Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Λετονία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία διεκδικούν τη θέση του προέδρου του Eurogroup

Reuters: Η Λετονία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία διεκδικούν τη θέση του προέδρου του Eurogroup
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, φαβορί για την προεδρία του Eurogroup είναι ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Mario Centeno
Την πρόθεση τους να διεκδικήσουν τη θέση του Jeroen Dijsselbloem στο τιμόνι του Eurogroup ανακοίνωσαν σήμερα (30/11/2017) οι υπουργοί Οικονομικών από τη Λετονία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, ο πρόεδρος του Eurogroup διευθύνει μηνιαίες συνεδριάσεις των υπουργών και προεδρεύει του διοικητικού συμβουλίου του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, που απέτρεψαν την πτώχευση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Κύπρου.
Οι υπουργοί Οικονομικών Dana Reizniece-Ozola της Λετονίας, Mario Centeno της Πορτογαλίας και ο Peter Kazimir της Σλοβακίας υπέβαλαν επίσημες υποψηφιότητες για την θέση.
Η απόφαση θα ληφθεί τη Δευτέρα (4/12/2017), ενώ για την εκλογή του ο υποψήφιος θα πρέπει να συγκεντρώσει τις ψήφους τουλάχιστον των 10 εκ των 19 υπουργών Οικονομικών.
Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, από τους οποίους προέρχεται και ο Dijsselbloem, ζητούν να παραμείνει η θέση σε έναν σοσιαλιστή, διότι η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά κατέχει ήδη πολλές από τις κορυφαίες θέσεις εργασίας της ΕΕ, όπως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρόεδρος των ηγετών της ΕΕ ή ο επικεφαλής της το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Πάντως σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις ο Centeno ως σοσιαλιστής έχει ήδη τη στήριξη της Ιταλίας, ενώ σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Hans Jörg Schelling, αποσύρθηκε από την κούρσα διεκδίκησης της προεδρίας του Eurogroup.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης