Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο «Νηρέας» και «Σελόντα» αλλάζουν (;) χέρια στις 13/11 - Οι 8 δεσμευτικές προσφορές των επενδυτών

Ο «Νηρέας» και «Σελόντα» αλλάζουν (;) χέρια στις 13/11 - Οι 8 δεσμευτικές προσφορές των επενδυτών
Η όλη διαδικασία θα αποτελέσει ένα τεστ για τις τράπεζες αναφορικά με τις δυνατότητες που έχουν να πουλήσουν «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια σε όρους αγοράς και το κυριότερο τι έσοδα θα βάλουν στα ταμεία  τους.
Περισσότερα από πέντε χρόνια χρειάσθηκαν για να εισέλθει η διαδικασία πώλησης της «Σελόντα» και του «Νηρέα» των δύο ισχυρών του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών στο τελικό στάδιο πώλησης από τις τράπεζες.
Η ημερομηνία σταθμός για το μέλλον των δύο εταιρειών είναι η Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, όπου και αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές από τους ενδιαφερόμενους.
Να σημειωθεί ότι περίπου 40 ενδιαφερόμενοι είχαν υπογράψει συμβάσεις εμπιστευτικότητας για την παραλαβή του φακέλου με όλες τις οικονομικές πληροφορίες των δύο εταιρειών.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρχικός κύκλος των ενδιαφερομένων έχει περιορισθεί σημαντικά και ο αριθμός των επενδυτών που θα καταθέσει προσφορές υπολογίζονται σε οχτώ.
Ανάμεσα τους είναι εγχώριοι επενδυτές και funds τα οποία επιθυμούν να αγοράσουν «κοψοχρονιά» τις δύο εταιρείες και στην συνέχεια να τις πουλήσουν.  
Να σημειωθεί ότι ο κλάδος είχε αρκετές ιδιαιτερότητες και μία από αυτές είναι τα αποθέματα ψαριών όπως και η ελληνική νομοθεσία η οποία είχε ορθώσει ένα τείχος εμποδίων στην ανάπτυξη των εταιρειών σε μια θαλάσσια περιοχή με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζει το λειτουργικό κόστος των εταιρειών.
Επίσης η φύση της δουλειάς απαιτεί εξειδίκευση και αρκετή εμπειρία από το νέο αγοραστή για να μπορέσει να επαναφέρει στη «ζωή» τις δύο εταιρείες παρότι θα είναι απαλλαγμένες από τα τραπεζικά βάρη του παρελθόντος.
Για τις τράπεζες φαίνεται ότι κλείνει ο κύκλος της αναποφασιστικότητας, οι οποίες πλέον θέτουν σε πρώτη προτεραιότητα την εκκαθάριση των  χαρτοφυλακίων τους από επιχειρηματικά δάνεια τα οποία είναι στο «κόκκινο».
Επιπλέον οι τράπεζες δεν μπορούν να διατηρούν ρόλο βασικού μετόχου σε εταιρείες έξω και πέρα από τη βασική τους αποστολή που είναι οι τραπεζικές εργασίες.
Η Τράπεζα Πειραιώς κατέχει το 65% των μετοχών των δύο εταιρειών και έχει τον πρώτο λόγο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Η Eurobank κατέχει το 15,64% του Νηρέα και το 13,28% της Σελόντα, η Εθνική Τράπεζα το 6,18% του Νηρεά και το 11,44% της Σελόντας και η Alpha Bank το 20,65% του Νηρεά και το 21,97% της Σελόντας.  
Ο Νηρέας διαθέτει τέσσερεις ιχθυογεννητικούς  σταθμούς, 33 μονάδες εκτροφής, έξι συσκευαστήρια, μία μονάδα μεταποίησης, δύο εργοστάσια  ιχθυοτροφών, τρία μονάδες προπάχυνσης, ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης και μία μονάδα παραγωγής εξοπλισμού ιχθυοκαλλιέργειας.
Η Σελόντα με έξι ιχθυογεννητικούς σταθμούς, 55 μονάδες εκτροφής, 14 συσκευαστήρια, δύο μονάδες μεταποίησης, ένα εργοστάσιο ιχθυοτροφών και δύο κέντρα διανομής.
Το ύψος των δανείων που είχαν δοθεί από τράπεζες ανέρχονται σε 340 εκατ. ευρώ.
Η όλη διαδικασία θα αποτελέσει ένα τεστ για τις τράπεζες αναφορικά με τις δυνατότητες που έχουν να πουλήσουν «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια σε όρους αγοράς και το κυριότερο τι έσοδα θα βάλουν στα ταμεία  τους.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης