Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Τι θα κάνουν οι κεντρικές τράπεζες το 2018 - Τα ρίσκα για την αλλαγή πολιτικής

El-Erian: Τι θα κάνουν οι κεντρικές τράπεζες το 2018 - Τα ρίσκα για την αλλαγή πολιτικής
Εντός του 2018 οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν στη σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής 
Στο μέλλον των νομισματικών πολιτικών των κεντρικών τραπεζών κατά το 2018 αναφέρεται ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed El-Erian σε άρθρο του στο Bloomberg.
Όπως επισημαίνει, με την παγκόσμια οικονομία να συνεχίσει να αναπτύσσεται, οι βασικές κεντρικές τράπεζες πιθανότητα θα αρχίσουν -εντός του 2018- την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.
Πιο αναλυτικά, η Fed είναι η τράπεζα που έχει κάνει μεγαλύτερα βήμα στην ομαλοποίηση της πολιτικής, έχει αυξήσει τα επιτόκια τέσσερις φορές και έχει εκπονήσει σχέδιο για τη σταδιακή μείωση του ισολογισμού της.
«Μια πολυπλοκότητα που αντιμετωπίζει η Fed είναι ότι, όσον αφορά τις αποδόσεις των ομολόγων με παλιότερες ημερομηνίες ωρίμανσης και το σχήμα της καμπύλης απόδοσης, οι ασυνήθιστες πολιτικές που ακολουθούν οι τράπεζες σε άλλα μέρη του προηγμένου κόσμου εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική επιρροή.
Εκεί, ο βαθμός των δυσκολιών πολιτικής είναι αισθητά υψηλότερος» επισημαίνει ο ίδιος.
Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας θα δεχθεί μεγάλες πιέσεις ώστε να καταργήσει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας.
Όσον αφορά στην ΕΚΤ, ο El-Erian υποστηρίζει ότι θα προσπαθήσει να επιμένει στο σχέδιο της για μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων στα 30 δισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο του 2018, μια κίνηση που στρώνει το έδαφος για την κατάργηση του προγράμματος πριν την αύξηση των επιτοκίων.
Αλλά με βάση τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίαση, τα μέλη της ΕΚΤ είναι διχασμένα και η ΕΚΤ θα μπορούσε να βρεθεί σε δύσκολη θέση και να αναγκαστεί να αλλάξει την καθοδήγηση της για την κατάργηση του QE, κυρίως εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να αυξάνεται.
Εν τω μεταξύ, αντιμέτωπη με ένα μεγάλο δίλημμα βρίσκεται η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας, καθώς οι προοπτικές για την ανάπτυξη έχουν αναθεωρηθεί επί τα χείρω ενώ ο πληθωρισμός παραμένει αρκετά πάνω από το στόχο.
Ειδικότερα, εάν κινηθεί με βάση την πορεία του πληθωρισμού θα πρέπει αυξήσει τα επιτόκια με ρίσκο τη μεγαλύτερη επιβράδυνση της οικονομίας.
Στον αντίποδα, εάν καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα μπορούν να αυξηθούν με αρνητικές συνέπειες.
«Βάζοντας όλα αυτά μαζί, υπάρχουν καλά νέα για την παγκόσμια οικονομία: η πιο ισχυρή κεντρική τράπεζα του κόσμου -η Fed- αντιμετωπίζει τον χαμηλότερο σχετικό βαθμό δυσκολίας πολιτικής.
Ένα άλλο σχετικά ενδιαφέρον σημείο είναι ότι τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα για τις λιγότερο συστηματικές τράπεζες, όπως η Τράπεζα της Αγγλίας.
Αλλά αυτό δεν μεταφράζεται αυτομάτως σε μια σαφή πορεία, όταν πρόκειται για τον κίνδυνο αυτού που θα μπορούσε να καταλήξει ένα λάθος πολιτικής από κεντρική τράπεζα το 2018» γράφει ο El-Erian
«Αντί να αντικατοπτρίζει τις προοπτικές των μεμονωμένων τραπεζών, η μεγαλύτερη αβεβαιότητα της νομισματικής πολιτικής που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία είναι αυτό που θα συνέβαινε αν όλες αυτές οι κεντρικές τράπεζες, μαζί με την Τράπεζα της Κίνας, αποφάσιζαν ταυτόχρονα να μειώσουν τα νομισματικά τους κίνητρα.
Όσον αφορά τις κεντρικές τράπεζες, αυτή είναι η μεγαλύτερη πηγή κινδύνου για τις τιμές των assets και την παγκόσμια οικονομία και θα απαιτούσε στενή παρακολούθηση της πολιτικής και στενές διεθνείς διαβουλεύσεις» καταλήγει ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης