Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι εκτιμήσεις 7 οικονομολόγων: Από 3,4% έως 4% η παγκόσμια ανάπτυξη το 2018

Οι εκτιμήσεις 7 οικονομολόγων: Από 3,4% έως 4% η παγκόσμια ανάπτυξη το 2018
Οι αναλυτές της Goldman Sachs και της Barclays είναι οι πιο αισιόδοξοι όσον αφορά την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας 
Τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2018 έχουν αρχίσει να δημοσιεύουν οι περισσότεροι οικονομολόγοι, με εκείνους της Goldman Sachs και της Barclays να είναι οι περισσότερο bullish εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη θα φτάσει στο 4% το επόμενο έτος.
«Η συνεχιζόμενη οικονομική επέκταση έχει ουσιαστικό momentum» αναφέρουν σε σημείωμα τους οι Ajay Rajadhyaksha και Michael Gavin, οικονομολόγοι της Barclays και προσθέτουν «δεν εξαρτάται από οποιοδήποτε μεμονωμένη γεωγραφική περιοχή, βιομηχανία ή πηγή ζήτησης.
Δεν φαίνεται να έχει δημιουργήσει οικονομικές ή χρηματοοικονομικές υπερβάσεις που να αποτελούν άμεση απειλή».
Την ίδια στιγμή οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs επισημαίνουν ότι το outlook είναι «όσο καλό γίνεται» καλό έπειτα από ένα χρόνο κατά τον οποίο η ανάπτυξη στο γκρουπ των επτά οικονομιών αναμένεται να φτάσει αυτό που προβλεπόταν σε έρευνα του Bloomberg για πρώτη φορά μετά το 2010.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι εκτιμήσεις των υπόλοιπων αναλυτών έχουν ως εξής:

JP Morgan (3,7%)

«Μια παραδοσιακή δυναμική του παγκόσμιου επιχειρηματικού κύκλου διατηρείται.
Η επανάληψη θετικών ειδήσεων είναι υποστηρικτή στις χρηματοοικονομικές συνθήκες και βελτιώνει το κλίμα τροφοδοτώντας ένα δεύτερο έτος συγχρονισμένης παγκόσμιας ανάπτυξης άνω της τάσης το 2018.
Παράλληλα με την ισχυρή ανάπτυξη, αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί και η ομαλοποίηση από την κεντρική τράπεζα θα συνεχιστεί».

Morgan Stanley (3,7%)

«Η παγκόσμια ανάκαμψη είναι πιθανό να ενισχυθεί και να επεκταθεί το 2018, υποστηριζόμενη από μια ευνοϊκή νομισματική πολιτική και περισσότερα μέτρα τόνωσης της οικονομίας.
Με τις περισσότερες οικονομίες σε διαφορετικά στάδια του επιχειρηματικού κύκλου, ο κίνδυνος υπερθέρμανσης της παγκόσμιας οικονομίας είναι περιορισμένος».

Citigroup (3,4% στις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες)

«Το outlook μας για το 2018 χαρακτηρίζεται κυρίως από τη συνέχιση των πρόσφατων εξελίξεων: υψηλότερη ανάπτυξη, σταθερός πληθωρισμός και αύξηση των επιτοκίων.
Η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να ενισχύεται και η παγκόσμια ανάπτυξη συνεχίζει να υπερβαίνει τις προβλέψεις.
Αναμένουμε ακόμα μία άνοδο στην παγκόσμια ανάπτυξη το 2018 και περαιτέρω διεύρυνση μεταξύ των χωρών και των τομέων.
Αλλά αναμένουμε ότι ο ανοδικός κίνδυνος για την ανάπτυξη είναι σχετικά περιορισμένος».

Societe Generale (3,7%)

«Όσον αφορά την ανάπτυξη του ΑΕΠ, η παγκόσμια οικονομία είναι αναμφισβήτητα στην καλύτερη φάση της τελευταίας δεκαετίας.
Το καλό στάδιο της παγκόσμιας οικονομίας αντικατοπτρίζεται επίσης στον υψηλό βαθμό συγχρονισμού της ανάπτυξης με τον ΟΟΣΑ, για παράδειγμα, να προβλέπει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε καθεμία από τις 45 μεμονωμένες οικονομίες που καλύπτει για πρώτη φορά μετά το 2007».

UBS Group (3,8%)

«Η παγκόσμια ανάκαμψη είναι ευρεία με βάση τον αριθμό, αλλά μεγάλο μέρος της βελτίωσης οφείλεται σε λίγους παραγωγούς βασικών προϊόντων.
Οι μεγαλύτεροι ανοδικοί κίνδυνοι για τις προβλέψεις μας είναι μια μεγαλύτερη από το αναμενόμενο φορολογία στις ΗΠΑ και η μείωση της πολιτικής αβεβαιότητας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, οδηγώντας σε μια πολύ ισχυρότερη επενδυτική αντίδραση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης