Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Ενισχύθηκαν οι λιανικές πωλήσεις τον Νοέμβριο 2017 - Στις 52,4 μονάδες ο PMI

Ευρωζώνη: Ενισχύθηκαν οι λιανικές πωλήσεις τον Νοέμβριο 2017 - Στις 52,4 μονάδες ο PMI
Μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφηκε σε Γαλλία και Γερμανία
Τον όγδοο συνεχόμενο μήνα ανόδου κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο του 2017, σύμφωνα με τα σημερινά (6/12) στοιχείς της Markit, καταγράφοντας το μεγαλύτερο σερί του από το 2006.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 52,4 μονάδες, έναντι 51,1 μονάδων τον Οκτώβριο, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο δείκτης ενισχύθηκε και σε ετήσια βάση, για πρώτη φορά τους τελευταίους πέντε μήνες.
Μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφηκε σε Γαλλία και Γερμανία, με τους δείκτης να διαμορφώνονται στις 54,6 και 51,2 μονάδες αντίστοιχα, ενώ στον αντίποδα, ο κλάδος υποχώρησε σε χαμηλά τριών μηνών στην Ιταλία, στις 49,2 μονάδες.
Η υψηλότερη ζήτηση βοήθησε στην αύξηση της στελέχωσης στον κλάδο για 25ο συνεχόμενο μήνα, με το ρυθμό ανόδου ωστόσο να είναι πιο περιορισμένος σε σύγκριση με τον Οκτώβριο.
«Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μία ενισχυμένη εικόνα για τον κλάδο λιανικών πωλήσεων της Ευρωζώνης, τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση», σχολίασε ο οικονομολόγος της Markit, Alex Gill, προσθέτοντας ότι «η αύξηση της αγοραστικής δραστηριότητας και της στελέχωσης, σε συνδυασμό με τον ισχυρότερο βαθμό επιχειρηματικής εμπιστοσύνης από τις αρχές του 2016 αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην περαιτέρω ανάπτυξη ενόψει της ερχόμενης εορταστικής περιόδου».
«Σε επίπεδο χωρών, η νέα μηνιαία πτώση στις πωλήσεις της Ιταλίας επισκιάζουν τα υπόλοιπα στοιχεία, ωστόσο η αύξηση της αγοραστικής δραστηριότητας και της απασχόλησης στους ιταλούς λιανοπωλήτές θα αυξήσει τις ελπίδες για ανάκαμψη τον Δεκέμβριο», καταλήγει ο Gill.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης