Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Λευκορωσία συλλαμβάνει χάκερ μεγάλου δικτύου εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο

tags :
Η Λευκορωσία συλλαμβάνει χάκερ μεγάλου δικτύου εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο
Η Andromeda ήταν ένα από τα παλαιότερα κακόβουλα προγράμματα στην αγορά
Ένας από τους πιο παραγωγικούς εγκληματίες στον κυβερνοχώρο της Ανατολικής Ευρώπης συνελήφθη, σε μια κοινή επιχείρηση της Λευκορωσίας, Γερμανίας και των ΗΠΑ, που αποσκοπούσε στην εξάρθρωση ενός τεράστιου τεχνολογικού δικτύου που σχετίζεται με οικονομικές απάτες, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017.
Η αστυνομία στη Λευκορωσία, σε συνεργασία με το FBI, δήλωσε ότι είχε συλλάβει έναν ανώνυμο πολίτη της Λευκορωσίας για ύποπτη κατοχή κακόβουλου λογισμικού, που τον περιέγραψε ως διαχειριστή του δικτύου Andromeda.
Η Andromeda μπορεί να περιγραφεί ως ένα "botnet" ή μια ομάδα υπολογιστών που έχουν μολυνθεί από ιούς, για να επιτρέψουν στους χάκερς να τους ελέγξουν εξ αποστάσεως χωρίς τη γνώση των ιδιοκτητών τους, επιτρέποντάς τους να εγκαταστήσουν εργαλεία και να διεξάγουν νέες επιθέσεις.
Το συλληφθέν άτομο κατηγορείται ότι είναι επικεφαλής του εγκληματικού δικτύου που υποστηρίζει την Andromeda, μία συλλογή από ηλεκτρονικά εργαλεία για την προσβολή κακόβουλου λογισμικού ή επιθέσεων ηλεκτρονικού "ψαρέματος" (phishing), όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Europol.
"Η Andromeda ήταν ένα από τα παλαιότερα κακόβουλα προγράμματα στην αγορά", δήλωσε ο Jan Op Gen Oorths εκπρόσωπος της Europol, της υπηρεσίας επιβολής του νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αστυνομική επιχείρηση, η οποία έγινε με τη βοήθεια της Microsoft, ήταν σημαντική τόσο για τον αριθμό των μολυσμένων υπολογιστών, όσο και επειδή η Andromeda είχε χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια για τη διανομή νέων ιών.
Ο τερματισμός λειτουργίας του botnet της Andromeda, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, δημιουργήθηκε από μια ομάδα εργασίας συντονισμένη από την Europol, η οποία περιελάμβανε αρκετές ευρωπαϊκές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, το FBI, το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Ασφάλεια Πληροφοριών και υπηρεσίες από την Αυστραλία, τη Λευκορωσία, τον Καναδά, το Μαυροβούνιο, Ταϊβάν.
Οι πληροφορίες σχετικά με την επιχείρηση απελευθερώθηκαν σταδιακά από την Europol, το FBI και την Επιτροπή Ερευνών της Λευκορωσίας κατά τις δύο τελευταίες ημέρες.
Δεν έχουν αναφερθεί περαιτέρω συλλήψεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης