Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγαλύτερο ρόλο στο παγκόσμιο ίντερνετ επιδιώκει η Κίνα, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Xi Jinping

Μεγαλύτερο ρόλο στο παγκόσμιο ίντερνετ επιδιώκει η Κίνα, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Xi Jinping
Παραμένει, πάντως, αυστηρό το νομικό της πλαίσιο και οι κανόνες που θέτει για το διαδίκτυο, ενώ στην Κίνα απαγορεύονται το Facebook και το Twitter
Ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, είπε την Κυριακή (3/12) ότι η χώρα του δεν θα κλείσει την πόρτα στο παγκόσμιο ίντερνετ, αλλά πρόσθεσε ότι η εθνική κυριαρχία στον κυβερνοχώρο είναι το κλειδί στο όραμά του για την ανάπτυξη του διαδικτύου, όπως μεταδίδει το Reuters.
To σχόλιο του Xi διαβάστηκε από τον Huang Kunning, υπεύθυνο του Κομμουνιστικού Κόμματος σε θέματα πολιτικής του διαδικτύου, κατά τη διάρκεια φόρουμ στην ανατολική Κίνα.
"Η ανάπτυξη του κινέζικου κυβερνοχώρου επιταχύνεται και οι πόρτες της Κίνας θα είναι όλο και πιο ανοιχτές" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Xi.
H εθνική κυριαρχία στον κυβερνοχώρο σημαίνει ότι τα κράτη θα μπορούν να διαχειρίζονται το δικό τους ίντερνετ χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις.
Το κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας είχε αυστηρούς νόμους για το διαδίκτυο το 2016, υποχρεώνοντας τις εταιρίες να αποθηκεύουν δεδομένα σε τοπικό επίπεδο και να λογοκρίνουν εργαλεία που επιτρέπουν στους χρήστες να προσπεράσουν το Τείχος Προστασίας.
Τον Ιούνιο του 2017 η Κίνα εισήγαγε και έναν νέο νόμο για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, που υποχρεώνει τις ξένες εταιρίες να αποθηκεύουν δεδομένα σε τοπικό επίπεδο και να υποβάλλονται σε μέτρα επιτήρησης δεδομένων.
Η ρυθμιστική αρχή της Κίνας για το διαδίκτυο υποστηρίζει ότι αυτοί οι κανόνες είναι εναρμονισμένοι με ό,τι ισχύει παγκοσμίως και έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν την ιδιωτικότητα και τις κυβερνοεπιθέσεις σε υποδομές.
Επιχειρηματίες υποστηρίζουν, πάντως, από την πλευρά τους ότι οι νόμοι είναι άδικοι για τις ξένες εταιρίες.
Σε κάθε περίπτωση η Κίνα διεκδικεί έναν μεγαλύτερο ρόλο στο παγκόσμιο ίντερνετ με τον Xi πρόεδρο.
"Η Κίνα θέλει να αναπτύξει νέους κανόνες και συστήματα για τη διακυβέρνηση του ίντερνετ, προκειμένου να εξυπηρετήσει όλες τις πλευρές και να αμβλύνει τις ανισορροπίες" ανέφερε ο Wang Huning, μέλος του κομμουνιστικού κόμματος στην κυριακάτικη (3/12) συνεδρίαση που παρακολούθησαν εκπρόσωποι από κορυφαία δίκτυα σε όλο τον κόσμο (Αpple, Google, Facebook, Alibaba).
H Google, το Facebook και το Twitter απαγορεύονται, πάντως, στην Κίνα, όπως και τα περισσότερα δυτικά δίκτυα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης