Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκλογές στο Νεπάλ, υπό τους ήχους μικροεκρήξεων - Στις 7/12 οι επαναληπτικές εκλογές

Εκλογές στο Νεπάλ, υπό τους ήχους μικροεκρήξεων - Στις 7/12 οι επαναληπτικές εκλογές
Θα υπάρξει και δεύτερη φάση των εκλογών στις 7 Δεκεμβρίου
Οι πολίτες του Νεπάλ άρχισαν να ψηφίζουν για ένα νέο κοινοβούλιο την Κυριακή 26/11, με τον στρατό να βρίσκεται σε επιφυλακή, καθώς μία σειρά από μικροεκρήξεις, που αποδόθηκαν στους Μαοϊστές, υπενθύμισαν τη βία και την αστάθεια που το κράτος στους πρόποδες των Ιμαλαϊων θέλει να αφήσει πίσω του, όπως μεταδίδει το Reuters.
Πάνω από μία δεκαετία μετά το τέλος του εμφυλίου ανάμεσα στους Μαοϊστές αντάρτες και τις δυνάμεις ασφαλείας, το Νεπάλ ελπίζει ότι αυτές οι εκλογές, σύμφωνα τις  πρώτες κοινολουλευτικές δημοσκοπήσεις από το 1999, θα οδηγήσουν στη μετάβαση από τη μοναρχία στην ομοσπονδιακή δημοκρατία.
Θα υπάρξει και δεύτερη φάση των εκλογών στις 7 Δεκεμβρίου και τα αποτελέσματα δεν θα είναι γνωστά πριν περάσουν μερικές μέρες.
Μία μαοϊκή οργάνωση ήταν, εξάλλου, πίσω από μία σειρά μικροεκρήξεων, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας εξουδετέρωσαν τουλάχιστον 30 εκρηκτικούς μηχανισμούς από την Παρασκευή 24/11.
Με εξαίρεση, πάντως, ορισμένα παράπονα που εκφράστηκαν σε κάποιες περιοχές, οι εκλογές διεξάγονται σε γενικές γραμμές ομαλά.
Ένας 32χρονος ήταν ο πρώτος που ψήφισε στην πρωτεύουσα Κατμαντού, δηλώνοντας ότι η ψήφος του πήγε υπέρ της ειρήνης, της ανάπτυξης και της ευημερίας.
Οι υποψήφιοι χρησιμοποίησαν από μουλάρια μέχρι drones για να ενημερώσουν τους ψηφοφόρους σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν υπάρχουν δρόμοι.
Υπάρχουν πάνω από 15 εκατομμύρια ψηφοφόροι, που θα εκλέξουν τους 275 βουλευτές, τους πρώτους μετά τη μετάβαση της χώρας από τη μοναρχία στην ομοσπονδιακή δημοκρατία με βάση το νέο σύνταγμα.
Επίσης, οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν και αντιπροσώπους για εφτά επαρχιακές εθνοσυνελεύσεις για πρώτη φορά από το 2008 που το Νεπάλ αποκήρυξε τη μοναρχία.
Το κεντρώο κόμμα του Νεπάλ που επηρεάζεται από την Ινδία έκανε μία εκλογική συμμαχία με το κόμμα Madhesi στις νότιες περιοχές που συνορεύουν με την Ινδία, αλλά και με κάποιους πρώην βασιλικούς.
Κύριος αντίπαλός του είναι μία αριστερή συμμαχία των Μαοϊστών και του κομμουνιστικού κόμματος που έχουν επιρροές από την Κίνα.
 Το Νεπάλ προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στην Ινδία και την Κίνα, που ερίζουν για το ποια θα έχει το πάνω χέρι όσον αφορά την επιρροή προς το ασιατικό κράτος.
Αμφότερες θέλουν να επωφεληθούν από τους (υδρο)ενεργειακούς πόρους του Νεπάλ.
Στους πρόποδες του Έβερεστ το Νεπάλ είναι μία από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου με το 1/5 των 28 εκ. κατοίκων του να ζει με 1,90 δολ. τη μέρα.
Πολλές περιοχές του ακόμα ανακάμπτουν από τον καταστροφικό σεισμό του 2015 που σκότωσε 9.000 ανθρώπους.
"Θέλουμε δρόμους, νερό, ηλεκτρικό, περίθαλψη και δουλειές, έτσι ώστε τα παιδιά μας να μην μεταναστεύουν" δήλωσε μία 49χρονη ψηφοφόρος.
Εκατομμύρια νέοι από το Νεπάλ δουλεύουν ως εργάτες στη Μέση Ανατολή, την Κορέα και τη Μαλαισία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης