Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βενεζουέλα: Με την αντιπολίτευση να απέχει, ο Maduro ελπίζει στο μέγιστο κέρδος από τις δημοτικές εκλογές (10/12)

Βενεζουέλα: Με την αντιπολίτευση να απέχει, ο Maduro ελπίζει στο μέγιστο κέρδος από τις δημοτικές εκλογές (10/12)
Οι Σοσιαλιστές αναμένεται να κερδίζουν πάνω από το 70% των δήμων σε όλη την επικράτεια της Βενεζουέλας - Διχασμένη η αντιπολίτευση
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας ελπίζει με τις σημερινές (10/12) δημοτικές εκλογές να εδραιώσει την κυριαρχία του Maduro εν όψει πιθανών εθνικών εκλογών το 2018 και να διασπάσει ακόμα περισσότερο την αντιπολίτευση, όπως μεταδίδει το Reuters.
Tα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης θα μποϋκοτάρουν τις εκλογές σε 335 δήμους σε όλη την επικράτεια των 30 εκ. ανθρώπων, διαμαρτυρόμενα για το εκλογικό σύστημα, που όπως ισχυρίζονται είναι στην υπηρεσία του δικτάτορα Maduro.
Aλλά μερικά μικρά κόμματα από τον συνασπισμό της Δημοκρατικής Ένωσης διαφοροποιήθηκαν και κατεβάζουν υποψήφιους, μπερδεύοντας τους οπαδούς της αντιπολίτευσης που είναι ήδη απογοητευμένοι από την αποτυχία τους να αποδυναμώσουν τον Maduro μετά από μήνες διαδηλώσεων που στοίχισαν τη ζωή σε 125 ανθρώπους μέσα στο 2017.
Κάπως έτσι οι Σοσιαλιστές αναμένεται να αυξήσουν το 70% των δήμων που κατέχουν σε όλη τη Βενεζουέλα.
"Η αντιπολίτευση ελέγχει 76 δήμους και είναι απίθανο να τους διατηρήσει όλους" εκτιμά ο ειδικός αναλυτής των τοπικών εκλογών Eugenio Martinez, υποστηρίζοντας ότι η αποχή είναι ένα δώρο για την κυβέρνηση.
Οι Σοσιαλιστές ελπίζουν να κερδίσουν και τις επαναληπτικές εκλογές (ο πρώτος γύρος είχε διεξαχθεί τον Οκτώβριο του 2017) και στη δυτική επαρχία Zulia.
H ψηφοφορία είχε ακυρωθεί όταν ο νικητής και στέλεχος της αντιπολίτευσης Juan Pablo Guanipa αρνήθηκε να δηλώσει πίστη σε ένα νομοθετικό σούπερ όργανο, φίλα προσκείμενο στον Maduro.
O Manuel Rozales που ήταν κυβερνήτης της Zulia το 2009, αλλά μετά κατέφυγε στο Περού, καθώς είχε κατηγορηθεί από την κυβέρνηση του Hugo Chaves για διαφθορά, θα είναι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης.
Αλλά οι οπαδοί του Guanipa που θα μποϋκοτάρουν την κυριακάτικη (10/12) ψηφοφορία τον αποκαλούν προδότη.
O Yon Goicoechea ένας ακτιβιστής της αντιπολίτευσης και υποψήφιος δήμαρχος στο πλούσιο προάστιο της πρωτεύουσας Καράκας El Hatillo είπε ότι είναι αυτοκαταστροφικό για τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης να απέχουν και να αφήνουν ελεύθερο το πεδίο στον "τσαβισμό" (αυτό είναι το προσωνύμιο του κυβερνώντος κόμματος).
"Πρέπει να συμμετέχουμε, διότι το εθνικό εκλογικό συμβούλιο δεν εγγυάται την αμεροληψία" ανέφερε ο άρτι αποφυλακισθείς Goicoechea, που εξέτιε ποινή για απόπειρα πραξικοπήματος.
"Η λύση δεν είναι να απεμπολούμε το δικαίωμα της ψήφου, διότι σε δύο εβδομάδεςς θα έχουμε μετανιώσει για την αποχή" εξήγησε ο ίδιος.
Παρά τις άθλιες οικονομικές συνθήκες και τα πεσμένα ποσοστά δημοφιλίας του, ο Maduro δείχνει να επιστρέφει δυναμικά μετά τις περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου 2017.
Είναι φαβορί για να ηγηθεί των Σοσιαλιστών και στις προεδρικές εκλογές του 2018, αλλά και για να νικήσει, εφόσον η αντιπολίτευση δεν επανενωθεί και δεν ενθουσιάσει και πάλι τους ψηφοφόρους.
Οι εκλογές διεξάγονται στο τέλος μίας καταστροφικής τετραετούς ύφεσης με εκατομμύρια κατοίκους της Βενεζουέλας να υποφέρουν από πείνα και ελλείψεις αγαθών.
Δεν έχει προηγούμενο, πάντως, το γεγονός ένα μέρος της αντιπολίτευσης να συμμετέχει στις εκλογές και ένα άλλο να τις μποϋκοτάρει.
Αυτό συνεχίζει να εδραιώνει τη θέση του κυβερνώντος κόμματος, όπως επισημαίνει ο αναλυτής Diego Moya - Ocampos.

www.bankingnews.grbene

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης