000 φάκελοι έναντι 300 φακέλων προβληματικών δανείων που ζητήθηκε από τις υπόλοιπες 3 τράπεζες.
Σε μια εκ των 4 βασικών συστημικών τραπεζών διεξάγεται έλεγχος των προβληματικών δανείων μέσω του TAR (ανασκόπηση προβληματικών περιουσιακών στοιχείων), ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο η ΕΚΤ πραγματοποιεί τον έλεγχο αυτό υποδηλώνει ότι διενεργείται κεκαλυμμένο AQRs παρ΄ ότι δεν είναι πραγματικός έλεγχος ποιότητας στοιχείων ενεργητικού, σίγουρα πρόκειται για μια πολύ αυστηρή διαδικασία....έναντι των άλλων τραπεζών. 
(Το TAR είναι ανασκόπηση προβληματικών περιουσιακών στοιχείων και το AQRs είναι έλεγχος ποιότητας στοιχείων ενεργητικού δηλαδή όλα τα assets υγιή και μη μιας τράπεζας)
Με βάση έγκυρες πληροφορίες σε μεγάλη συστημική τράπεζα 36 ελεγκτές της ΕΚΤ και του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών έχουν ξεκινήσει τον έλεγχο TAR δηλαδή της ανασκόπησης προβληματικών περιουσιακών στοιχείων, όταν στις άλλες τράπεζες δεν υπερβαίνουν τους 16 ελεγκτές.  
Ωστόσο υπάρχει μια σοβαρή ιδιαιτερότητα.
Στην εν λόγω τράπεζα έχει ζητηθεί να ελεγχθούν 1000 φάκελοι έναντι 300 φακέλων προβληματικών δανείων που ζητήθηκε από τις υπόλοιπες 3 τράπεζες.
Δηλαδή έχουμε το φαινόμενο οι 3 από τις 4 τράπεζες να ελέγχονται για 300 φακέλους η κάθε μια συνολικά 900 φακέλους προβληματικών δανείων και μόνο η μια συστημική τράπεζα να ελέγχεται για 1000 φακέλους ή 3,3 φορές περισσότερους από κάθε τράπεζα; Ξεχωριστά.
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στην τράπεζα που ελέγχεται για 1000 προβληματικά δάνεια Δεκέμβριο 2017…το 2015 που είχε πραγματοποιηθεί από την ΕΚΤ AQRs δηλαδή έλεγχος ποιότητας ενεργητικού είχαν ανοίξει 934 φάκελοι πάσης φύσεως δανείων.
Με AQRs ελέχθησαν το 2015 περίπου 934 φάκελοι και με το TAR ελέγχονται 1000 φάκελοι δηλαδή 3,3 φορές περισσότεροι από τις άλλες τράπεζες ή μόνο σε μια τράπεζα ο έλεγχος αντιστοιχεί όσο και για τις 3 άλλες τράπεζες μαζί.
Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει και αποδεικνύει ότι η ΕΚΤ και ο SSM κάποιου αποσκοπούν….
Με βάση ενδείξεις από το TAR που έχει διεξαχθεί μέχρι τώρα σε Εθνική και Alpha bank εικάζεται ότι προκύπτει ζημία από 100 μέχρι 165 εκατ ευρώ.
Για την τράπεζα που ελέγχεται για 1000 φακέλους προβληματικών δανείων και ανοιγμάτων, εικάζεται ότι μπορεί να προκύψει μια ζημία που θα οδηγήσει στην διενέργεια νέων προβλέψεων από 400 εκατ στο αισιόδοξο σενάριο έως 1 δισεκ. στο απαισιόδοξο σενάριο.
Εάν όλα αυτά επιβεβαιωθούν με τις ανακοινώσεις του ισολογισμού χρήσης 2017 δηλαδή τον Μαρτίου 2018 θα πρέπει να εγγραφεί μια εφάπαξ ζημία τουλάχιστον 400 εκατ ευρώ που θα περάσει απευθείας από τα αποτελέσματα.
Αυτό σημαίνει ότι η εν λόγω τράπεζα θα πρέπει να εκδώσει κοινές μετοχές υπέρ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας λόγω DTA – DTC αναβαλλόμενης φορολογίας.
Η επενδυτική κοινότητα όμως θα αποτιμήσει
1)Την ζημία από το TAR τουλάχιστον 400 εκατ ευρώ και μέγιστο 1 δισεκ.
2)Θα αποτιμήσει εφάπαξ την ζημία από το IFRs 9 που εικάζεται σε 1,25 με 1,5 δισεκ. και όχι με όρους 5ετούς απόσβεσης.
3)Θα αποτιμήσει και το αποτέλεσμα του stress tests του Μάιου 2018 που εικάζεται σε τουλάχιστον 1 με 1,5 δισεκ. ευρώ.
Άρα έχουμε συνολικά ζημία 2,65 με 4 δισεκ. ευρώ.
Με βάση αυτό το σενάριο η εν λόγω τράπεζα θα παρουσιαστεί αδύναμη στην αγορά η οποία θα την πιέζει για ανακεφαλαιοποίηση.
Συν τοις άλλοις υπάρχουν και τράπεζες που έχουν cocos δηλαδή μετατρέψιμα ομόλογα σε μετοχές και ομολογιακά tier 2…και στις δύο περιπτώσεις το κεφαλαιακό απόθεμα είναι πιο αδύναμο έναντι άλλων τραπεζών.

Συμπέρασμα

Υπάρχει τράπεζα στην Ελλάδα που θα μπορούσε να βρεθεί στην κυριολεξία στα κεφαλαιακά όρια ή ακόμη και να αποτύχει στα stress tests.....

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης