Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Η πολιτική αβεβαιότητα στη Γερμανία δεν θα επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας

ING: Η πολιτική αβεβαιότητα στη Γερμανία δεν θα επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας
Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας θα συνεχιστεί και το 2018
Σαν να μην υπάρχει αύριο λειτουργούν οι γερμανικές επιχειρήσεις κι αυτό είναι εμφανές από την πορεία του δείκτη Ifo που έφτασε σε ακόμα ένα ιστορικό υψηλό τον Νοέμβριο (του 2017), επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING, Carsten Brzeski.
«Ο πιο σημαντικός δείκτης της Γερμανίας, ο δείκτης Ifo, πέτυχε ακόμα ένα εντυπωσιακό νούμερο, αυξανόμενος σε ιστορικό υψηλό τον Νοέμβριο.
Ο δείκτης Ifo αυτή τη στιγμή έφτασε στο 117,5 από 116,7 τον Σεπτέμβριο» σχολιάζει στην ανάλυση του.
Ωστόσο, ο ίδιος τονίζει ότι τα στοιχεία αυτά συγκεντρώθηκαν κατά κύριο λόγο πριν τα γεγονότα της περασμένης Κυριακής (19/11/2017) οπότε και κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό.
«Το πρώτο πραγματικό τεστ για το πως η πολιτική επηρεάζει το επιχειρηματικό κλίμα θα είναι τα στοιχεία του δείκτη Ifo για τον Δεκέμβριο» επισημαίνεται στην ίδια ανάλυση.
Πάντως, ο Brzeski τονίζει ότι μια άγνωστη μεταβλητή έχει πλέον προστεθεί στη φόρμουλα της συνεχούς ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης της Γερμανίας.
«Βραχυπρόθεσμα, η πολιτική αβεβαιότητα δύσκολα θα έχει επίδραση στην ανάπτυξη.
Μόνο μια απροσδόκητη συρρίκνωση της οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο του έτους μπορεί να εμποδίσει την αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ στο 2,4% στο τέλος του 2017.
Όσον αφορά το 2018, τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια και ακόμα ένα αδύναμο ευρώ, προμηνύουν συνέχεια της οικονομικής ανάπτυξης της Γερμανίας.
Ωστόσο, τα δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης που αναμένονταν προηγουμένως θα καθυστερήσουν σημαντικά -αν και δεν θα ματαιωθούν- λόγω του πολιτικού αδιεξόδου στο Βερολίνο» αναφέρεται στην ανάλυση της ING.
Πάντως, ο Brzeski τονίζει ότι οι επιδόσεις του παρελθόντος δεν αποτέλεσαν ποτέ εγγύηση για μελλοντική επιτυχία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης