Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell: Στα 2,5 -3 τρισ. δολ. θα συρρικνωθεί ο ισολογισμός της Fed

Powell: Στα 2,5 -3 τρισ. δολ. θα συρρικνωθεί ο ισολογισμός της Fed
Η συρρίκνωση του ισολογισμού της Fed θα διαρκέσει 3-4 χρόνια, δήλωσε ο Jerome Powell ενώπιον της Γερουσίας, ενώ τόνισε ότι ο ισολογισμός θα μειωθεί στα 2,5 - 3 τρισ. δολ.
Ο ισολογισμός της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) θα μειωθεί στα 2,5 - 3 τρισ. δολ., από το τρέχον επίπεδο των 4,5 τρισ. δολ., δήλωσε σήμερα (28/11/2017) ο Jerome Powell κατά την κατάθεση επιβεβαίωσης της υποψηφιότητάς του για τη θέση του προέδρου της κεντρικής τράπεζας ενώπιον της Γερουσίας.
Ο Powell εκτίμησε ότι η συρρίκνωση του ισολογισμού της Fed θα διαρκέσει 3-4 χρόνια.
Ωστόσο, όπως τόνισε, αυτό θα εξαρτηθεί από τη «ζήτηση του κοινού για τις υποχρεώσεις μας», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα» για το μέγεθος ή την ταχύτητα της διαδικασίας της μείωσης.
«Γνωρίζουμε ότι θα είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με το σημερινό του μέγεθος» όταν φτάσει στο νέο του μέγεθος ισορροπίας», δήλωσε ο Powell.
Υπενθυμίζεται ότι ο αξιωματούχος της Fed ορίστηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, για να αντικαταστήσει στο «τιμόνι» της κεντρικής τράπεζας τη Janet Yellen, η θητεία της οποίας λήγει τον Φεβρουάριο του 2018.
Ο διορισμός του αναμένεται ευρέως να επιβεβαιωθεί από τη Γερουσία.
Αναφορικά με τα επιτόκια, ο Powell δήλωσε ότι είναι ώρα να επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα, ενώ τόνισε ότι η υπομονή στις αυξήσεις ήταν θετική.
Ο Powell υπογράμμισε ότι τα υψηλότερα επιτόκια είναι «στον δρόμο», ενώ ανέφερε ότι θα βοηθήσουν τους καταθέτες.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν, δεδομένης και της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, ενώ δήλωσε πως η υπόθεση για μια αύξηση των επιτοκίων κατά την επόμενη συνεδρίαση της Fed πλησιάζει.
Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια, δήλωσε:
«Νομίζω πως οι συνθήκες υποστηρίζουν μια τέτοια κίνηση».
Ο Powell δήλωσε επίσης ότι τάσσεται υπέρ μιας «προσαρμογής» των κανονισμών με στόχο την άμβλυνση του βάρους για τις μικρότερες τράπεζες.
«Η προσαρμογή των κανονισμών είναι μία από τις θεμελιώδεις ευθύνες μας», δήλωσε.
«Θέλουμε οι κανονισμοί να είναι πιο έντονοι, πιο αυστηροί για τα πολύ μεγαλύτερα και πιο περίπλοκα ιδρύματα και θέλουμε να μειώνονται σε ένταση και αυστηρότητα καθώς μετακινούμαστε προς τις περιφερειακές τράπεζες και τις κοινοτικές τράπεζες. Αυτό προσπαθούμε να επιτύχουμε», συνέχισε ο Powell.
Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της προσαρμογής του κανόνα Volcker για τις τράπεζες, τονίζοντας ότι θα πρέπει να είναι αυστηρότερος για τις μεγαλύτερες τράπεζες, αλλά ηπιότερος για τα μικρότερα ιδρύματα.
Αναφερθείς στην οικονομία των ΗΠΑ, ο αξιωματούχος της Fed τόνισε ότι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί περίπου κατά 2,5% το 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης