Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεννηματά: Ολική επαναφορά της Κεντροαριστεράς με προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης

Γεννηματά: Ολική επαναφορά της Κεντροαριστεράς με προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης
"Με το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς δημιουργούμε προϋποθέσεις νικηφόρας πορείας", τόνισε η Φ. Γεννηματά
«Η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών συντελείται και καταγράφεται και οδεύουμε σε ολική επαναφορά της Κεντροαριστεράς», τονίζει  σε συνέντευξή της στην «REAL NEWS» η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φ. Γεννηματά.
Η ίδια εκτιμά ότι τη βάση του νέου φορέα έλαβε καθαρή εντολή ενότητας και νικηφόρας πορείας, σημειώνοντας πως «με τη δύναμη που μας έδωσε η συμμετοχή του κόσμου, προχωράμε, όλοι μαζί, άμεσα στην οργάνωση του νέου πολιτικού φορέα.
Με ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες, με σεβασμό σε όλες τις απόψεις και τις πολιτικές παραδόσεις των πολιτικών ρευμάτων που συμμετέχουν.
Η ενοποίηση του πολιτικού μας αφηγήματος, του προγραμματικού μας λόγου και ο συντονισμός της κοινοβουλευτικής μας δράσης είναι προτεραιότητες μας».
Όπως είπε, «εμείς με το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς δημιουργούμε προϋποθέσεις νικηφόρας πορείας για να γίνουμε ισχυρή, πρωταγωνιστική δύναμη. Επαναπατρίζουμε στην ενωμένη Κεντροαριστερά τις κοινωνικές δυνάμεις της προόδου, της δημιουργίας και της αλλαγής.
Αλλάζουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς και αντιστρέφουμε τα ερωτήματα και τα διλλήματα».
Για το αν συζητάνε για το μέλλον την κατάργηση των κομμάτων, άρα και του ΠΑΣΟΚ, απαντά ότι «όλα θα γίνουν με τη σειρά τους και στην ώρα τους.
Το ζητούμενο σε αυτή τη φάση δεν είναι η κατάργηση των κομμάτων, αλλά η ενιαία λειτουργία.
Το βάρος της ευθύνης γι αυτό πέφτει κυρίως στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΠΟΤΑΜΙ.
Ο νέος φορέας θα έχει πλήρη πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια, συντονισμένη πολιτική και κοινοβουλευτική δράση».
Σημειώνει ότι το ιδρυτικό Συνέδριο του φορέα θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του επόμενου χρόνου και θα εκπέμψει ένα μήνυμα προς την κοινωνία ότι «η κεντροαριστερά επιστρέφει με εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης».
Μάλιστα, στην πορεία προς το Συνέδριο, θα υπάρξουν όργανα όπου οι πολιτικές δυνάμεις και στελέχη της παράταξης θα έχουν ζωτικό χώρο έκφρασης, συμμετοχής και ανάληψης ευθύνης.
Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, «ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ θα κληθούν να απαντήσουν την επομένη των εκλογών αν θέλουν και αν μπορούν να συμβάλλουν στην πολιτική σταθερότητα με ένα πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης».
Σε ερώτηση για το αν εξετάζει θετικά την προτροπή από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή να φέρει νέα πρόταση για την απλή αναλογική στην παρούσα Βουλή ή να μην προβεί σε συνεργασία στις επόμενες εκλογές εάν δεν υπάρχει αυτοδυναμία, ώστε να ξαναστηθούν κάλπες με το νόμο της απλής αναλογικής, απαντά ότι «η ενωμένη Κεντροαριστερά δεν θα συμπράξει σε πολιτικά παιχνίδια κανενός με εργαλείο τον εκλογικό νόμο».
Υπενθυμίζει πως έχει καταθέσει πρότασή όταν η κυβέρνηση έφερε το θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου στη Βουλή και στη βάση αυτής «είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε ένα σοβαρό διακομματικό διάλογο που θα πρέπει να γίνει με ευθύνη και σοβαρότητα για να διαμορφωθούν ευρύτερες συναινέσεις για ένα σταθερό εκλογικό σύστημα και μια σειρά τολμηρών αλλαγών στην λειτουργία του πολιτικού συστήματος».
Υπογραμμίζει δε, πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στις ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις, υπενθυμίζει ότι ο κ.Τσίπρας αρνήθηκε την εθνική συνεννόηση και ασκεί διχαστικές πολιτικές, ενώ εκτιμά πως χρειάζονται πολιτικές που συγκρούονται με τις πολιτικές της λιτότητας και σηματοδοτούν μια πορεία με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη «και αυτές οι πολιτικές είναι ξένες στον κ. Τσίπρα που όσο περνάει ο καιρός αποδεικνύεται ολοένα και πιο ίδιος με τον συγκυβερνήτη του.
Αν δεν ταιριάζανε, δεν θα συμπεθεριάζανε».
Αναφέρει ότι η ΝΔ «εξακολουθεί να είναι και σήμερα ο βασικός ιδεολογικός και πολιτικός μας αντίπαλος», σημειώνει ότι «εκλογές  δεν θα γίνουν  επειδή θα τις ζητήσουμε, όπως δεν έγιναν επειδή της ζητάει μονότονα εδώ και πάνω από ένα χρόνο ο κ. Μητσοτάκης».
Δηλώνει ότι η πολιτική αστάθεια, σε καμιά χώρα και ιδιαίτερα στη Γερμανία , δεν είναι θετική για την Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης