Τελευταία Νέα
Οικονομία

Λίγο πριν την τεχνική συμφωνία: Στο επίκεντρο διαφθορά, εργασιακά - Στις 28/11 οι επικεφαλής για πλειστηριασμούς, NPLs

Λίγο πριν την τεχνική συμφωνία: Στο επίκεντρο διαφθορά, εργασιακά - Στις 28/11 οι επικεφαλής για πλειστηριασμούς, NPLs
Αρχίζουν οι συναντήσεις της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους θεσμούς στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης
Ανάποδα γύρισε η κλεψύδρα για την έλευση των δανειστών στην Αθήνα και την ολοκλήρωση σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement -SLA) της 3ης  αξιολόγησης για να μπορέσει να επικυρωθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου του 2017.
Από το πρόγραμμα των συναντήσεων της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους τέσσερις επικεφαλής  (E.E., ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕSΜ) προκύπτει ότι - εκτός απροόπτου - το τελικό κείμενο του SLA θα «κλειδώσει» στην τελευταία μαραθώνια συνάντηση που θα έχουν οι δύο πλευρές στο τέλος αυτής της εβδομάδας.
Το ραντεβού έχει ορισθεί για τις 10 το πρωί του Σαββάτου 2 Δεκεμβρίου, και με στόχο ως το 8 το απόγευμα της ίδιας ημέρας να έχει βγει «λευκός καπνός» από το Χίλτον.
Το γεγονός ότι κυβέρνηση και θεσμοί οδηγούνται σε τεχνική συμφωνία θα φανεί από τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στην διάρκεια αυτή της εβδομάδας πάνω στα μείζονα θέματα αυτής της αξιολόγησης και τα οποία είναι: κόκκινα δάνεια και ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί (σ.σ. το πρώτο ηλεκτρονικό σφυρί θα χτυπήσει την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου), εργασιακά (η κυβέρνηση καλείται να ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές ως προς το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου)  παρεμβάσεις στο Δημόσιο ( (αξιολόγηση, κινητικότητα), απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και των κλειστών επαγγελμάτων, εξωδικαστικός συμβιβασμός, ρύθμιση 120 δόσεων, κ. ά.
Μεγάλο κομμάτι των προαπαιτούμενων έχει κλείσει στις εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις  (τηλεδιασκέψεις) που έλαβαν χώρα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και από σήμερα (27/11/2017) αυτές μεταφέρονται στο Χίλτον.
Θέματα που αφορούν την Υγεία (δαπάνες), την Διαφθορά και τα Εργασιακά πρόκειται να συζητηθούν σήμερα  με την τεχνική αντιπροσωπεία των ξένων ενώ από αύριο Τρίτη (28/11/2017) την σκυτάλη θα πάρουν οι επικεφαλής ξεκινώντας με τους ηλεκτρονικού πλειστηριασμούς αλλά και τα εργασιακά.        
Την πρόοδο της ελληνικής πλευράς σε επίπεδο προαπαιτούμενων θα εξετάσει το EuroWorkingGroup (EWG) όπου την ελληνική πλευρά θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Οι θεσμοί εκτιμάται ότι θα μείνουν το αργότερο μέχρι την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στην Αθήνα και μετά θα ταξιδέψουν για Βρυξέλλες προκειμένου να ενημερώσουν το Eurogroup για την τεχνική συμφωνία.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων η κυβέρνηση θα κάνει για πρώτη φορά ήρεμα Χριστούγεννα, χωρίς το άγχος της διαπραγμάτευσης και γκρίνιες για καθυστερήσεις, και θα περιμένει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2018 την Έκθεση συμμόρφωσης (Compliance Report) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα επιβεβαιώνει την πρόοδο της Ελλάδας και θα ανάβει το «πράσινο φως» για την επικαιροποίηση του 3ου Μνημονίου.
Τελευταίος σταθμός θα είναι το πρώτο Eurogroup του 2018, στις 22 Ιανουαρίου, οπότε και αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος που θα δρομολογήσει την εκταμίευση της δόσης των 5,5 δισ. ευρώ, τα οποία διεκδικεί η Αθήνα, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2018.
Αν δεν αλλάξει το παραπάνω χρονοδιάγραμμα, οι συζητήσεις για το χρέος και τον μηχανισμό εποπτείας, που θα ενεργοποιηθεί μετά τον Αύγουστο του 2018, θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο του 2018, με στόχο να ολοκληρωθούν στο τέλος Ιουνίου.
 
Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης