Τσίπρας: Νίκη για τον ελληνικό λαό η έξοδος από το μνημόνιο – Στόχος η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Τσίπρας: Νίκη για τον ελληνικό λαό η έξοδος από το μνημόνιο – Στόχος η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας
Η έξοδος από το μνημόνιο "ανήκει σε όλο τον ελληνικό λαό και όχι σε μια Κυβέρνηση", ανέφερε ο πρωθυπουργός, Α.Τσίπρας
Νίκη για τον ελληνικό λαό είναι η έξοδος από το μνημόνιο το 2018, τονίζει ο πρωθυπουργός. Α. Τσίπρας σε συνέντευξή του στην πορτογαλική εφημερίδα "Diario de Noticias", εκτιμώντας ότι το επόμενο καλοκαίρι θα αλλάξει η ψυχολογία του κόσμου.
Υπογραμμίζει δε, πως «η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος και η έξοδος από το μνημόνιο συσχετίζονται με την συμμετοχή του ελληνικού λαού στις πολιτικές εξελίξεις το καλοκαίρι του 2015», αλλά και ότι  «πρόθεσή μας δεν είναι να ελαχιστοποιήσουμε μόνο τις συνέπειες της κρίσης και να επιτύχουμε μια καλή έξοδο από το μνημόνιο, αλλά ταυτόχρονα να επιτύχουμε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και όχι μόνο την βελτίωση των οικονομικών αριθμών».
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός κληθείς να απαντήσει για το αν είναι και μια προσωπική του νίκη το γεγονός ότι το 2018 η Ελλάδα θα βγει απ’ το τρίτο πακέτο διάσωσης, απαντά πως «πάνω απ΄ όλα είναι μια νίκη για τον ελληνικό λαό.
Για μένα ίσως να είναι δικαίωση αλλά δεν θέλω να μιλάω για πολιτική με προσωπικούς όρους.
Διότι θεωρώ ότι η πολιτική είναι ένα ζήτημα συλλογικό».
Αναφέρει ότι θεωρεί ότι «η έξοδος από το μνημόνιο, προστατεύοντας ταυτόχρονα τις πιο ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες και ταυτόχρονα αποτρέποντας την καταστροφή της χώρας, είναι ένα γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό που ανήκει σε όλο τον ελληνικό λαό και όχι σε μια Κυβέρνηση.
Και το μήνυμα που εμπεριέχει είναι ότι όταν ένας λαός ανθίσταται και εκφράζει την αντίστασή του στις εφαρμοζόμενες πολιτικές, τότε μόνο ο συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρώπη μπορεί να αλλάξει.
Διότι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος και η έξοδος από το μνημόνιο συσχετίζονται με την συμμετοχή του ελληνικού λαού στις πολιτικές εξελίξεις το καλοκαίρι του 2015».
Υπενθυμίζει ότι είχαμε μια πολύ σοβαρή κρίση, που «ήταν χρηματο-οικονομική αλλά, συγχρόνως, και μία κρίση δημοκρατίας ή έλλειψης δημοκρατίας».
Σημειώνει δε, πως  «εμείς παραχωρήσαμε στο λαό το δικαίωμα της απόφασης μέσω του δημοψηφίσματος.
Κατόπιν αυτού και πολλών δύσκολων δεσμεύσεων, ζητήσαμε τη γνώμη του στις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.
Είχαμε για πρώτη φορά εκλογές μετά από μια δύσκολη συμφωνία.
Οι προηγούμενες κυβερνήσεις αποφάσιζαν τις συμφωνίες πάντοτε μετά τις εκλογές.
Εμείς κάναμε το αντίθετο».
Για το εάν είναι αισιόδοξος για τις επόμενες εκλογές, που προβλέπονται για το 2019, ότι θα ανανεώσει τη λαϊκή εντολή ή αν το θεωρεί πολύ δύσκολο για μια Κυβέρνηση που χρειάστηκε να παλέψει με τόση λιτότητα, ο κ. Τσίπρας, αφού υπενθυμίζει ότι ήταν πολύ δύσκολο το πρώτο διάστημα μετά τις εκλογές του 2015, προσθέτει πως «ήταν καθοριστικό για την ολοκλήρωση δύσκολων συμφωνιών που επέφεραν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Η προσαρμογή ήταν, φυσικά, πιο ομαλή απ΄ ότι τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν έπαψε να είναι προσαρμογή.
Και έπρεπε να γίνει γιατί δεν υπήρχε άλλος δρόμος εξόδου από το μνημόνιο και ανάκτησης της αξιοπρέπειάς μας, της κυριαρχίας μας.
Και κάναμε τις απαραίτητες αλλαγές για το καλό του ελληνικού λαού.
Πιστεύω ότι, τώρα, μεσούσης της θητείας μας, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή». Εκτιμά ότι το πολιτικό κλίμα αρχίζει να αλλάζει – και μάλιστα γρήγορα - στην Ελλάδα και εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι «όταν καταφέρουμε να εξέλθουμε επιτυχώς από το μνημόνιο, το καλοκαίρι του 2018, θα αλλάξει η ψυχολογία του κόσμου» .
«Θέλω να πιστεύω ότι στο τέλος της θητείας μας, η σύγκριση θα γίνει μεταξύ των αποτελεσμάτων των προηγούμενων κυβερνήσεων και των αποτελεσμάτων της δικής μας κυβέρνησης.
Όταν αναλάβαμε την εξουσία, η ανεργία ήταν στο 27% και τώρα είναι στο 20% -το οποίο φυσικά είναι υψηλό ακόμη.
Πιστεύω, όμως, ότι τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν θα έχουμε τις εκλογές, θα πέσει κάτω του 17%, γεγονός που σημαίνει ότι θα έχουμε καταφέρει μείωση άνω των 10 ποσοστιαίων μονάδων.
Είναι ένα αποτέλεσμα πολύ σημαντικό.
Εξ άλλου, πρόθεσή μας δεν είναι να ελαχιστοποιήσουμε μόνο τις συνέπειες της κρίσης και να επιτύχουμε μια καλή έξοδο από το μνημόνιο, αλλά ταυτόχρονα να επιτύχουμε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και όχι μόνο την βελτίωση των οικονομικών αριθμών.
Θέλουμε, επίσης, να βελτιώσουμε και τους κοινωνικούς δείκτες.
Επιδιώκουμε να αισθανθεί ο κόσμος στην καθημερινή του ζωή τον αντίκτυπο της οικονομικής ανάκαμψης, να υπάρξουν περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και μια δίκαιη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.
Ενίοτε, οι αριθμοί είναι θετικοί αλλά η ζωή των ανθρώπων παραμένει αρνητική. Συνεπώς, πρόθεσή μας είναι να βελτιώσουμε τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός.
Αναφoρικά το μέλλον της σχέσης Ελλάδας – ΕΕ, εκφράζει την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, εκτιμά ότι η Ευρώπη αντιμετώπισε την κρίση με τον χειρότερο τρόπο, ότι υπάρχουν δομικά λειτουργικά προβλήματα που γεννούν ανισότητες που  μετά την κρίση αυξήθηκαν και τώρα είμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση που απαιτεί γενναίες αποφάσεις.
«Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ότι η Ε.Ε. κατέστη λιγότερο ελκυστική για τους λαούς της, για τους νέους, για τους εργαζόμενους.
Αλλά το χειρότερο ήταν η άνοδος της άκρας δεξιάς», τονίζει ο κ. Τσίπρας, θεωρώντας μάλιστα ότι αυτό «αποτελεί μεγάλη απειλή για την Ευρώπη στο άμεσο μέλλον», ενώ δηλώνει προβληματισμένος «γιατί υπάρχουν πολλές διαιρέσεις και ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών αλλά και εντός της κάθε χώρας, μέσα στις κοινωνίες μας».
«Πιστεύω ότι το σημαντικότερο πρόβλημα στην Ευρώπη έχει να κάνει με το έλλειμμα Δημοκρατίας.
Στην κρίση του προσφυγικού τα είδαμε όλα αυτά.
Ορισμένες χώρες πιστεύουν ότι η προσφυγική κρίση είναι ένα πρόβλημα που δεν τους αφορά και ότι αφορά μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής των προσφύγων.
Δεν πρόκειται, όμως, για μια τοπική κρίση, αλλά για μια κρίση ευρωπαϊκή και, θα έλεγα, παγκόσμια.
 Είναι η μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δυστυχώς, η χώρα μας βρέθηκε στο επίκεντρο δύο παράλληλων κρίσεων, της οικονομικής και της προσφυγικής», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η Ευρώπη δεν μπορεί να προοδεύσει χωρίς αλληλεγγύη και θεωρώ απολύτως άδικο να έχουμε πολύ αυστηρούς οικονομικούς κανόνες και μηχανισμούς ελέγχου της εφαρμογής τους και, την ίδια στιγμή, να υπάρχουν κάποιοι που να θέλουν από την Ευρώπη μόνο να έχουν οφέλη χωρίς όμως καμιά υποχρέωση, χωρίς να συμβάλουν στον κοινό σκοπό, που είναι το μέλλον της Ευρώπης.
 Όμως, η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι α λα καρτ.
Εκτιμώ ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό ζήτημα που θα πρέπει να μας απασχολήσει στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης».

Θετικό παράδειγμα η Πορτογαλία

Κληθείς να σχολιάσει την οικονομική ανάκαμψη στην Πορτογαλία και την πορτογαλική λύση που ενώνει διαφορετικές αριστερές δυνάμεις, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «για εμάς η Πορτογαλία αποτελεί ένα παράδειγμα πολύ θετικό. Κυρίως, λόγω της συνεργασίας διαφορετικών αριστερών προοδευτικών δυνάμεων. Ένα από τα μειονεκτήματα της αριστερά είναι ότι σχεδόν ποτέ δεν συνεργάζονται οι δυνάμεις της, για αυτό λοιπόν η Πορτογαλία είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας.
Είναι όμως και κάτι άλλο.
Το γεγονός ότι η Πορτογαλία ξεπέρασε την κρίση με πολύ καλές αποδόσεις στην οικονομία, έχοντας δημιουργήσει περιθώρια για στήριξη των πιο ευάλωτων μέσω κοινωνικών πολιτικών, αποτελεί ένα παράδειγμα προς μίμηση, ένα καλό αριστερό success story.
Μας έδειξε το δρόμο ώστε να ακολουθήσουμε την ίδια πορεία».
Για το εάν η Πορτογαλία μπορεί να είναι πρότυπο για την Ελλάδα, απαντά θετικά και μάλιστα, τονίζει ότι «η πορτογαλική κυβέρνηση άνοιξε το δρόμο στον οποίο μπορεί να βαδίσει και η Ελλάδα όταν βγει από το μνημόνιο».
Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι το ότι ο A. Costa  «κατάφερε να το κάνει είναι καλό για εμάς γιατί αποτελεί δεδικασμένο, άνοιξε δρόμο ώστε και εμείς να μπορέσουμε να πράξουμε το ίδιο χωρίς να είναι σε θέση οι θεσμοί να μας το αρνηθούν.
Δηλαδή για παράδειγμα να αυξήσουμε τους μισθούς, να αποκαταστήσουμε τις εργασιακές σχέσεις, τις συλλογικές συμβάσεις κλπ.
Εκτιμώ πολύ αυτό που ο Αντόνιο με τη συνεργασία του Μπλόκο της Αριστεράς και του Κομμουνιστικού Κόμματος κατάφεραν να κάνουν στην Πορτογαλία.
Είναι αποφασιστικής σημασίας, όχι μόνο για την Πορτογαλία, αλλά για όλη την Ευρώπη.
Σε αυτό το δύσκολο αγώνα για το μέλλον της Ευρώπης έχουμε συνεργαστεί πολύ στενά για να προωθήσουμε προοδευτικές θέσεις που δίνουν μία προοπτική ανάκτησης της ισοτιμίας και της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη.
Αυτός είναι ο πιο σημαντικός αγώνας για το κοινό μας μέλλον».

Το μέλλον της Ευρώπης συναρτάται με τη συνεργασία μεταξύ ισότιμων κρατών - μελών

Κληθείς να απαντήσει εάν με το brexit η Γαλλία και ο o Macron θα είναι το μοναδικό αντίβαρο σε μία ΕΕ κυριαρχούμενη από τη Γερμανία, αφού σημειώνει πως αυτό είναι μία μεγάλη συζήτηση, αναφέρει ότι πιστεύει ότι «οι Γερμανοί πρέπει να αντιληφθούν ότι το μέλλον τους δεν περνά από τη δημιουργία μιας γερμανικής Ευρώπης αλλά μίας ευρωπαϊκής Γερμανίας» αλλά και ότι «το μέλλον της Ευρώπης συναρτάται με τη συνεργασία μεταξύ ισότιμων κρατών μελών».
Κατά τον ίδιο, «το πρόβλημα είναι ότι είχαμε κάποιους θεσμούς που δεν λειτούργησαν θεσμικά.
Οι πιο σημαντικές αποφάσεις ελήφθησαν κεκλεισμένων των θυρών.
Για παράδειγμα το Eurogroup, ίσως το συμβούλιο όπου παίρνονται οι πιο σημαντικές αποφάσεις στην Ευρώπη, δεν λειτούργησε ποτέ θεσμικά.
Θέλω να πω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι ένας θεσμός, όλοι οι ηγέτες των χωρών έχουν ίσα δικαιώματα χρόνου και ψήφου, το Eurogroup όμως δεν είναι θεσμικά κατοχυρωμένο όργανο, έχει θεσμικό έλλειμμα».

Ελπιδοφόρα η υποψηφιότητα του Μ. Centeno για πρόεδρος του Eurogroup

Σε ερώτηση για εάν βλέπει κάποια αλλαγή σε περίπτωση που ο Πορτογάλος, Μ. Centeno, είναι ο επόμενος πρόεδρος, ο κ. Τσίπρας απαντά θετικά και αναφέρει πως  «το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι ο πρόεδρος του Eurogroup διέπραξε σφάλματα.
Το πρόβλημα είναι η λειτουργία του.
Για παράδειγμα στο Eurogroup οι αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς να κρατούνται πρακτικά, χωρίς να ξέρουμε κάποιες λεπτομέρειες του τί συζητήθηκε εκεί.
Αυτό είναι σημαντικό για τη λειτουργία των Ευρωπαϊκών θεσμών».
Τονίζει ότι ο Centeno «φυσικά είναι μία υποψηφιότητα πολύ ελπιδοφόρα» και μάλιστα «το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να δημιουργήσει περισσότερη διαφάνεια στη λειτουργία του Eurogroup, να μην αποφασίζει κεκλεισμένων των θυρών».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «τα τελευταία 8 χρόνια το Eurogroup υπήρξε ένα συμβούλιο όπου οι υπουργοί οικονομικών της Ευρώπης συζητούσαν πολύ, αλλά τελικά η απόφαση ήταν αυτό που ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, ο κ. Σόιμπλε ήθελε να κάνει.
Οι αποφάσεις σχεδόν πάντα απηχούσαν τις προθέσεις της Γερμανίας. Αυτό είναι η πραγματικότητα.
Για μένα το πιο αποφασιστικό θέμα στις συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης είναι το Eurogroup, ο ESM οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εν γένει, να έχουν μία δημοκρατική λειτουργία και να λογοδοτούν».
Τονίζει δε, πως «ο πρόεδρος του Eurogroup, ο πρόεδρος του ESM πρέπει να υπόκεινται στον δημόσιο έλεγχο και στον έλεγχο ενός θεσμού εκλεγμένου όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή γιατί όχι, στον έλεγχο ενός κοινοβουλίου των χωρών της Ευρωζώνης, ενός νέου θεσμού».
Εκφράζει την εκτίμησή του ότι «το μεγαλύτερο έλλειμμα στην Ευρώπη είναι το έλλειμμα δημοκρατίας.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι τεχνοκράτες ανέλαβαν το ρόλο των πολιτικών. Οι πολιτικοί, ακόμη κι αν διαφωνούμε μαζί τους, στο τέλος της ημέρας υπόκεινται στον έλεγχο του λαού.
Οφείλουν να λογοδοτούν ενώπιόν του στις εκλογές.
Οι τεχνοκράτες όμως δεν λογοδοτούν σε κανέναν.
Αυτό είναι το πρόβλημα.
 Και σε αυτό το πλαίσιο αν ο ESM που θα αντικαταστήσει το ΔΝΤ, λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή δε λογοδοτεί σε κανένα, τότε φοβάμαι ότι θα έχουμε τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα».


Πρόβλημα για την Ευρώπη η έλλειψη αξιοπιστίας των δυνάμεων της Αριστεράς


«Η έλλειψη αξιοπιστίας των δυνάμεων της αριστεράς είναι ένα πρόβλημα για την Ευρώπη», σημειώνει ο κ. Τσίπρας και προσθέτει ότι «το γεγονός είναι ότι οι σοσιαλδημοκράτες έχασαν την αξιοπιστία τους, και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο υιοθέτησαν τις ίδιες θέσεις με τους συντηρητικούς και τους νεοφιλελεύθερους, αποτελεί την αιτία που απώλεσαν τις δυνάμεις τους στην Ευρώπη και ταυτόχρονα είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει σήμερα μία ισορροπημένη ευρωπαϊκή ηγεσία.
 Και η Ε.Ε. απώλεσε ταυτόχρονα την αξιοπιστία της και την ικανότητα να εμπνέει τους πολίτες».
Εκτιμά ότι η σοσιαλδημοκρατία, η κεντροαριστερά γενικότερα περνάει μία σοβαρή κρίση.
«Θεωρώ ότι έφθασε η ώρα να σκεφτούμε έξω από τα τετριμμένα.
Ίσως να έφτασε η ώρα να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο.
Έχουμε ανάγκη από κάτι πιο ριζοσπαστικό, σε ό,τι αφορά προτάσεις και θέσεις, προκειμένου να πετύχουμε αλλαγές σε ουσιαστικά ζητήματα προς όφελος της πλειοψηφίας.
Αλλά, ταυτόχρονα, έχουμε ανάγκη και από μία ξεκάθαρα ευρωπαϊκή στρατηγική», προσθέτει ο πρωθυπουργός και τονίζει  ότι η στην Ευρώπη έχουμε τρεις τάσεις ιδεών: του νεοφιλελευθερισμού, εκείνων που πιστεύουν ότι το πρόβλημα είναι οι πρόσφυγες, οι αδύναμες κοινωνικές ομάδες και ότι η παρουσία τους δημιουργεί δυσχέρειες στην Ευρώπη,  και τέλος, αυτή της αριστεράς.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS