Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ο νέος πρωθυπουργός της Τσεχίας ζήτησε από την ΕΕ να μην πιέζει τη χώρα του για το μεταναστευτικό

Reuters: Ο νέος πρωθυπουργός της Τσεχίας ζήτησε από την ΕΕ να μην πιέζει τη χώρα του για το μεταναστευτικό
H EE θα καταθέσει μήνυση στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας, επειδή αρνούνται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες
Ο νέος πρωθυπουργός της Τσεχίας Andrei Babis είπε ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να ασκεί πιέσεις στη χώρα του για την άρνησή της να φιλοξενήσει πρόσφυγες, διότι έτσι ενισχύει τα ακραία κόμματα, όπως μεταδίδει το Reuters.
H EE θα καταθέσει μήνυση στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας, επειδή αρνούνται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, όπως ανακοίνωσαν οι Βρυξέλλες την Πέμπτη 7/12.
Ο Babis, η κυβέρνηση του οποίου αναμένεται να ορκιστεί στις 13 Δεκεμβρίθου, επανέλαβε τη θέση της Τσεχίας για το μεταναστευτικό.
"Η Κομισιόν μπορεί να αποσύρει τις κατηγορίες ανά πάσα στιγμή, θα πρέπει να διαπραγματευτούμε και να προσφέρουμε άλλες λύσεις, όπως να φυλάμε τα σύνορα ή, να βοηθήσουμε άλλες χώρες, όμως, δεν θέλουμε πρόσφυγες" ανέφερε ο Babis που θα εκπροσωπήσει την Τσεχία στη Σύνοδο Κορυφής στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, όταν και θα συζητηθεί το μεταναστευτικό.
Οι Τσέχοι αρνούνται να φιλοξενήσουν αιτούντες ασύλου, παρά το γεγονός ότι έχουν μειωθεί οι αφίξεις και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιοσύνης μπορεί να τους επιβάλλει πρόστιμο σε μία διαδικασία, όμως, που μπορεί να πάρει και μήνες για να τελεσιδικήσει.
Ο Babis υποστήριξε ότι η πίεση στο συγκεκριμένο θέμα ενισχύει τα ακραία στοιχεία.
"Η ΕΕ πρέπει να καταλάβει ότι αν δεν ακούσει τις προτάσεις μας, τότε ακραία κόμματα, όπως το AfD στη Γερμανία και το SPD στην Τσεχία θα αυξήσουν την επιρροή τους, καθώς η ΕΕ αυτοκαταστρέφεται με αυτή τη στρατηγική που ακολουθεί".
Παρά το γεγονός ότι το κόμμα του ΑΝΟ κέρδισε με άνεση τις εκλογές, παραμένει αμφίβολο αν ο Babis θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στα μέσα Ιανουαρίου 2018.
Αντιμετωπίζει επίσης την απειλή ποινικής δίωξης για υποθέσεις σχετικά με τα επιχειρηματικά του συμφέροντα.
Το ακροδεξιό κόμμα SPD και οι κομμουνιστές έχουν στηρίξει το ΑΝΟ σε κάποιες αρχικές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο, με αντάλλαγμα θέσεις σε επιτροπές για μέλη τους, κάτι που ίσως να σημαίνει ότι ίσως να υπάρχει κάποια συμφωνία ανάμεσά τους.
O Babis αρνείται την ύπαρξη συμφωνίας και είπε ότι θα μιλήσει με όλα τα κόμματα για να στηρίξουν το ΑΝΟ ή, έστω να απόσχουν από τον ψήφο εμπιστοσύνης, διευκολύνοντάς το.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης