Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Η κυβέρνηση αγωνίζεται να βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία - Ορατή η ανάκαμψη

Τσίπρας:  Η κυβέρνηση αγωνίζεται να βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία - Ορατή η ανάκαμψη
Η Δημοκρατία δεν πρέπει να είναι θεσμός που εξισορροπεί συμφέροντα και αποκοιμίζει συνειδήσεις, αλλά εργαλείο επιβολής της θέλησης των πολλών, σημείωσε ο πρωθυπουργός
Ένα από τα βασικά προβλήματα στην Ευρώπη είναι το έλλειμμα Δημοκρατίας και η απομάκρυνση των πολιτών από τα κέντρα λήψης αποφάσεων σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του σήμερα (25/11/2017) στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τις Ανισότητες στο Μέγαρο Μουσικής.
Η Δημοκρατία δεν πρέπει να είναι θεσμός που εξισορροπεί συμφέροντα και αποκοιμίζει συνειδήσεις, αλλά εργαλείο επιβολής της θέλησης των πολλών, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Είναι ένας διαρκής αγώνα, να κερδίσουμε συνειδήσεις και να ξαναβάλουμε τις μάζες στο πεδίο της πολιτικής πάλης», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Η κυβέρνηση αγωνίζεται να βγάλει την χώρα από την επιτροπεία, να εκσυγχρονίσει τις κρατικές δομές, να εξαλείψει τις πελατειακές σχέσεις και την διαφθορά, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε δε, πως τα αποτελέσματα της ανάκαμψης πρέπει να μετασχηματιστούν σε θέσεις αξιοπρεπούς εργασίας και στην κοινωνική προστασία.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως η απελευθέρωση των αγορών μπορεί να δημιούργησε πλούτο, αλλά δημιούργησε και τεράστιες ανισότητες.
Και η πραγματικότητα είναι ότι χωρίς αναδιανομή του πλούτου δεν μπορείς να δημιουργήσεις κοινωνική ευημερία.
«Ούτως ή άλλως, το αφήγημα αυτό, έσκασε σαν φούσκα με την κρίση του 2008. Γιατί τα κέρδη της παγκόσμιας ελίτ όχι μόνο δεν εξασφάλισαν κοινωνική ευημερία, αλλά οι ζημιές της, μετασχηματίστηκαν εν ριπή οφθαλμού σε κοινωνική δυστυχία» είπε.
Συμπλήρωσε στα αρνητικά αποτελέσματα την απώλεια θέσεων εργασίας, την πτώση του βιοτικού επιπέδου, τη μεγαλύτερη απορρύθμιση και αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους.
Και αυτό είχαμε την ατυχία να το γνωρίσουμε πάρα πολύ καλά στη χώρα μας, όπου στο διάστημα 2010 - 2014, τα προγράμματα λιτότητας που επιβλήθηκαν, κατέστρεψαν το 25% του ΑΕΠ, εκτίναξαν την ανεργία στο 27% και οδήγησαν ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας στην ανασφάλεια και την φτώχεια.
Αντιλήψεις, πιο παλιές και από το δουλεμπόριο του 18ου αιώνα, πλασάρονται ως φρέσκες και καινοτόμες.
Αντί να αντιμετωπίζουν τις τεράστιες ανισότητες και τα προβλήματα κοινωνικής συνοχής, που οξύνθηκαν με την κρίση του 2008, τις διευρύνουν, συνέχισε ο κ. Τσίπρας.
«Η αριστερή και προοδευτική ιδεολογία θέτει ως επιτακτική την ανάγκη να κάνουμε πιο ανθρώπινο αυτόν τον κόσμο.
Στηρίζοντας τους αδύναμους. Εξασφαλίζοντας το δικαίωμα όλων στην δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια», επισήμανε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης