Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συμφωνία εξπρές – Κλειδώνει η τεχνική συμφωνία (MoU) στις 2/12 εγκρίνεται στο Eurogroup 4/12

Συμφωνία εξπρές – Κλειδώνει η τεχνική συμφωνία (MoU) στις 2/12 εγκρίνεται στο Eurogroup 4/12
Το τελικό κείμενο του «MoU» της τεχνικής συμφωνίας για την Ελλάδα...θα ολοκληρωθεί στην τελευταία μαραθώνια συνάντηση το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου
Στη «συρραφή» των κειμένων της τεχνικής συμφωνίας (Memorandum of Understanding - MoU) για να μπορέσει να επικυρωθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου έχει προχωρήσει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους δανειστές.
Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες στόχος είναι το τελικό κείμενο του «MoU» να ολοκληρωθεί στην τελευταία μαραθώνια συνάντηση που θα έχει το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στο Χίλτον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης με τους τέσσερις εκπροσώπους των δανειστών ( ΕΕ, ΔΝΤ,ΕΚΤ, ΕSΜ).                       
Οι διαπραγματεύσεις με τους τέσσερις επικεφαλής των δανειστών θα ξεκινήσουν την Τρίτη 28 Νοεμβρίου στην Αθήνα, την επομένη του EuroWorkingGroup (EWG), στη διάρκεια του οποίου θα καθοριστεί η ατζέντα των συζητήσεων για τον δεύτερο και τελευταίο κύκλο -όπως όλα δείχνουν- της 3ης αξιολόγησης.
Στο EWG, έμφαση θα δοθεί στα προαπαιτούμενα που έχει εκπληρώσει η ελληνική πλευρά και σε αυτά που έχουν μείνει πίσω.
Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για σημαντική πρόοδο των συζητήσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και έτσι την επόμενη εβδομάδα η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και οι εκπρόσωποι των δανειστών θα ασχοληθούν με θέματα που απαιτούν πολιτική προσέγγιση όπως είναι τα «κόκκινα» δάνεια, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι θεσμοί εκτιμάται ότι θα μείνουν το αργότερο μέχρι την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στην Αθήνα και μετά θα ταξιδέψουν για Βρυξέλλες προκειμένου να ενημερώσουν το Eurogroup για την πρόοδο της 3ης  αξιολόγησης.
Το MoU θα πάρει μορφή πολυνομοσχεδίου, το οποίο θα κατατεθεί αμέσως στη Βουλή με στόχο να ψηφιστεί μαζί με τον προϋπολογισμό του 2018, στις 22 Δεκεμβρίου.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων η κυβέρνηση θα κάνει για πρώτη φορά ήρεμα Χριστούγεννα, χωρίς το άγχος της διαπραγμάτευσης και γκρίνιες για καθυστερήσεις, και θα περιμένει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2018 την Έκθεση συμμόρφωσης (Compliance Report) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα επιβεβαιώνει την πρόοδο της Ελλάδας και θα ανάβει το «πράσινο φως» για την επικαιροποίηση του 3ου Μνημονίου.
Τελευταίος σταθμός θα είναι το πρώτο Eurogroup του 2018, στις 22 Ιανουαρίου, οπότε και αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος που θα δρομολογήσει την εκταμίευση της δόσης των 5,5 δισ. ευρώ, τα οποία διεκδικεί η Αθήνα, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2018.
Αν δεν αλλάξει το παραπάνω χρονοδιάγραμμα, οι συζητήσεις για το χρέος και τον μηχανισμό εποπτείας, που θα ενεργοποιηθεί μετά τον Αύγουστο του 2018, θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο του 2018, με στόχο να ολοκληρωθούν στο τέλος Ιουνίου.
 
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης