Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοχαρόπουλος για Κεντροαριστερά: Δημοψήφισμα για τις μετεκλογικές συνεργασίες και ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα

Θεοχαρόπουλος για Κεντροαριστερά: Δημοψήφισμα για τις μετεκλογικές συνεργασίες και ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα
Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «δεν διαπραγματεύεται, αλλά υπογράφει πλέον ό,τι της φέρνουν οι δανειστές»
«Δημοψήφισμα για τις μετεκλογικές συνεργασίες και ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα οι προτάσεις μου προς το Συνέδριο του νέου φορέα» της Κεντροαριστεράς, αναφέρει  ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θ. Θεοχαρόπουλος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Όπως σημειώνει, «η ισχυροποίησή μας ανατρέπει τον σημερινό παρά φύσει διπολισμό και χαλάει τα σχέδια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
 Οι κάλπες είναι όντως η τελική και πιο αξιόπιστη δημοσκόπηση.
Εφόσον λοιπόν οι πολίτες φέρουν το νέο φορέα μέσα στις τρεις πρώτες δυνάμεις, και λάβει διερευνητική εντολή, θεωρώ ότι πρέπει να καταθέσει και να διαπραγματευθεί την δική του προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης στα φιλοευρωπαϊκά κόμματα.
Σε κάθε περίπτωση, θέση μου είναι ότι την στάση μας πρέπει να την αποφασίσει η βάση όλης της κεντροαριστεράς με δημοψήφισμα.
Αυτό θα προτείνω να αποφασισθεί στο Συνέδριο, αν θέλουμε να είμαστε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα.
 Πρέπει και εμείς να υιοθετήσουμε τις βέλτιστες δημοκρατικές πρακτικές, με τις κρίσιμες αποφάσεις στα σοβαρά θέματα να λαμβάνονται συλλογικά από την βάση και όχι σε κλειστά γραφεία».
Τον Δεκέμβριο, όπως αναφέρει,  θα ανακοινωθεί η Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου και τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα διεξαχθεί ο προσυνεδριακός διάλογος με στόχο το Συνέδριο να διεξαχθεί τον Μάρτιο.
Ο κ. Θεοχαρόπουλος υπογραμμίζει ότι «οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και του Ποταμιού πρέπει να ενοποιηθούν σε μία ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα του νέου φορέα.
Δεν είναι δυνατόν μετά το Συνέδριο να υπάρχει εκτός Βουλής νέος φορέας και εντός Βουλής άλλη εικόνα με τα υφιστάμενα κόμματα», προσθέτοντας πως «η συγκρότηση ενιαίας Κ.Ο. θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική στο εγχείρημα και θα συμβάλλει στην υπέρβαση αντιφάσεων που αλλιώς θα εμφανισθούν στην συνέχεια».
«Για όλα αυτά όμως τα ζητήματα δεν μπορούν να υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις ερήμην της βάσης και του Ιδρυτικού Συνεδρίου του νέου φορέα.
Τα θέματα της συγκρότησης ενιαίας κοινοβουλευτικής ομάδας, της διενέργειας δημοψηφίσματος για τις μετεκλογικές συνεργασίες και της ονομασίας του νέου φορέα, όπως Δημοκρατικό Κόμμα, ώστε να καλύπτει το ευρύ φάσμα της σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς, θα αποτελέσουν προτάσεις μου για το Συνέδριο του νέου φορέα», συμπληρώνει.
Ακόμη, αναφέρει ότι η πολιτική στόχευση του νέου φορέα «είναι να γίνει πρωταγωνιστής που θα σπάσει τον άγονο και πολωτικό δικομματισμό μεταξύ ριζοσπαστικού λαϊκισμού και δεξιού νεοσυντηρητισμού και θα βγάλει τη χώρα από τα σημερινά αδιέξοδα».
Σε άλλο σημείο υπογραμμίζει ότι «χωρίς σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, χωρίς πολιτική σταθερότητα και εθνική συνεννόηση, θα συνεχιστεί η ίδια καταστροφική πορεία.
Γι’ αυτό είναι επείγουσα η συγκρότηση του νέου ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς.
Γιατί το πρόβλημα της χώρας είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό».
Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «δεν διαπραγματεύεται, αλλά υπογράφει πλέον ό,τι της φέρνουν οι δανειστές» και «μόνο μέλημά της είναι η επικοινωνιακή διαχείριση και το γάντζωμα στην εξουσία».
Για το θέμα της ΔΕΗ σημειώνει ότι «δεν είναι μεταρρύθμιση η πώληση δύο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αλλά χρειάζεται ένας μεσοπρόθεσμος σοβαρός σχεδιασμός για προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και απεξάρτηση από τον λιγνίτη», ενώ για τις απεργίες τονίζει ότι «θέση μου είναι ότι ο συνδικαλιστικός νόμος πρέπει να αναδιαρθρωθεί.
Σήμερα απαιτείται ένας συνδικαλιστικός νόμος προσαρμοσμένος και όχι έξω από τις ανάγκες της εποχής.
Τάσσομαι σταθερά υπέρ ενός υγιούς συνδικαλισμού καθώς μπορεί και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων».
Τέλος, για την πρόσφατη επίσκεψη του  Erdogan, αναφέρει πως «η επίσημη πρόσκληση στον Τούρκο Πρόεδρο και η επίσκεψή του έπρεπε να γίνουν μόνο εφόσον είχε διασφαλισθεί ότι δεν θα υπάρξει εικόνα δημόσιας αντιπαράθεσης, αλλά γόνιμης ανταλλαγής απόψεων, ιδίως στα κρίσιμα εθνικά θέματα, ώστε να προωθηθούν προς θετική κατεύθυνση οι ελληνοτουρκικές σχέσεις», αλλά και ότι «οι δημόσιες τοποθετήσεις του Τούρκου προέδρου έδειχναν από την αρχή ότι υπάρχει κίνδυνος να εκτραπεί η συζήτηση από την σχέση Ευρώπης – Τουρκίας και τη διεθνή νομιμότητα μόνο σε συζήτηση διμερών θεμάτων.
Αυτό τελικά έγινε καθώς υπήρξαν επιπόλαιοι και ατυχείς χειρισμοί από τους εκπροσώπους της χώρας μας».
Κατά τον ίδιο, «είναι φανερό εκ του αποτελέσματος ότι είτε δεν υπήρχε προετοιμασία είτε αυτή ήταν ελλιπής και αναποτελεσματική.
Η επιπολαιότητα όμως στα εθνικά θέματα δεν δικαιολογείται.
Το αποκορύφωμα ήταν η δημόσια εικόνα και η αντιπαράθεση στη συνάντηση του κ. Παυλόπουλου με τον κ. Έρντογάν, όπου το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό για την χώρα μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης