Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Προβληματική η εικόνα – Ο MSCI έσωσε τα προσχήματα ενώ… Marshall, Lansdowne αυξάνουν τα short

Προβληματική η εικόνα – Ο MSCI έσωσε τα προσχήματα ενώ… Marshall, Lansdowne αυξάνουν τα short
Tο σημαντικότερο νέο ήταν η αύξηση των short θέσεων από τα hedge funds στις ελληνικές τράπεζες.
Τουλάχιστον προβληματική μπορεί να χαρακτηριστεί η εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς.
Στις 29 Νοεμβρίου σημειώνεται ένα αδικαιολόγητο ράλι στις μετοχές των τραπεζών με το πρόσχημα του swap, ότι οι επενδυτές κατάλαβαν ότι θα κλείσει η αξιολόγηση ενώ ώθηση έδωσε και η τηλεδιάσκεψη της τράπεζας Πειραιώς που ανέφερε ότι θα πιάσουν τους στόχους για τα NPEs.
Όλα αυτά όμως δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν την χρηματιστηριακή υπερβολή.
Στις 30 Νοεμβρίου 2017 τελευταία ημέρα του μήνα, γνωρίζαμε ότι θα έχουμε rebalancing δεικτών του MSCI και ο παράγοντας αυτός συνέβαλλε στην αύξηση των τζίρων σε ΟΠΑΠ, Jumbo και άλλες μετοχές.
Όμως το σημαντικότερο νέο ήταν η αύξηση των short θέσεων από τα hedge funds στις ελληνικές τράπεζες.
Αν εξαιρέσει κανείς ότι το Marshall δεν εμφανίζεται στην Alpha bank αλλά με αυξημένες short θέσεις σε Πειραιώς, το OceanWood σε Εθνική και το Lansdowne σε Πειραιώς και Eurobank έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι βασικοί short συνεχίζουν να βλέπουν σοβαρές αδυναμίες στις τράπεζες.
Καλλιεργείται μια ψευδαίσθηση ότι με πολιτικά stress tests, με αλχημείες και άλλες μεθοδεύσεις στα NPLs και NPEs θα δημιουργηθεί μια εικονική πραγματικότητα ψευδαίσθησης.
Είναι ξεκάθαρο ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να είναι ακόμη στην αρχή της εξυγίανσης του.
Στο ζήτημα των προβληματικών δανείων και προβληματικών ανοιγμάτων ύψους 100 δισεκ. το πρόβλημα βρίσκεται ακόμη στην αρχή της αντιμετώπισης του.
Οι τράπεζες λαμβάνουν πρωτοβουλίες αλλά μπορούμε να πούμε ότι με 8,5 δισεκ. συνολική ζημία από IFRs και stress tests η αξιολόγηση των τραπεζών δεν θα είναι ένας απλός περίπατος.
Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια το 2019.

Τα ομόλογα ακόμη δεν δείχνουν βελτίωση

Αν δει κανείς τις αποδόσεις των 5 νέων ομολόγων του swap και ειδικά το ομόλογο αναφοράς το 10ετές εξάγει το συμπέρασμα ότι με επιτόκια στο 5,48% δεν μπορούμε να μιλάμε για θεαματικές αλλαγές.
Εύλογα τα επιτόκια δεν υποχωρούν όχι γιατί δεν προεξοφλούν την αίσια κατάληξη της 3ης αξιολόγησης αλλά γιατί υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια για την μετά το μνημόνιο εποχή.
Τι θα γίνει μετά τον Αύγουστο του 2018;
Για το ερώτημα αυτό, απάντηση ακόμη δεν έχουν τα ελληνικά ομόλογα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης