Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αποκλειστικό - Τι περιλαμβάνει η Τεχνική Συμφωνία: Τέλος στον διορισμό των επικεφαλής στο δημόσιο με πολιτικά κριτήρια

Αποκλειστικό - Τι περιλαμβάνει η Τεχνική Συμφωνία: Τέλος στον διορισμό των επικεφαλής στο δημόσιο με πολιτικά κριτήρια
Επί της ουσίας, με το νέο Μνημόνιο επέρχεται αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης.
Τέλος στον διορισμό των επικεφαλής στο δημόσιο με πολιτικά κριτήρια, βάζει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο (τεχνικό κείμενο της συμφωνίας – Staff Level Agreement, SLA) που «καθαρογράφει» η κυβέρνηση σε συνεργασία  με τους δανειστές και θα είναι έτοιμο στην τελική του μορφή το αργότερο μέχρι την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τα κείμενα που έχει στην διάθεση του το «bankingnews» η τεχνική συμφωνία θέτει νέους κανόνες για τον διορισμό αξιωματούχων γνωστών ως «golden boys» στο  ελληνικό δημόσιο.
Η πρόσληψη τους σε επιτελικές θέσεις στον κρατικό μηχανισμό (Υπουργεία, ΔΕΚΟ, Δημόσιοι Οργανισμοί, Ανεξάρτητες Αρχές) θα γίνεται με την προκήρυξη διαγωνισμών και όχι με πολιτικά κριτήρια (κομματικός μηχανισμός).
 Επί της ουσίας, με το νέο Μνημόνιο επέρχεται αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης.
Στο κείμενο της νέας τεχνικής συμφωνίας κεντρικό κομμάτι έχουν οι επενδύσεις.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για το κατασκευαστικό έργο που προωθείται στο Θριάσιο Πεδίο ( συγκέντρωση σιδηροδρομικών και εμπορευματικών δραστηριοτήτων – Logistics) με την  εκχώρηση της εκμετάλλευσης και της διαχείρισης σε ιδιώτες αλλά και συμπράξεις τους κράτους με ιδιωτικά κεφάλαια (ΣΔΙΤ).
Στο SLA αναφέρεται «οι αρχές θα εξασφαλίσουν τη λειτουργία και τη συντήρηση του κέντρου εμπορευματικών μεταφορών στα 588 στρέμματα που προβλέπονται» με σύμβαση παραχώρησης μετά από διεθνή διαγωνισμό».
Μάλιστα, η επικύρωση της από την Βουλή αναφέρεται για το τέλος του 2017.
Παράλληλα, η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού ΣΔΙΤ, που αφορά στη λειτουργία και τη συντήρηση, έχει ως «ορόσημο» το Μάη του 2018.
Στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων βρίσκονται ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών κ.ά.
Από το επικαιροποιημένο δεν λείπει φυσικά και ο εφιάλτης των μέτρων.
Σύμφωνα με το κείμενο η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει διάταξη στη Βουλή, μέχρι τον Μάιο του 2018,σε περίπτωση που το ΔΝΤ κρίνει ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% το 2018 δεν επιτυγχάνεται.
Ας σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει βάλει ακόμη πιο ψηλά τον πήχη στο 3,82% ή 7 δισ. με τον προϋπολογισμό του 2018. Το ΔΝΤ θεωρεί παρακινδυνευμένη την ελληνική πρόβλεψη και ότι η Ελλάδα δεν θα κινηθεί πάνω από το 2,2% του ΑΕΠ.
Στο θέμα αυτό συνεχίζει να διαφωνεί με τους Ευρωπαίους.
Από την 1/1/2019 θα τρέξει και η μείωση στις συντάξεις.
Σύμφωνα με το κείμενο «όλες τις τρέχουσες συντάξεις καθώς και για αυτές που υπόκεινται σε μεταβατικές ρυθμίσεις» με βάση τις διατάξεις του σχετικού νόμου, ενώ παγώνει και η όποια τιμαριθμική αναπροσαρμογή μέχρι το 2022.

Αναλυτικότερα, η νέα τεχνική συμφωνία -SLA προβλέπει:

1.       Νομοθεσία ως τον Μάιο του 2018 για το ενδεχόμενο ταχύτερης μείωσης του αφορολόγητου ορίου (από το 2019, αντί του 2020) σε περίπτωση που το ΔΝΤ θεωρεί ότι υπάρχουν «κενά» σε ό,τι αφορά τους στόχους για τα «πρωτογενή πλεονάσματα»
2.       Καθιέρωση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για τις οφειλές προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
3.       Εξάλειψη του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2019 με περαιτέρω εξοικονομήσεις ύψους 808 εκατ. το 2018 και 853 εκατ. το 2019.
4.       Νέα «ψαλίδια» στα κοινωνικά  και τα προνοιακά επιδόματα: «Μεταρρύθμιση» του συστήματος οικογενειακών παροχών και των παροχών αναπηρίας.
Μέτρο που θα μπει από την 1η Ιανουαρίου 2018 σε εφαρμογή.
5.       Νέα νομοθεσία για την προκήρυξη των απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία που θα προβλέπει απαρτία 50%.
6.       Μηχανισμό διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας  αλλά και συμβούλους απασχόλησης σε άτομα που αναζητούν εργασία.
7.       Απλούστευση της εργατικής νομοθεσίας μέσω της κωδικοποίησης των σχετικών νόμων σε «Κώδικα Εργατικού Δικαίου και Κώδικα Ρυθμίσεων Εργασίας με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Μάιο του 2018
8.       Πλήρης συγχώνευση όλων των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ. Οι αρχές θα ζητήσουν από τη Eurorastat να διατυπώσει επίσημη γνώμη για το αν τα ασφαλιστικά ταμεία που δεν έχουν συγχωνευθεί στον ΕΦΚΑ (π.χ. ΕΔΟΑΕΠ) αποτελούν ιδιωτικούς φορείς κ.ά.
9.       Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών όλων των αυτοαπασχολούμενων.
10.   Εξομοίωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές, μέχρι τον Μάρτιο του 2018.
Τυχόν μείωσή τους θα αντισταθμιστεί με αυξήσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, για την είσπραξη των 2,65 δισ. σε ετήσια βάση.
11.   Κατάργηση προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.
 
Σήμερα οι επικεφαλής των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο της Ε.Ε, Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ, Φραντζίσκο Ντρούντι της ΕΚΤ και Νικολά Τζιαμαριόλι του ΕSΜ θα συζητούν με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη τα θέματα της Δημόσιας Διοίκησης. Στο επίκεντρο βρίσκονται η αξιολόγηση και η κινητικότητα στο Δημόσιο  που εντάσσονται στη λίστα με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.  Από αύριο Πέμπτη η διαπραγμάτευση ανεβάζει στροφές για να ολοκληρωθεί το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου το τεχνικό κείμενο.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης